Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Míša řezy jsou retro klasika, kterou známe z dětství snad všichni – když ne jako buchtu, tak aspoň jako nanuka. Pokud zrovna hledáte recept na nějaké opravdu nadýchané a nepřeslazené, jste tu na správné adrese.
Recept jsem už před mnohými lety dostala od své kamarádky Diany a přiznám se, že péct tak dobře jako ona bych jednou chtěla taky umět! Za ty roky, co jsme spolu pracovaly, jsem toho od ní ochutnala opravdu hodně a možná třetina různých koláčů, řezů a buchet, které peču pravidelně, jsou podle jejích receptů.
Až by se chtělo říct, co se dá asi tak vymyslet na obyčejných míša řezech, však je to jen tmavý piškot s tvarohem, ale jestli je vyzkoušíte a upečete, nebudete už chtít jiné.
Příprava: 45 minut + 30 minut pečení
Množství: 8 porcí (forma o ø 24 cm)
Na krém
Na polevu
1. Všechny ingredience vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Pokud máte tvaroh ve vaničce, vyklopte jej do jemného síta a nechte jej vykapat.
2. Troubu zapněte na 180 °C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Mouku, prášek do pečiva a kakao promíchejte. Z bílků začněte šlehat sníh. Přidejte špetku soli a postupně zašlehávejte cukr, dokud není hotový vysoký, hebký, lesklý a tuhý sníh, který se táhne za metlami.
3. Jeden po druhém postupně zašlehejte žloutky a olej a nakonec opatrně vmiste moučnou směs. Těsto nalijte do máslem vymazané formy a vložte do trouby. Pečte 20–25 minut. Když do středu zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou, je hotovo.
4. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem dohladka, vyšlehané máslo má o něco světlejší barvu je hebké a nadýchané. Pak po částech zašlehejte vykapaný tvaroh. Pozor ale, pokud by byl studený, máslo se srazí a udělá hrudky.
5. Na větší rendlík s trochou vody položte menší rendlík a rozpusťte v něm čokoládu. Přimíchejte olej a případně o trochu smetany – pokud byste čokoládu nenaředili, udělala vy na povrchu tvrdou krustu (což já nemám ráda).
6. Upečený korpus nechte vychladnout. Nakonec jej, ještě ve formě, potřete tvarohovým krémem a polijte čokoládou. Pokud to vydržíte, podávejte až po asi 20 minutách, které řezy stráví v lednici.
Recept snad je dostatečně srozumitelný a podrobný, ale vrátím se ještě k několika okamžikům: když tyhle kroky přeskočíte, výsledek nebude tak super, jak by mohl být.
Na koláče a řezy jsem si oblíbila klasickou kulatou dortovou formu s odepínacím ráfkem, protože s ní jde prostě nejlépe manipulovat. Vše se z dortové formy dobře vyndává, na chladnutí se dá ráfek sejmout, na pomazání krémem zase nandat a díky tomu má i krém přesné obrysy.
Na nandání krému ostatně doporučuji silikonový sáček bez ozdobné hubičky a cukrářskou stěrkou už jen uhladit, je to pak krásně čistá práce i pro ty, kdo se stěrkou nepotkávají moc často a neumí to s ní třeba tak dobře.
Pak už stačí polít a potřít čokoládovou polevou: já to ráda dělám odměrkou, někdo šikovnější i vystačí i se lžicí, ze které mě to ovšem všude kape. :-) Povrch bude o něco zajímavější, když čokoládovou polevu s tvarohem po povrchu párkrát obkroužíte lžičkou, vznikne tak něžné mramorování.
Pomocníci každého cukráře
Další zákusky jako z retro cukrárny