NOVÉ VZORY ZÁCLON

JAK VYPADAT CO NEJLÉPE
11.9.2019
5 STAROČESKÝCH SPECIALIT
17.9.2019

Krásné babí léto nás táhne ven, ale doma pomýšlíme pomaloučku na úklid a zazimování. Chladné dny uvítejte v teple domova za okny vyzdobenými novými záclonami. Přichází čas na koníčky a odpočinek.

Většina záclonovin pochází z osnovních pletacích strojů. Ty jdou naprogramovat tak, že nám z nejrůznějších kreací přechází zrak. Jsou inspirovány krajkovými motivy, které se původně zpracovávaly ručně, a asi od poloviny 19. století byly strojně paličkované. Ale i tak měly tomu odpovídající cenu.

Dnes považujeme nákup nových záclon za naprostou samozřejmost. A není divu, když si můžeme pořídit záclony hotové, které stačí jen pověsit. Záclony na klasická typizovaná okna i balkonové komplety si vyberte podle svého vkusu, ale také podle toho, jak moc je třeba vaše okna zastínit. Více soukromí potřebujeme v ložnicích nebo v místnostech orientovaných do rušných ulic, okna do dvora či zahrady i okna v prostoru ponechte zastíněná lehčími záclonami s jemnými vzory. Není přece třeba připravovat se o proudící světlo. Menší okna v místnostech, kde dostatek světla není, lze zastínit jen částečně, úzkými záclonkami zavěšenými shora nebo kryjícími spodní část oken.

Možností je skutečně mnoho, ale vše souvisí se vším. Záclony jsou nepřehlédnutelným dekoračním prvkem, a tak by měly dokončit celkový výraz prostoru. Dnes rozhodně neplatí, že vytvoří neproniknutelnou zeď mezi vnitřním a venkovním prostorem. Využijte jejich lehkosti a variability. Zavěste je například na dekorační kroužky ze dřeva shodného s nábytkem, a záclony shrňte k jedné straně okna. Použijte je jako závěs - tehdy, kdy je zastínění třeba. Pusťte k sobě vzduch a podzimní slunce, které vás už jen lehce pohladí.

Velký výběr záclon, ale i dekoračních závěsů naleznete na našem e-shopu.

BALKONOVÝ KOMPLET JUSTÝNA

zaclony1
Hotovou žakárovou záclonu JUSTÝNU nabízíme jako balkonový komplet, ale u ostatních modelů naleznete ve většině případů možnost zakoupení krátké záclony i kompletu. Pokud nevíte, co je to tzv. hotová záclona - pak se jedná o tkaný kupon, který má zakončené boky a zesílenou horní část určenou k zavěšení. Záclonu pak není třeba nijak upravovat. Většina záclon je na dolním okraji ozdobena zoubkováním, nebo vysokou bordurou v níž je vytkaný vzor. Polyesterový materiál si neklade vysoké nároky na údržbu. Záclony svěřte pračce s programem pro jemné prádlo a vyperte při teplotě 30 stupňů. Pro praní záclon jsou ideální prací sáčky a speciální prací prostředky - například bezfosfátový bioaktivní prášek Qalt s vysokou prací a bělicí schopností a svěží vůní (viz galerie pod článkem). Vyprané záclony není vhodné sušit, lepší je rovnou pověsit a nechat volně uschnout. Rozměr záclony na okno je 350 x 160 cm, na dveře 200 x 250 cm. Možná se budou dobře hodit i do vašeho podzimem laděného interiéru.

MOHLO BY SE HODIT...

zaclony2
Pokud si nejste jisti, jak záclonu správně vyměřit pro velikost svého okna, veškeré informace naleznete přímo pod každou nabídkou vybraných záclon (obrázkem se proklikněte do e-shopu). Pro uchycení záclon poslouží klasická tyč s kroužky a žabkami. Nemáte-li kroužků dostatek, nebo už nejsou pěkné, pořiďte si nové v potřebné kvalitě a barevném vzhledu. Kolik jich budete potřebovat je dané - pro pravidelné řasení by neměly být od sebe vzdáleny více než 10 cm. Se záclonou zavěšenou na kroužcích se dobře manipuluje, snadno ji shrnete na stranu, což oceníte zvláště u balkonových dveří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.