Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Možná vám letos tolik vařených a ozdobených vajec nezbylo, protože koledníky jste očekávat nemohli, ale i ten zbytek je dobré zkonzumovat začerstva...
Natvrdo vařená vejce je ideální spotřebovat do různých salátů. Buď do teplého bramborového - s bylinkami a máslem, anebo zastudena do zeleninového salátu s opečenými krutonky. Pokud máte chuť jen tak na něco k vínu, připravte si k večeři rychlé pomazánky, mezi nimiž patří k nejoblíbenějším právě vajíčkové.
Nedávno jsem zkoušela péct v silikonové formě sladké košíčky (recept na citronové koule s mátovým krémem naleznete ZDE), a tak jsem ke slaným pomazánkám napekla znovu, tentokrát naslano. Zvolila jsem vaflové těsto dochucené bylinkami. Máte-li elektrický vaflovač, vyzkoušejte těsto tak, a pokud ho nemáte, pak si třeba napečte rychlé košíčky.
Příprava: košíčky - 15 minut + pečení * pomazánky 15 minut každá * Získáte: 36 košíčků
Vaflové košíčky
Sypké přísady prosejte do mísy, přidejte mléko, olej, vejce a nasekané bylinky, a ruční metlou šlehejte asi 5 minut, až je těsto hladké a napěněné. Nechte krátce odstát. Pak těsto nalijte do olejem vystříkaných košíčků a pečte asi 18 minut v troubě vyhřáté na 175 °C. Podobně lze využít vaflovač. Těsto vystačí k naplnění 1½ silikonové formy.
Vajíčková pomazánka
Vejce a šalotku nasekejte nadrobno, přidejte zbylé ingredience, promíchejte a hladce rozmixujte. Dejte vychladit a pak pomocí zdobicího sáčku nastříkejte na košíčky.
Avokádová pomazánka
Ingredience vložte do sekáčku a vše rozmixujte na hladký krém. Nechte chvíli vychladit, přesuňte do zdobicího sáčku a nastříkejte na košíčky. Ihned podávejte, avokádový krém na vzduchu hnědne!
Šunková/salámová pomazánka
Do sekáčku vložte veškeré ingredience a dobře je rozsekejte do téměř hladké pěny. Vložte ji do zdobicího sáčku a nastříkejte na vychladlé košíčky.
Na mísu dejte opraný polníček zakápnutý citronovým olivovým olejem, přidejte nazdobené košíčky a podávejte - nejlépe s bílým vínem.
Pokud si pečete vafle, víte, že nejlepší jsou ještě teplé. V každém případě vaflové těsto snězte začerstva, zvláště tohle bylinkové, které má jemnou chuť a není nijak výrazné. Dobře se hodí právě k pomazánkám, protože chuťově ničemu nekonkuruje. K pomazánkám (které v tomto případě nemusíte chladit kvůli zdobení) vafle jen přikusujte; ale parádní košíčky je vhodné připravit, když něco slavíte.
K rozmixování pomazánek postačí chopper - elektrický sekáček, který umí vytvořit hladkou pastu z čehokoli, během chvilky. Pokud si chcete pohrát se zdobením košíčků, pak si pomazánky nechte trochu vychladit, aby se s nimi lépe pracovalo. Při použití zdobicího sáčku budou krémy pevnější a vytvoří i ostřejší spirálky. Do avokádové pomazánky jsem vejce nepřidala, ale jestliže jich máte opravdu hodně, můžete dát vejce i tam.
Ke zdobení využijte různé trezírovací špičky, ale vůbec nic se nestane, když na pečivo navršíte malé hromádky pomazánek jen lžičkou a zasypete je nasekanou pažitkou, nastrouhaným sýrem nebo růžovým pepřem. Prostě tak, jak máte právě chuť.