Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Potřebujete rychle něco uvařit? Podívejte se do lednice, zda nezbylo trochu uzeniny a sýra. Během chvilky vykouzlíte jídlo, po kterém se jen zapráší.
OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ IV
to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, kdy nevíte, co vařit a péct
Tenhle recept je opravdové retro. Dělám ho už rovných padesát let a naučila jsem se ho na základní škole v tehdejších předpisových hodinách vaření. Když jsem se chtěla doma vytáhnout, co už umím, nepochodila jsem. Rozpečený sýr nepatřil k běžně známým chutím. Zato dnes dám ruku do ohně, že se k zapékání s oblibou vrátíte. Kdykoli přinesu křupavé rohlíky na stůl, rozdávám recept. Znají ho totiž jedině stejní pamětníci.
Na první pohled jsou to tousty, jaké se rozpékají pod grilem v troubě. Ale tentokrát budete péct naopak - sýrovou směs jemně rozplácnete do mírné vrstvičky oleje a rohlíky upečete obráceně. Je to malý trik, ale senzační.
Příprava: 20 minut + zapékání * Získáte: 14 porcí
1. Rohlíky podélně rozpulte.
2. Sýr nahrubo nastrouhejte, salám nejlépe rozsekejte v chopperu. Do sekáčku ho vložte nakrájený na kostky. Vejce prošlehejte v misce.
3. Pak přidejte obě ingredience a vše dobře promíchejte. Vytvořte směs, která je vláčná a kompaktní, ale není řídká. Pomocí obrácené vidličky ji naneste na rohlíky, mírně ji přimáčkněte a urovnejte do roviny.
4. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Rohlíky položte směsí do oleje těsně vedle sebe. Nevadí, když se při pečení spojí. Troubu vyhřejte na 200 °C, potom vypněte horní ohřev a plech položte na spodní příčku. Pečte zespoda asi 10 minut. Zkontrolujte zda je směs opečená a plech vyndejte. Rohlíky rozdělte a chcete-li, dozdobte je zeleninou.
POZN.: Pokud chcete rohlíky smažit na pánvi, pak rohlíky vtiskněte do malé vrstvy rozpáleného oleje a smažte na středním plameni do zezlátnutí směsi. Pozor - Na prudkém ohni sýr rychle taje a připaluje se, na mírném ohni může ulpět na pánvi a oddělit se od rohlíků. Použijte kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem.
Do směsi se mi osvědčil kvalitní šunkový salám, který nemá tolik tuku, a také tradiční Eidam s obsahem 30 - max. 40 % v sušině. Tučnější sýry mají snahu se tavit a rozlévat. Dejte ho i o trošku méně než uzeniny. V každém případě vůbec nesolte, obě suroviny obsahují soli dost a výsledná chuť bude v pořádku. Směs opravdu nic nepotřebuje, vyjma bylinek.
Na strouhání, krouhání a drcení se hodí ledacos od ručního struhadla přes mechanické krouhače až po elektrický sekáček, který si i s kostkami salámu poradí vmžiku.
S vejci to nepřehánějte. Směs uzeniny a sýra musí být lepivá, držet pohromadě, ale nesmí být tekutá. Náplň by vám z rohlíků sklouzla. Že je vše správně poznáte podle toho, že na rohlíku při otáčení drží jak přišitá. Obohatíte-li ji o hrst bylinek, bude ještě chutnější.
Toto je finále a vaše večeře už víc nepotřebuje, než fůru zeleniny - a chcete-li - tradiční dochucovadla, která máte v oblibě. Pečení v troubě je ideální pro větší množství rohlíků (ale vždy budete dělat velké porce :o) ). Pár porcí, například k snídani, si můžete zpracovat i na pánvi s nepřilnavým povrchem, ale z trouby budou o poznání méně nasáklé tukem a shora krásně křupavé.
Vyzkoušejte i housky, ale u nás se nevím proč ujaly výhradně úzké porce rohlíků. Mě se také dobře rovnají na plech, vejde se jich tam opravdu hodně. S mísou zeleninového salátu připravíte za chviličku syté a chutné jídlo.