Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Rozhodla jsem se otestovat embosovací váleček určený na dekorování marcipánové hmoty na něco, k čemu vlastně není určen. Proč ne? Když už jste si ho jednou koupili, tak ať se v kuchyni využije.
Baví mě zkoušet věci trochu jinak. Občas se u toho pěkně zaseknu, protože se všechno nezdaří. To pak dostanu za vyučenou, a dobře, že mě neslyšíte. Ale tentokrát to dopadlo dobře. Tyto plastové válečky na marcipán a cukrové potahovací hmoty fungují velice dobře. Můžete se podívat sem, i když tento typ válečku už nemáme. Reliéf je na válečcích jemný, a vytváří dekory, s kterými budou vaše dorty, řezy i malé dortíky atraktivnější.
Já jsem se rozhodla využít jeden z válečků při pečení lineckého těsta a vytvořila jsem obří sušenky spojené ořechovým krémem. Vznikl opravdu skvělý dort, na kterém si pochutnáte. Pokud znáte originální embosovací válečky na sušenková těsta, pak víte, že jsou ze dřeva a ornamenty na nich jsou vyřezané laserem. Vzorky mají ostré hrany i větší hloubku. Otisk z takového válečku je plastičtější a po upečení těsta mnohem výraznější, než se povedl mě naším válečkem. Ten je skutečně určen pro cukrářskou práci, nikoli pro pečení. Ale jak vidíte, dopadlo to moc hezky.
Plastové válečky také výborně zafungují na hutném perníkovém těstě. Jedinou věc musíte vypustit, a to jsou veškerá kypřidla, která by něžné kvítky při pečení z těsta úplně vygumovala.
OŘECHOVÝ SUŠENKOVÝ DORT
Příprava: 1 hodina * Průměr dortu: 19 cm
Těsto
Ořechová náplň
1. Suroviny na těsto rychle spojte a na vále vypracujte váleček. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.
2. Mezitím si připravte náplň. Do misky vložte změklé máslo, přidejte zakysanou smetanu a kondenzované mléko. Obsah prošlehejte ručním mixérem a potom přimíchejte mleté ořechy. Piškotové drobečky přidávejte postupně, až vznikne pevnější krém, který půjde snadno roztírat. Drobečky použijte k doladění hustoty krému.
3. Váleček těsta rozdělte na 6 dílů a z každého vyválejte placku o velikosti talířku s průměrem 19 cm. Troubu vyhřejte na 175 °C. Do připravené placky nakonec obtiskněte reliéf válečku. Počítejte s tím, že tlak vyvinutý na vyválené těsto placku opět trošku zvětší, takže vycházejte z menšího rozměru, aby vám nezbývaly velké okraje. Na těsto s reliéfem položte obrácený talířek a nožem bez ostří tvar vyřízněte. Maxi sušenku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vytvořte druhou sušenku a obě zároveň pečte dorůžova asi 10 minut.
4. Stejným způsobem upečte zbývající 4 maxi sušenky. Reliéf můžete vytvořit pouze na 1 ks, ale uděláte-li si jich více, budete mít na výběr, kterou dát nahoru. Pokaždé se těsto zachová trošku jinak.
5. Vychladlé sušenky spojte ořechovým krémem a dort nechte vychladit do druhého dne. Těsto mírně zvlhne, ale nepromáčí se. Ještě druhý den budou sušenky křupat. Výsledná chuť je vynikající.
Těsto poputuje do chladničky, a vy si zatím můžete připravit a umlít ořechy. Tento dortík je trošku kalorická bomba, ale je dost výjimečný. Pokud milujete vánoční cukroví spojené dobrým krémem, tak to je ono. S embosovacím válečkem se pracuje výborně. Příště si s ním nazdobte potahovací hmotu na tradičním dortu. Výsledný dojem bude nádherně jarní.
Tady je vidět, jak se mi placka tlakem embosovacího válečku zvětšila o fous víc, než bylo pro talíř třeba. Do válečku se musíte trošku opřít, aby se dekor otiskl stejnoměrně. Pak už jen vykrojte kolo. Máte-li silikonový vál, pak používejte nůž bez ostří.
Hotovo a napečeno, už zbývá jen vyrobit krém. Základ je docela tekutý, ale zahustí se ořechy. Pokud dáte více zakysané smetany, krém bude řidší, takže přidejte ještě drobečky. Krém musí být snadno roztíratelný, ale pevnější. Samozřejmě nemusíte vyrábět všechny sušenky s dekorem, když budete potřebovat jenom jednu. Ale trošku jsem si hrála – a pak, někdy těsto zapracuje, jindy se v tak velké ploše vyfoukne, nebo se smaže kousek vzorku, a já chtěla mít jistotu, že fotograf bude mít co fotit :o) Takže, rychle slepit a vychladit, a pak už jenom hřešte!
A jsou tu ranní paprsky! Dort se vychladil i rozležel, a můžu vám předvést první řez. Naštěstí je důvodů ke slavení stále dost…