Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Nabízet recept na perníčky, to je jako nosit dříví do lesa. Pečou se v každé domácnosti a všude jsou to ty nejlepší.
Budu tedy naprosto stručná. Upekla jsem les, protože mě k tomu inspirovala sada vykrajovátek ve tvaru hvězd. Je jich celkem pět v krásně odstupňovaných velikostech, a není nic jednoduššího, než upečené hvězdy navrstvit pěkně na sebe.
Pečením pravého medového perníku obvykle začíná vánoční klání s cukrovím. To proto, že většina perníčků se musí pořádně nazdobit a hlavně rozležet, takže začátek adventu je k tomu ideální. Pokud se na pečení těšíte jako já, vše vypukne tento víkend. A kdyby se mezi vámi přece jen nalezl někdo, kdo bude péct perníčky poprvé, nabízím osvědčený rodinný recept na perníčky, s nimiž zas tak spěchat nemusíte. Díky většímu podílu másla - a díky super tajné ingredienci - trochy sádla, které naše babičky často propašovaly do cukroví i kynutého těsta, bude pečivo okamžitě dobré a měkké. Stromečky slepuji domácí lineckou zavařeninou a stačí je jen pocukrovat.
V galerii pod článkem naleznete další tvary stupňových vykrajovátek, a pokud si troufnete na cukrem malovaný betlém, pak vám na něj pošleme formičky i s papírovými jesličkami.
Příprava: 20 minut + chlazení
Na dokončení
1. Veškeré ingredience svěřte robotu. Nejprve sypké přísady, které stěrkou promíchejte, pak přidejte tuky, vejce a med a krátce je prohněťte. Jakmile se vše spojí, těsto přesuňte na vál.
2. Lepkavou kouli podsypejte moukou a těsto dokončete. Nechte ho nabrat jen tolik mouky, aby zůstalo vláčné a měkké. I tak těsto trochu lepí, ale do rána ztuhne v lednici a pak je vláčné jak plastelína.
3. Druhý den vyválejte 3 mm vysokou placku a vykrojte pro každý strom 6 hvězd = 4 hvězdy od největší k nejmenší a pro spojení ještě další 2 nejmenší hvězdičky do mezipater. Tvary dejte na plech s pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C na 8-10 minut.
4. Ještě trošku měkké perníčky vyndejte a nechte vychladnout. Spojte je hustou zavařeninou tak, aby mezi třemi spodními patry byly vložené malé hvězdičky. Poslední malou hvězdu nalepte na špici stromku, cukroví mírně pocukrujte a vršek dozdobte perličkou přilepenou kapkou cukrové polevy, máslem apod.
S vychlazeným těstem se dobře pracuje. Je hladké a chová se jak plastelína. Je to však hodně tukové těsto, takže si vždy odkrojte menší kousek a zbytek nechte v chladu. V troubě perníčky vyskočí, takže jim dopřejte trochu místa. Povrch těchto křehkých perníčků nijak neupravuji (jinak je tomu u klasických perníků). Nepoužívám ani cukrovou vodu, ani vejce.
Aby byly stromky hodně rozježené a vyšší, dávám mezi spodní patra vykrojenou malou hvězdičku a všechny plošky spojím zavařeninou. Vedle linecké je ke kakaovému těstu výborná i dýňová. Není to moc patlání, za chvíli vám to půjde jak na běžícím pásu. Se stromky je rozhodně méně práce, než se zdobením cukrovou polevou.
Ještě trošku cukrového snížku, a můžete ochutnat. Perníčky jsou měkké a neztvrdnou; právě naopak, s džemem se přímo rozplývají, takže je do Vánoc nejspíš sníte. Přeji veselé pečení :o)