NOVOROČNÍ LANÝŽOVÝ DORT

PF 2020
23.12.2019
SVÍCNY ZE SKLENIC NA LONG DRINK
6.1.2020

Oslavte nový rok skvělým čokoládovým dortem. Budete překvapeni, jak je snadný!

Lanýžová hmota není nic jiného než pevný čokoládový krém, který znáte jako truffles - lanýžové bonbony s příchutí mléčné nebo hořké belgické čokolády, a čokolády s pomerančovou příchutí. Pokud patříte k milovníkům těchto pomačkaných hrudek zasypaných kakaem teplem se rozpouštějících v dlaních, pak budete ztraceni, jako já. Představte si, že této dobroty máte před sebou celou hromadu :o) Tento dort patří v naší rodině k nejvyhledávanějším. A to nejen pro svou fantastickou chuť, ale i pro důmyslně jednoduchou přípravu.

Dort bych ráda věnovala vám všem, našim milým čtenářům a zákazníkům, kteří s námi prožili minulý rok plný plánování, zařizování, krášlení svých domovů, vyrábění dárků pro rodinu a kamarády, i příprav dobrého jídla. Věříme, že letos bude ještě lépe, a náš decoDomácký tým vám k tomu přeje pevné zdraví a hodně domácí pohody!

Příprava: celkem 1 hodina (ideálně rozložit do 2 dnů) * Získáte: dort o průměru 22-24 cm

Korpus

  • 3 vejce M
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml oleje, slunečnicového
  • sáček vanilkového cukru
  • 3 sáčky čokoládového pudinkového prášku, každý 45 g
  • 2 rovné lžičky kypřicího prášku BIO

Lanýžová hmota

  • ½ l smetany, 33%
  • 300 g hořké čokolády, 70%
  • 3 lžíce pomerančového likéru Cointreau, příp. dobrého rumu
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • kakao na poprášení

1. Vejce a oba cukry šlehačem ušlehejte do bohaté pěny. Pak ručně vmíchejte olej, pudinkové prášky a prášek do pečiva. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem a těsto pečte 30 minut v troubě předem vyhřáté na 180 °C. Korpus nechte vychladnout.

2. Mezitím si připravte čokoládový základ. Do kastrůlku nalijte smetanu a vložte čokoládu rozlámanou na malé kousky. Zahřívejte na malém plameni a bez ustání míchejte, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí. V okamžiku, kdy začne hmota houstnout, kastrůlek odstavte a nechte v chladu.

3. Zcela vychladlý korpus vydlabejte podle obrázku tak, aby po obvodu zbyl 2 cm široký okraj a dno bylo také tak vysoké. K vyznačení pravidelného tvaru poslouží talíř. Vydlabané kousky těsta prsty rozdrobte na jemnou drť, zůstane krásně sypká.

4. Vychladlou čokoládovou hmotu krátce prošlehejte šlehačem, pak do ní přidejte likér a pomerančovou kůru, a vše ručně promíchejte. Nakonec jemně vmíchejte víc jak polovinu drobečků, zbývající část ponechejte na posypání.

5. Lanýžovou hmotu navršte dokulata na korpus, stěrkou uhlaďte a posypejte zbývající částí drobečků. Povrch poprašte kakaem a dort ponechejte minimálně 2 hodiny tuhnout v chladničce.

Když dělám dortový korpus, který budu prokládat nebo plnit krémem, vždy si ho upeču den předem. Nejen, že pak nemám pocit, že je s dortem moc práce, ale těsto je dokonale vychladlé a tak nějak si „sedne”. Zároveň s tímto korpusem vytvořím i lanýžový základ, který také nechám odpočinout a vychladit do druhého dne. K vydlabání korpusu použijte nejprve talíř, podle nějž si nožem proříznete okraj po obvodu a k vydlabání poslouží lžíce nebo neostrý mazací nůž, pomocí něhož krásně vyříznete dno. Všechny odřezky ponechejte stranou, všechny je zužitkujete. Nemějte starost, že z dortu něco vyhodíte.

Drobečky získané z vydlabaného korpusu totiž dokonale zmizí v čokoládové hmotě, a částí dozdobíte hotový dort. Když vytvoříte kopec lanýžové hmoty, navršte ji do vydlabaného korpusu a uhlaďte stěrkou pěkně dokulata. Hmota je pevná a neroztéká se, dobře se s ní pracuje. Nakonec své dílko posypejte zbytkem drobečků a povrch poprašte prosátým kakaem. Teď už jen musíte vydržet, než dort ztuhne v chladničce, aby šel dobře krájet.

Jednotlivé porce rozkrájím hned, dokud je dort vychlazený, ale pak je dobré chvilku počkat, až dort přijme trochu pokojové teploty a čokoláda s likérem a pomerančovou kůrou pěkně rozvine své aroma. Nebojte se, dort zůstane pevný, takže můžete perfektně servírovat.

Dobrou chuť a krásný rok 2020!

2 Comments

  1. chyba v dortu napsal:

    Asi z receptu- surovin na korpus omlem vypadlo mnozstvi oleje. Jana

  2. Jana napsal:

    Paní Jano,
    děkuji vám za záchranu, a vám, i všem čtenářům, se omlouvám za svou novoroční nepozornost. Do receptu doplňuji chybějících 100 ml oleje. Přeji vám hezký a pohodový rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.