NADÝCHANÉ MÍŠA ŘEZY NIKDY NEOMRZÍ

EKO ÚKLID BEZ KOMPROMISU
22.1.2025
MAZÁNÍ PRO KAŽDOU SITUACI: CO NA KLOUBY A CO POD NOS?
24.1.2025

Míša řezy jsou retro klasika, kterou známe z dětství snad všichni – když ne jako buchtu, tak aspoň jako nanuka. Pokud zrovna hledáte recept na nějaké opravdu nadýchané a nepřeslazené, jste tu na správné adrese.

Recept jsem už před mnohými lety dostala od své kamarádky Diany a přiznám se, že péct tak dobře jako ona bych jednou chtěla taky umět! Za ty roky, co jsme spolu pracovaly, jsem toho od ní ochutnala opravdu hodně a možná třetina různých koláčů, řezů a buchet, které peču pravidelně, jsou podle jejích receptů.

Až by se chtělo říct, co se dá asi tak vymyslet na obyčejných míša řezech, však je to jen tmavý piškot s tvarohem, ale jestli je vyzkoušíte a upečete, nebudete už chtít jiné.

misa-dort-4

MÍŠA ŘEZY JAKO DORT

Příprava: 45 minut + 30 minut pečení
Množství: 8 porcí (forma o
ø 24 cm)

  • 7 vajec
  • 7 lžic polohrubé mouky
  • 7 lžic krupicového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • máslo na vymazání formy

Na krém

  • 500 g plnotučného tvarohu (ne ve vaničce)
  • 250 g měkkého másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na polevu

  • 70 g čokolády
  • 3 lžíce oleje

1. Všechny ingredience vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Pokud máte tvaroh ve vaničce, vyklopte jej do jemného síta a nechte jej vykapat.

2. Troubu zapněte na 180 °C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Mouku, prášek do pečiva a kakao promíchejte. Z bílků začněte šlehat sníh. Přidejte špetku soli a postupně zašlehávejte cukr, dokud není hotový vysoký, hebký, lesklý a tuhý sníh, který se táhne za metlami.

3. Jeden po druhém postupně zašlehejte žloutky a olej a nakonec opatrně vmiste moučnou směs. Těsto nalijte do máslem vymazané formy a vložte do trouby. Pečte 20–25 minut. Když do středu zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou, je hotovo.

4. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem dohladka, vyšlehané máslo má o něco světlejší barvu je hebké a nadýchané. Pak po částech zašlehejte vykapaný tvaroh. Pozor ale, pokud by byl studený, máslo se srazí a udělá hrudky.

5. Na větší rendlík s trochou vody položte menší rendlík a rozpusťte v něm čokoládu. Přimíchejte olej a případně o trochu smetany – pokud byste čokoládu nenaředili, udělala vy na povrchu tvrdou krustu (což já nemám ráda).

6. Upečený korpus nechte vychladnout. Nakonec jej, ještě ve formě, potřete tvarohovým krémem a polijte čokoládou. Pokud to vydržíte, podávejte až po asi 20 minutách, které řezy stráví v lednici.

misa-dort-1

Pár základních surovin a výsledek přesto může být svátečním zákuskem

Recept snad je dostatečně srozumitelný a podrobný, ale vrátím se ještě k několika okamžikům: když tyhle kroky přeskočíte, výsledek nebude tak super, jak by mohl být.

  • Pokud bude tvaroh mokrý (což se je u toho ve vaničce jistota), bude i krém zbytečně řídký.
  • Jak už jsem psala: studený tvaroh srazí máslo a tu vytvoří hrudky. Náprava už v podstatě není možná, leda udělat úplně nový krém.
  • Bílky vyšlehejte opravdu důkladně, to ony se starají o nadýchané těsto.
  • Žloutky zašlehávejte tak, že teprve, když je jeden důkladně do sněhu zašlehaný, přidáte další. To samé s olejem, nejlepší je přilévat jej tenkým pramínkem.
  • Moučnou směs vmíchejte opravdu opatrně, aby těsto nespadlo. Na robotu použijte K-metlu a jen nejnižší rychlost, ruční šlehač raději odložte a vmiste ji ručně stěrkou.
misa-dort-2

Kulaté vypadají i úplně obyčejné řezy svátečně

Na koláče a řezy jsem si oblíbila klasickou kulatou dortovou formu s odepínacím ráfkem, protože s ní jde prostě nejlépe manipulovat. Vše se z dortové formy dobře vyndává, na chladnutí se dá ráfek sejmout, na pomazání krémem zase nandat a díky tomu má i krém přesné obrysy.

Na nandání krému ostatně doporučuji silikonový sáček bez ozdobné hubičky a cukrářskou stěrkou už jen uhladit, je to pak krásně čistá práce i pro ty, kdo se stěrkou nepotkávají moc často a neumí to s ní třeba tak dobře.

Pak už stačí polít a potřít čokoládovou polevou: já to ráda dělám odměrkou, někdo šikovnější i vystačí i se lžicí, ze které mě to ovšem všude kape. :-) Povrch bude o něco zajímavější, když čokoládovou polevu s tvarohem po povrchu párkrát obkroužíte lžičkou, vznikne tak něžné mramorování.

misa-dort-3-2

Na jaro se můžete těšit díky rozkvetlé louce na porcelánu

Pomocníci každého cukráře

Další zákusky jako z retro cukrárny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *