Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Letní čas přeje ovocným specialitám. Jste-li sytí sladkých zmrzlin, připravte si zdravý dezert z jogurtu, angreštu a kiwi. Překvapí vás luxusní chutí.
Nic nedbejte na to, že nás momentálně vydatně máčí déšť. Než dezert vychladíte, zase bude svítit sluníčko. Odměnou vám bude osvěžující sladkokyselá chuť výborné pochoutky. Připravíte ji bez pečení a během chvilky. Želatinové dezerty potřebují jen řádně ztuhnout a vychladit.
Vzhled dezertů může být různý. Na výběr máte hned tři možnosti:
Příprava: 40 minut * Získáte: plastový box velký 23 × 15 cm / kulatou pudinkovou formu o průměru 22 cm
Ovocné želé
Smetanové želé
1. Očistěné ovoce rozmixujte a vložte do kastrolku, do kaše přidejte oba balíčky čirého dortového želé, krupicový cukr a směs metličkou promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a mírným varem provařte po dobu 1 minuty. Vše přelijte do hladké plastové formy a dejte do chladničky ztuhnout.
2. V míse promíchejte zakysanou smetanu s jogurtem, přidejte cukr, vanilku, citron a metličkou krátce prošlehejte. Podle návodu na obalu prošlehejte v malé misce oba ztužovače s vlažnou vodou a po ½ minutě šlehání směs rychle vmíchejte do smetanového základu. Hmotu nalijte na ztuhlé ovocné želé a formu vraťte do chladničky asi na 5 hodin.
Servírujte vychlazené porce vykrojené zmrzlinovou lžící dozdobené zahradním ovocem.
Angrešt a kiwi mají chuťově mnoho společného, a tak se výborně hodí smíchat je dohromady jak do džemů, tak i do ostatních pochoutek. V kiwi je obsaženo velké množství vitaminu C, ale i fytochemické látky podporující náš imunitní systém. Angrešt má navíc poměrně dost železa. V rámci zavařování patří k ovoci se spoustou pektinu, takže skvěle želíruje.
Vynikajícím společníkem tohoto ovoce je jogurt. Výsledná kombinace je v létě nesmírně osvěžující.
Želé perfektně ztuhne, takže ho snadno vytvarujete pomocí zmrzlinové lžíce. Pokud ji nemáte, použijte 2 hlubší polévkové lžíce zakrojené proti sobě, jako když tvarujete bramborové noky nebo čokoládový mousse.