POHANKOVÉ GALETKY Z BRETANĚ

5 TIPŮ, JAK ZPRACOVAT RAJČATA
21.8.2024
TRIKY PRO SNAZŠÍ ŽEHLENÍ
23.8.2024

Palačinky z pohankové mouky si vás získají na první pokus. Můžete je ochutnat nasladko i naslano a na tolik způsobů, kolik jich jen dokážete vymyslet.

OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ IX

to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, když nevíte, co vařit a péct

Lákavá specialita z Bretaňského poloostrova v severozápadní Francii se správně nazývá galettes - a jedná se o slané palačinky plněné masem, zeleninou i mořskými plody. Často se konzumují jen tak se slaným máslem, ale jejich rychlá příprava s náplněmi přímo na pánvi, vás mile přesvědčí o tom, že budou na vašem stole častým hostem.

Jakkoli vám připadne jediná porce málo, uvidíte, že postačí i větším jedlíkům. K tradiční náplni křupavé pochoutky patří šunka, ementál a vajíčko typu volského oka. To vše propečené zároveň s palačinkou na jedné pánvi, což je způsob, který si vás okamžitě získá. Žádné namazané nádobí, jen talíře, na nichž galetky sníte. Speciální balení okrajů těsta dovnitř vám bude připadat zábavné - těsto se přichytí do roztopeného sýra a porce se velice dobře servíruje komplet na talíř. Nevím, ale snad proto se tato náplň nazývá complete a pod stejným pojmenováním ji najdete na jídelníčcích.

Ačkoliv jsem řekla v úvodu, že pohankové těsto si můžete v rámci zdravého stravování připravit i nasladko, Bretonci připravují sladké palačinky z pšeničné mouky, tedy stejně jako my. Nejčastěji je jedí se slaným karamelem, medem, citronem, džemem i s čokoládovou polevou. To všechno je nám dobře známé, takže teď se pusťte do slané pohankové verze. Určitě nebudete litovat. 

cesnecka-nahled

ABeCeDa ZDRAVÍ - P - JAKO POHANKA

O pohance jsem se rozepsala v článku s receptem na česnečku, který vám tímto připomínám (proklik fotografií). Pokud jste doposud odolávali tomuto zdravému produktu, dodávám, že pohanková mouka je bezlepková plodina s vysokou výživovou hodnotou, je lehce stravitelná a obsahuje řadu cenných látek, které mimo jiné posilují imunitu a detoxikují tělo.

Příprava: 50 minut * Získáte: 6 ks

Těsto

  • 1 vejce
  • 300 ml mléka /smetany na vaření
  • 120 g pohankové mouky
  • špetka soli
  • 30 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • ghí / olej na pánev

Náplň 

  • 6 velkých plátků šunky
  • 300 g strouhaného ementálu
  • 6 vajec

1. Ve středně velké misce prošlehejte vejce, přidejte mléko nebo smetanu, nakonec po troškách mouku a sůl. Vytvořte hladkou směs a nechte ji 30 minut odstát.

2. Mezitím rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout, připravte si veškerou náplň.

3. Vlažné máslo vmíchejte do těsta. Zvoleným tukem vymažte palačinkovou pánev a po zahřátí do ní nalijte malou naběračkou těsto tak, aby vytvořilo slabou vrstvičku. Rychle ho rozlejte po ploše a hned kolem středu palačinky navrstvěte šunku, kruh ze sýra a doprostřed rozklepněte vejce - viz fotografie níže.

4. Slabá palačinka se bude rychle péct, tak jen stěrkou zkontrolujte okraje, zda jsou zespodu opečené, a dokud je těsto vláčné, přeložte je směrem ke středu. Vytvoříte tak čtverec. Vejce můžete okořenit solí, pepřem, provensálskými bylinkami apod. Jakmile žloutek zpevní, servírujte galetku na nahřátý talíř.

Porci doplňte baby špenátem, rukolou, rajčaty či podle své chuti.

Jemná pohanková mouka neobsahuje lepek, takže je třeba nechat ji chvíli poprat se s tekutinou. Můžete použít mléko, ale rovněž i vodu nebo rostlinný nápoj. Jakmile mouka dobře nasákne, těsto se stane hutnějším, ale stále musí být řídké, aby se rozlévalo po pánvi. Zjemňuji ho kouskem rozpuštěného másla a palačinky získají více chuti. Pokud je sníte samotné - což se vám podaří často, pochutnáte si i tak.

Z ingrediencí vytvořte na rozlitém těstě kruh v jehož středu se usadí vejce. Nic se nestane, když se vaječný rybníček rozlije i dál. Okraje přehnuté palačinky k náplni dobře přilnou.

Ke smažení použijte ghí nebo rostlinný olej. Smažení je opravdu rychlé, ale příliš zase nespěchejte, palačinky jsou nejlepší, když jsou křupavé. Vodítkem vám bude docela jistě propečení vejce. Jakmile žloutek zpevní, uvidíte, že bude i těsto akorát.

Tahle křupavá, voňavá a nutričně vydatná pochoutka se hodí k snídaním, kdy vás čeká náročný den, tak i k lehkým večeřím. Jednu porci máte na stole během 15 minut. Bretonci galetky milují a dokonale zvládají vystihnout okamžik, kdy je třeba okraje těsta přeložit směrem ke středu. Když ho prošvihnete, palačinka bude sice křupavá, ale tenké okraje se zlomí. Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, kdy je zespodu palačinka opečená, ale dosud vláčná. 

Ze začátku je to trochu bojovka, ale nebojte se, zvítězíte. A i kdybyste servírovali křupavý trhanec, tvařte se, že přesně tak to má být! Dobrou chuť :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *