Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Recept na třené těsto, které se dobře vyklopí z formy, vám předkládám už dnes. A to proto, abyste si ještě stihli pořídit tuto ušatou formu.
Spoustu let peču beránka. A tak jsem si řekla, že by to letos chtělo změnu. Napadlo mě, že zajíce využiji i během roku, třeba na přípravu paštik a nádivek.
Velikonoční svátky mám nesmírně ráda pro tu explozi pastelových barev, vůni květin, a hlavně pro setkání s rodinou a přáteli. Je nejvyšší čas na pučení osení a na sestavení jídelníčku. Vejce a mazanec vám předvedu příští týden, zajíčka (beránka) mám díky vám natrénovaného už teď, a tak se jen těším, až s pocitem okouzlení všichni usednou kolem plničkého stolu.
Pečení roztomilých zajíčků můžete nechat na poslední chvíli. Těsto umícháte v jediné misce, tak nějak mezi diskusí o počasí. Dávku těsta mám vyzkoušenou do klasické formy na beránka. Do krásné glazované formy na zajíčka se vejde těsto asi tak, že vám ještě zbudou na upečení 2 muffiny na ochutnání. Jednotlivé porce podávejte s našlehanou smetanou poprášenou cukrem s vůní vanilky.
Teď už si jen pohodlně vyberte z naší nabídky forem, které naleznete pod článkem…
MANDLOVÝ ZAJÍČEK / BERÁNEK
Příprava: 20 minut
1. Vejce s cukrem ušlehejte ručním šlehačem do pěny, až ztrojnásobí svůj objem.
2. Pak přidejte v tomto pořadí – olej, přesetou mouku s práškem a smetanu. Pracujte ručně za pomocí šlehací metly. Troubu vyhřejte na 175 °C.
3. Do hladké hmoty přidejte vanilkový extrakt, kandované ovoce v rumu a mleté mandle. Zajíčka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto vložte dovnitř tak, aby hladina dosahovala min 4 mm POD vnitřní hranu formy. Povrch uhlaďte potřesením, aby vyběhly bubliny, a zajíčka pečte 15 min na dolním roštu, pak snižte teplotu na 160 °C a pokračujte ještě 25 minut. Před koncem těsto špejlí zkontrolujte a formu vytáhněte.
Zajíčka nechte zchladnout – forma drží dlouho teplo, takže to chvíli trvá. Vlažné těsto vyklopte na podložku a nechte zcela vychladnout. Teprve pak zajíčka pocukrujte a postavte. Podávejte s kopečkem našlehané smetany poprášené vanilkovým cukrem.
Do pečení použijte velká vejce, mandlovou mouku můžete nahradit jemně mletými mandlemi. Kandované ovoce máčím v rumu, ale nebojte se, že zajíčka nemohou jíst děti. V těstě rum nebude cítit, jen ho lehce nakypří. Třtinový cukr těsto hezky karamelově zabarví; pokud si ovšem přejete žluté těsto, pak zvolte bílý cukr.
S formou se pracovalo báječně. S keramikou mívám ty nejlepší zkušenosti, jen ji nevystavujte prudkým změnám teploty. Upečené těsto se bezchybně vyklopí, nikde se nic nepřichytí. Dejte si však pozor, abyste formu nepřeplnili. Těsto hodně vyběhne a jakmile překročí výšku formy, vytvoří vám po obvodu zajíčka rantlík – i mě se to stalo, na hlavní fotce je to vidět. Před pečením formou poklepte o podložku, aby z těsta vyběhl vzduch v podobě bublinek.
Zajíčka můžete potáhnout čokoládou, k mandlové chuti je to skvělé. Neučinila jsem to, protože bychom fotografovali dva hnědé objekty. Ale mandlové těsto je kypré a chutné i tak, jen poprášené vanilkou.
12 komentáře
Dobrý večer
Tak jsem si objednala u Deco doma keramickou formu zajička ,abych zkusila Váš recept, vypadá zajímavě tak snad se povede…….krásnej večer M.
Dobrý den,
moc děkuji za důvěru.
S keramickou formou budete spokojená, krásně se v ní peče. Jen, jak už jsem říkala, pozor na prudké změny teploty, to glazura nesnese. Těsto je vláčné a dobré, tak vám snad bude chutnat. Mějte se hezky.
Dobrý večer
Včera mi došla keramická forma zajíčka a nedalo mi to a dneska sem zkoušela Váš recept a super pevedl se…..Krásnej večer
Dobrý večer,
to je fajn, potěšila jste mě. Forma je moc šikovná i velikostí, takže se dá využít na spoustu dalšího vaření a pečení. Přeji vám hezký víkend!
Jeden dobrý nápad pro všechny:
Pokud snad někdo nerad sladké, nebo ho ze zdravotních důvodů nesmí, ani ten se nemusí zajíčka nebo beránka odříkat.
Stačí, když si je upeče z chlebového těsta. V těchto formách se zaručeně povede a s červenou pentličkou kolem krku vypadají skvěle. Pekla jsem loni a mělo velký úspěch – čerstvý domácí chlebík k vykoledovaným vajíčkům.
Dobrý den,
to je vážně moc hezký nápad! Děkuji za všechny naše čtenáře. Chlebový beránek na našem stole letos bude zaručeně :o) Přeji vám hodně zdraví.
Za me tedy velke minus… mnostvi vseho dle receptu, ale ve forme testo preteka, pali se,… vazne tam ma byt cely sacek prasku do peciva? Zklamalo me to…
Dobrý den, paní Pavlo,
hned v úvodu článku upozorňuji na to, že množství těsta odpovídá formě na beránka (recept se může hodit), takže pro zajíčka je ho třeba méně a zbytek dávám do keramických forem na muffiny (na suflé apod.).
A u poslední fotografie upozorňuji na to, že je třeba formu nepřeplnit! Těsto hodně vyběhne a jakmile překročí výšku formy, vytvoří po obvodu zajíčka rantlík – viz úvodní fotografie.
Dobrý den,
Ještě nikdy jsem nepekla zajíčka v keramické dvoudilne formě.
Když spodní naplněnou prikryji, jak dlouho a při jaké teplota?
Dobrý den, paní Alice,
tato forma na zajíce je jednodílná, takže nedokáži odhadnout, jak se bude pracovat s vaší dvojitou formou. Recept bude třeba postavit přímo na ni, aby těsto vystouplo do potřebného prostoru. Pokud znáte výrobce, mrkněte na webové stránky, zda nedoporučuje k formě i recept.
Veliké zklamání!! Četla jsem i upozornění kolik dávat těsta . Dělala jsem poloviční várku a těsto vyteklo. Když se teda inzerujete recept na zajíce tak to radši uvádějte přesně. Člověk je pak zklamaný a škoda surovin !
Paní Michaelo,
je mi moc líto, že se vám zajíc nevydařil. Nevím, proč se vám to stalo, ušáka peču pravidelně, a když dodržím plnění 1 cm pod vnitřní ráfek – ne pod okraj formy, zajíc má kulatá záda, ale je v pořádku (paní Miluše výše též potvrzuje). Možná, jestli pečete systémem horkovzduch s párou, to se může těsto nakypřit víc, než při přímém pečení. Ještě k receptu – formu na zajíčka jsme měli před lety na e-shopu jen krátce (už je to 5 let), a zdálo se mi užitečnější zpracovat a předat recept na frekventovanějšího beránka s tím, že do menší formy si množství těsta každý podle rady upraví. Mrzí mě, že můj záměr nevyšel.