Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Máloco je tak nádherně spojené s prázdninovým stravováním u babiček, jako vzpomínka na kopec ovocných knedlíků a vyrovnané buchty na pekáči.
Jistě, novodobým babičkám to sluší, jezdí na kole a hrají třeba tenis; a zmíněný oprýskaný smaltovaný pekáč už dnes také vypadá jinak. Barevně ladí s moderní kuchyní a peče se v něm jedna báseň. Nicméně, pokud chcete vykouzlit tu správnou letní atmosféru, je třeba udělat to samé, co si pamatujete ze svého dětství. Sáhněte po zástěře, sedněte si ke stolu k misce ovoce, a upatlejte si prsty červeně nebo modře. Ta báseň za půlhodinku námahy stojí.
Drobné zahradní nebo lesní bobulové ovoce se nejlépe zpracuje poházené po tradičním bublaninovém těstě (krásné slovo). Zadělávám ho bleskurychle i vařečkou, bez šlehače. Skvěle se peče například v keramice, v které hned tak něco nepřipálíte. Dozlatova vypečená buchta s čepicí borůvek nebo rybízu, může být ještě chuťově vylepšená díky tvarohovému prošívání, které na povrch těsta nastříkám pomocí cukrářského sáčku. Pokud se vám do zdobení nechce, pak jednoduše doporučuji starou dobrou lžíci.
PROŠÍVANÁ BORŮVKOVÁ BUCHTA S VANILKOVÝM TVAROHEM
Příprava: 30 minut * Získáte: pekáček velký 33 × 21 cm, možno použít i větší
Těsto
Prošívání
Dozdobení
1. Připravte si máslo a nechte ho chladnout. Mezitím umyjte ovoce a nechte okapat.
2. Troubu zapněte na 180 °C a pekáček vyložte pečicím papírem s překrytím delších stran (buchta půjde po upečení celá krásně vyjmout).
3. Do mísy prosejte obě mouky s práškem, přidejte cukr a vmíchejte máslo, mléko, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a vejce. Ručně nebo šlehačem rychle umíchejte hladké těsto a vlijte do pekáčku.
4. Na povrch nastříkejte libovolné prošívání z tvarohu a nakonec ho poklaďte ovocem a mandlemi. Pečte na středním roštu 40 min dozlatova. Pokud by povrch příliš zlátl, zakryjte ho pečicím papírem, abyste nevysušili ovoce. Hotovou buchtu zkontrolujte špejlí.
Po zchladnutí celou buchtu vyjměte a rozkrájejte na kostky. Podávejte je poprášené vanilkovým cukrem.
Kanadské borůvky pěstuji na zahrádce, ale v tuto chvíli jsou teprve růžové. Na buchtu jsou chuťově lepší drobné lesní borůvky. Povrch těsta sice více umáčí, ale jsou dokonalé. Také vám mnohem víc zamažou pusu, a tak to má být. Na pečení v oranžovém pekáčku jsem se těšila, protože to vidíte sami – byl to barevný koncert!
Jemné těsto je tak dobré, že už žádné vylepšení nepotřebuje. Ale přece jen – vanilkový tvaroh k borůvkám dobře pasuje. Budete-li mít větší plochu těsta, víc se vyřádíte, ale v tom případě dávku tvarohu zdvojnásobte.
Borůvky jsou nesmírně zdravé: