PODZIMNÍ BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

PODZIMNÍ ARANŽMÁ NA STŮL
6.10.2017
4 VYDATNÉ PODZIMNÍ VEČEŘE
10.10.2017

stuha_hneda

Tuto skvělou buchtu peču víceméně jen na podzim. V záplavě ovocných, letně nadýchaných dobrot, si na ni obvykle ani nevzpomenu. S podzimem však vkráčí do kuchyně vůně skořice, a je jasné, že po několika štrúdlech dojde i na oblíbený recept.

Banány jsou pro naši výživu hodně důležité. Jeden čas se tvrdilo, že nemáme zapotřebí konzumovat potraviny, které nerostou na našem kontinentu. Ale odborníci tenhle mýtus dokonale vyvrátili. Zjistili, že banány obsahují vysoké množství draslíku, který v našich tělech reguluje zadržování vody a napomáhá odvodňování. Vedle vitaminu A, C a některých vitaminů ze skupiny B, obsahují tyto plody velké množství minerálů – např. hořčíku, železa, vápníku a zinku. Nezřídka tyto látky doplňujeme v pilulkách, přitom stačí pravidelněji konzumovat banány, což je podstatně příjemnější.

Je fakt, že někteří lidé by ale banán nesnědli ani za nic. Tady je má rada – podstrčte jim jednoduše banánový chlebíček. Nejen, že nepoznají, co snědli, ale pochutnají si tak, že si řeknou o nášup. Můžete mi to věřit, mám to stoprocentně ověřeno na vlastní rodině :o) Chlebíček je opravdu chutný a jeho příprava patří k oblíbeným rychlovkám, na které mnohdy ani vytahuji mixér. Banány se postarají o to, aby těsto bylo vláčné, a rovněž o to, aby bylo sladké, protože před pečením je třeba nechat je hodně uzrát. Množství cukru, které uvádím v receptu pak klidně snižte. Jen skořicí nešetřete. Provoní celou kuchyni.

Aby se vám peklo příjemně a bezpečně, pořiďte si k voňavému podzimnímu pečení něco z pěkného kuchyňského textilu – novou zástěrku, chňapku, barevné utěrky. V rámci sezony se vaše kuchyně příjemně promění, a vám to v ní bude slušet…

stuha_hneda

PODZIMNÍ BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Příprava: 20 minut * Naplníte: dortovou formu o průměru 18 – 24 cm (záleží na tom, jak vysoký tvar se vám líbí)

  • 1 ½ šálku hladké mouky (používám kalibrované odměrky, kde 1 šálek = 250 ml)
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • ½ šálku třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 350 g banánů, hodně zralých a nakrájených na slabé plátky
  • trocha rumu
  • 1 vejce
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu 
  • 100 ml slunečnicového oleje

1. V jedné misce smíchejte všechny suché přísady.

2. Do druhé misky vložte plátky banánů a vidličkou nebo ruční mixérem je rozmělněte. Přidejte trošku rumu, 1 vejce, lžičku vanilkového extraktu a směs promíchejte.

3. Banánovou kaši vlijte do suchého základu a po malých dávkách přidejte olej. Vše krátce promíchejte nebo prošlehejte.

4. Těsto vložte do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte zhruba 50 minut – platí pro těsto v široké formě; pro formu malého průměru přidejte asi 10 minut. Propečení těsta zkontrolujte pomocí špejle.

Mám tu zkušenost, že po upečení tak vysokého těsta se vyplatí nechat ho zvolna vychládat v pootevřené troubě.

bananchlebicek1

Zde jsou základní ingredience, které dávají vláčnému těstu chuť. Banány nechte hodně uzrát, aby hodně zesládly. Do receptu budete potřebovat buď 3 velké, nebo 4 malé plody. Měly by být tak měkké, že nakrájené plátky jdou rozmáčknout pouhou vidličkou. Rum, skořice a vanilkový extrakt se postarají o nebeskou vůni.

bananchlebicek2

Je hotovo. Možná vás zaujala krásná barva těsta, v němž ale není žádné kakao ani čokoláda. O odstín se postará skořice, třtinový cukr, a nakonec i banány. Víte, že po chvíli na vzduchu spolehlivě tmavnou. Nezapomeňte také na kuchyňský textil, který ochrání vaše ruce při práci. Velký výběr pestrých a veselých chňapek a utěrek naleznete na našem e-shopu; k podzimnímu pečení padnou, jako ulité…

bananchlebicek3

Recept se vám může hodit pro výrobu perfektního jedlého dárku. Chlebíček zabalte do nové utěrky, a hurá na návštěvu. Ostudu si určitě neuděláte!


stuha_hneda

4 Comments

  1. Markéta napsal:

    Dobrý den,
    právě jsem dopekla banánový chlebíček, ale ouha, skoro vůbec nevykynul. Pekla jsem v dortové
    formě o průměru 24 cm. Možná jsem dala suroviny v moc velkém hrnečku, – 150 ml.
    V receptu totiž neuvádíte objem šálku.
    I přesto, že jsem trouba, musím říct, že chuťově je opravdu báječný.
    Díky za fajn recepty, které jsou v blogu k dispozici.
    Krásný zbytek dne.
    Markéta

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Markéto,
    myslím, že Váš chlebíček nemohl nevystřelit z formy, protože já jsem pekla ve formě o průměru 18 cm, takže mi těsto vyšlo podstatně vyšší, než vám. Možná, že jste napekla úplně v pořádku :o) Běžně peču také v 24 cm, ale je fakt, že i tak těsto vždy popraská, jak se dere vzhůru.
    Objem šálku okamžitě napravuji, a omlouvám se Vám, i ostatním! V mnoha receptech vždy uvádím, že používám kalibrované odměrky (viz 1. fotka). Zde jsem to zapomněla uvést, hned doplním. Šálek má 250 ml. Moje odměrka = půl šálku, tedy 125 ml, takže např. mouky měly být 3 odměrky.
    Jsem ráda, že Vám doma chutnalo, děkuji moc za připomínku, a přeji Vám krásný, barevný podzim!

  3. Kateřina napsal:

    Upeceno, výborne ❤️

  4. Jana napsal:

    Kateřino,
    potěšení je na mé straně. Též děkuji! :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.