PARMEZÁNOVÉ KROKETY A SALÁT S HOŘČIČNOU ZÁLIVKOU

SMALTOVANÉ NÁDOBÍ S DOBROU NÁLADOU
3.4.2019
VĚNEČEK Z JABLEČNÝCH DONUTŮ + SLADKÉ POLEVY
8.4.2019

Koblihovač Clatronic spořádaně napekl tři druhy sladkostí a teď ještě zbývá vyzkoušet, jak si poradí se slaným těstem. Jaro klepe na dveře a v kuchyni ho většinou provází chuť na zeleninu. Salát se sýrovými kroketami rozhodně stojí za námahu.

Domácí pekárnu jsem vám představila nasladko na videu (uvidíte ZDE). Vše dopadlo dobře, testovala jsem dva různé recepty z nichž vznikly donuty, muffiny a kuličky cake pops. Právě poslední zmíněné kuličky mě inspirovaly k tomu, abych elektrickému přístroji svěřila slané těsto.

Kuličky jsou totiž naprosto dokonalé. Jsou trošku větší, než běžné krokety z bramborového těsta. Ty mám moc ráda, ale ke skladbě salátu, který na jaře ráda dělám, jsem si představovala těsto ochucené parmezánem. Samozřejmě, když vzniká recept, nečekáte že vyjde napoprvé, tím spíš, když pracujete s přístrojem, který tak dobře neznáte. Bála jsem se, že ho otevřu a krokety najdu spečené nebo připálené tavícím se sýrem. Dopadlo to tak, jak vidíte. Byly senzační. Myslím, že koblihovač bude výbornou inspirací do kuchyně. Jdou na něm zpracovat nejrůznější druhy těst. Vyzkoušejte ho.

Ještě na jednu věc vás upozorním - na puntíkované příbory, které jsme si vybrali k jarnímu hodování. Vypadají výborně a naleznete je na našem e-shopu.

003

SALÁT SE ZÁLIVKOU A SÝROVÝMI KROKETAMI

Příprava kroket:  20 minut + pečení * Získáte: 54 ks kroket

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva, bio
  • 30 g parmezánu, jemně strouhaného
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • sůl
  • 150 g zakysané smetany, 18%
  • 200 ml plnotučného mléka
  • olej na vymastění formy

Zálivka

  • 2 lžičky medu
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • citron dle chuti
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Salát - na 1 porci

  • na kousky natrhaný ledový salát
  • hrst polníčku nebo jakékoli směsi salátových lístků
  • 1-2 vejce, uvařená natvrdo
  • ½ malé červené řepy, vařené a nakrájené na tenké plátky
  • hrst plátků okurky
  • sýr feta nebo domácí naložený tvarohový sýr
  • petrželka na posypání

1. Sypké suroviny na těsto promíchejte, přidejte vše ostatní a metličkou rozšlehejte na pevnější těsto; nezapomeňte na sůl.

2. Zapněte přístroj, formu vymastěte olejem, a po krátkém zahřátí navršte těsto zároveň s výškou formy. Nepřeplňte ji, ale pokud nebude těsta akorát, kuličky nebudou dokonalé (po první várce zjistíte správnou míru). Zavřete víko a pečte přesně 7 minut.

3. Horké kuličky urovnejte na talíř vedle sebe. Nedávejte je na sebe, mohly by se pomačkat, neboť těsto je hodně nadýchané. Předchozí postup zopakujte do vypotřebování těsta. Budete péct necelých 5 várek.

4. Mezi pečením našlehejte zálivku na salát a do hlubokých talířů připravte čerstvý salát, tence nakrájenou červenou řepu, přidejte rozpůlená vejce a kousky sýra řeckého typu.

Servírujte s dosud teplými kroketami a salát podávejte se zálivkou posypaný bylinkami.

Finální těsto je hutnější (tady zkouším kolik bude potřebovat parmezánu a s první várkou jsem začala opatrně). Formu koblihovače mírně vymastěte olejem a pomocí lžičky naplňte jednotlivá políčka zároveň s okrajem. Formu mám kvůli focení ještě studenou, proto jsem si mohla dovolit položit na přístroj lžičku. Na rozpálené formě to nezkoušejte. Za chodu už jde všechno jak na drátku. Druhé těsto jsem připravila akorát (viz recept) a vzniklo celkem 54 kousků kroket. To k salátu rozhodně stačilo.

Pečení kroket je zábavné. Každá várka se peče 7 minut, jde to rychle. Kuličky jsou uvnitř jemně porézní a hodně nadýchané. Nejskvělejší jsou samozřejmě teplé. Povrch mají světlejší, než ty ze sladkého těsta, tam zřejmě zapracoval cukr. Bezvadné je, že pečivo z pekárny není mastné, takže ho nemusíte nechávat odsávat na papírových utěrkách jako smažené krokety. Netvrdím, že příloha k salátu je dietní, protože obsahuje porci zakysané smetany, ale salát s červenou řepou a hořčičnou omáčkou doplní moc dobře.

Vesele puntíkaté příbory naleznete na e-shopu také v červenobílém provedení. K velikonočním svátkům jsou jako stvořené!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *