Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Využitím různých teplot a míst v chladničce nejen prodloužíte životnost svých potravin, ale také můžete předejít problémům se zažíváním.
Když se začínáte zařizovat, lednice patří k první výbavě kuchyně. Všichni rádi jíme a všichni nechceme jíst potraviny okoralé, zvadlé nebo dokonce prošlé. Správné uspořádání a rozmístění potravin také zkracuje dobu, kdy do otevřené lednice hledíme ve snaze najít to, pro co jsme přišli. Lednice, v níž se i za tu krátkou chvíli zvýší teplota, pak nemusí dohánět nastavené stupně vyšším výdajem energie.
Pokusím se sestavit základní pravidla, která je třeba si osvojit a přijmout jednou provždy, abychom o uložení nákupu a uvařených surovinách nemuseli přemýšlet:
* Dveře - kolem 10 °C Tady je nejtepleji, uložte sem proto sklenice s ovocnými šťávami, dresinky, hořčici, kečup, olivy, zavařeniny, láhve s mlékem, to vše s dobře uzavřenými víčky. Ve výbavě bývá i zásobník na vejce, ale dávejte je sem, jen pokud je pravidelně konzumujete. Pokaždé je vyndejte z papírového obalu a dejte špičkou dolů.
* Spodní část lednice - 7-10 °C Většinou bývá vybavena plastovým šuplíkem nebo 2 šuplíky. Vložte sem ovoce a zeleninu, pokud možno odděleně, protože chemické látky obsažené v ovoci urychlují dozrávání. Zelenina by pak mohla vadnout, kořenová zelenina klíčit.
* Horní police - 8 °C - Otvíráním dveří se zde teplota nejméně ochlazuje. Proto sem ukládejte veškeré výrobky z mléka - máslo, pomazánky, jogurty, tvaroh a sýry.
* Střední police - 4-7 °C - Zde si ponechte místo pro vařené jídlo, polévky, zbytky k dalšímu zpracování, dorty a dezerty, polotovary.
* Dolní police - 3-7 °C - tady je nejchladněji, proto sem patří veškeré maso a ryby. Výjimku tvoří uzeniny, kterým přílišný chlad vadí, ukládejte je o patro výše.
Potraviny roztřiďte podle předchozího klíče a shrnuto zde můžete uložit odspoda nahoru:
Zelenina - čerstvé houby / chřest / špenát a veškerou listovou zeleninu / květák / brokolici / pórek / celer
Ovoce - drobné zahradní a lesní ovoce / třešně / hroznové víno
Sklo - nápoje / džusy a šťávy / mléko / kečupy a omáčky, hořčice a pod. / načnuté okurky a zeleninové saláty / zavařeniny a kompoty
Hotová jídla / dorty a dezerty / polotovary / chlebíčky a saláty / neomytá vejce
Masná jídla - salámy a uzeniny / ryby / čerstvé maso / paštiky
Mléčné výrobky - sýry / jogurty / tvaroh / pomazánky a další mléčné výrobky
Chladničku nepřecpávejte, musela by déle chladit, nehledě na to, že vám bude déle trvat, než se v ní všichni členové domácnosti vyznají.
Nedozrálé ovoce, včetně exotického, nechte na vzduchu. V chladničce nedojde a neutvoří se v něm dostatek cukru. To samé se týká paprik, lilku, cuket, okurek a rajčat. Do šuplíku vložte pouze ovoce ke zpracování, například na druhý den. Drobné ovoce rozložte na talíře, aby bobule neležely na sobě, nedostal by se k nim vzduch.
Brambory, česnek a cibule patří do chladu, ale vlhké prostředí jim škodí. Vhodnější je komora, špajz, sklep.
Chléb a pečivo v lednici spolehlivě zplesniví, mnohdy jen tak, že to ještě není patrné, pozor na to. Pokud ho chcete uchovat déle, vytvořte si potřebné porce a vložte je do mrazáku.