NAKLÁDANÁ ČERVENÁ ŘEPA S KŘENEM

VIETNAMSKÉ VEPŘOVÉ NA GRIL I DO TROUBY
19.9.2024
„LÍNÁ“ KUCHYNĚ: NA JAKÉ RECEPTY VÁM STAČÍ PRKÉNKO A HRNEC?
25.9.2024

Řepa není v českých domácnostech zrovna nejoblíbenější zeleninou, i když se to v posledních letech naštěstí mění. A snad k té změně přispěje i nakládaná řepa s křenem!

Na řepě je úžasný celý její vegetační cyklus. Když se začne vysévat, jsou vynikající a slaďoučké její klíčky, později se velmi chutná jako microgreens, tedy tako už odrostlejší klíčky. Listy se jí dají v přiměřené míře odlamovat do salátu kdykoliv během roku, až nakonec dojde na samotnou sklizeň.

Já sama mám řepu moc ráda, třeba pečenou či v bramborácích, dělávám z ní i úžasnou čokoládovou buchtu, po které se vždycky jen zapráší. Mezi stálice mých spižírenských zásob ale patří i řepa sterilovaná. Někdy na kostky, někdy na hranolky, miluju ji i na tenká kolečka  No a pak se mi před pár lety dostala do ruky sklenice řepy strouhané a s křenem od jedné známé – a to byla láska na první ochutnání. Tak snad zaujme i vás.

Příprava: 45 minut + zavařování * Získáte: asi 6 sklenic po 450 ml

  • 2 kg červené řepy
  • asi 15 cm křenu

Nálev

  • 500 ml vody
  • 250 ml octa
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžičky kmínu
  • 1–2 bobkové listy

Pokud máte rádi výrazné chutě, přidejte i špetku celého anýzu a fenyklu.

  1. Vodu asi 5 minut svařte s octem, cukrem, kmínem a bobkovým listem a nechte stát bokem. Nálev si takto připravte klidně den předem.
  2. Řepu ve slupce uvařte do poloměkka (trvá to asi 30 minut), pak ji oloupejte, nechte trochu zchladnout a dál zpracujte: z nastrouhané bude skvělá přílohová „omáčka“ k masu jako třeba hořčice nebo majonéza, pokud ji nakrouháte na tenké nudličky nebo kostičky, bude z ní skvělý salát.
  3. Očištěný křen nastrouhejte najemno a promíchejte s řepou. Směs pak rozdělte do horkých, umytých sklenic asi do ¾ jejich výšky. Nálev sceďte a zalijte jím řepu tak, aby byla zcela ponořená.
  4. Otřete vršky sklenic, aby byly čisté a suché, zavřete čistými suchými víčky a na závěr zavařte: sklenice vložte do hrnce, zalijte asi do 2/3 výšky horkou vodou a při zhruba 85 °C sterilizujte asi 20 minut. Nakonec nechte vychladnout, správně zavařená sklenice má víčko lehce propadlé.

Řepa je podobným symbolem podzimu jako třeba dýně – a je i stejně zdravá: má detoxikační vlastnosti, je skvělá na podporu mozkové činnosti, podporuje kardiovaskulární systém, pomáhá při trávení a vylučování, je plná antioxidantů nebo třeba posiluje kosti i celkovou imunitu a navíc pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Zkrátka je to dar přírody!

Zároveň je tu období, kdy je tak akorát čas nakoupit zásobu českého kmínu. U nás budou za dva týdny velké trhy, na kterých vždy nakupuji i mák a další podobné suroviny, a aby se mi do nich nepustili moli, mám vše v dózách s gumovým těsněním, na sypké ingredience (jako je třeba koření, ale i mouka) jsem si oblíbila klipové uzávěry, díky nimž se sklenice snadno otevírá a přitom perfektně těsní. Dózičky na fotce mají objem 100 ml a je to na koření tak akorát, na luštěniny nebo mouku můžete sáhnout po větších velikostech – nabízíme je i v objemu 220 ml, 280 ml, 500 ml, 1 l a 2 l.

Jak je tenhle recept jednoduchý na přípravu, tak si s sebou nese dvě úskalí a obě se týkají strouhání. Jistě tušíte, že při strouhání červené řepy si člověk snadno obarví v lepším případě jen prsty, v horším i kuchyňskou linku a další předměty v okolí, které už se růžového nádechu budou zbavovat jen velmi ztěžka. Velmi proto doporučuji sáhnout po gumových rukavicích a strouhat rovnou do mísy nebo na plastovém prkénku, které si případné červené šrámy ponese méně snadno než dřevo.

Druhý bod se týká křenu. Když totiž pořádně píše, slzí z něj oči a teče z nosu nejen při jídle, ale už při strouhání. A kdo to někdy zažil, tak nechce znovu. Strouhejte proto u otevřeného okna nebo s potápěčskými brýlemi, to je už lety prověřená ochrana každého, kdo zavařuje.

SÉRIE S DEKOREM „PTÁČCI“: BAVLNĚNÉ UTĚRKY, CHŇAPKA A ZÁSTĚRA

Originální a přitom nevtíravý dekor s ptáčky a drobnými květy připomínajícími staré perokresby bude ozdobou každé kuchyně, aniž by cokoliv rušil.

Utěrky mají klasický rozměr 50 x 70 cm, v sadě jsou tři a jsou savé, stálobarevné a pevné, nepouští vlákna a jsou opatřeny poutky na zavěšení. Chňapka má všité poutko pro zavěšení a magnet, díky kterému dobře drží na sporáku a může tak být vždy po ruce. Jedna strana je s potiskem ptáčků, druhá strana je hnědá. Zástěra má univerzální velikost, lze nastavit šířku i výšku. Materiál z recyklované bavlny je šetrnější k životnímu prostředí a zástěra je vybavena praktickou kapsou.

Co všechno se vám bude hodit?

A co ještě vyzkoušet?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *