Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Základem francouzských koláčů zvaných quiche, je křehké těsto vonící po másle. Tradičně se zpracovává rukama, ale můžete si vzít na pomoc i elektrický hnětač.
Správně připravené křehké těsto musí být křupavé a mělo by mít výraznou máslovou chuť. Je jasné, že společně se sýrovou náplní nepůjde o nic příliš dietního. Ale, ta dobrota!
Těsto je třeba zpracovat prsty, ne teplými dlaněmi, aby se máslo příliš nezahřívalo. Vlastně celý proces je velice rychlý; také vyválení plátu těsta musí být bleskové, jinak se s těstem špatně pracuje. Do křehkého těsta patří máslo v poměru 5 dílů mouky ke 4 dílům másla. Protože ve spojení s moukou z tvrdé pšenice může být těsto příliš křupavé, francouzské kuchařky používají jeden trik - máslo smíchají s rostlinným tukem v poměru 3 : 1. Můžete vyzkoušet. V mnoha receptech se setkáte s tím, že tuku je méně a také se nahrazuje žloutky nebo celými vejci.
Náplně do quiche jsou mnohé a různorodé. V každém případě se skládají z vajec a sýra, a lze doslova do sytosti experimentovat. Jedním z nejznámějších slaných kláčů je quiche Lorraine, který se připravuje z tučné smetany a šunky nebo slaniny, ale sýr do něj nepatří (v naší končině si ho tam klidně dáme), další koláče se plní nejčastěji sýrem a mlékem, rajčaty, pórkem a cibulí, tedy vším, co se hodí k vejcím, která povrch koláčů dobře zpevní. V čase velikonočním není o vajíčka v kuchyni nouze, takže si koláč určitě upečte a doplňte čerstvým zeleninovým salátem. Uvidíte, že skvělá jarní večeře bude rychle na stole.
Příprava: 40 minut + pečení * Získáte: koláč o průměru 28 cm
Těsto
Náplň
1. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte chladné máslo, vejce a sůl, a špičkami prstů hněťte tak dlouho, až se tuk rozmělní a vytvoří s moukou a vejci cosi jako drobenku.
2. Pokračujte, až se těsto začne v prstech pojit, pracujte rychle. Jakmile těsto drží pohromadě, přesuňte ho na pomoučený vál. Lehce a krátce těsto zpracujte (asi 30 vteřin), a v okamžiku, kdy začne být vláčné a nelepivé, vypracujte kouli, zabalte ji do fólie a uložte do chladu nejméně na 2 hodiny.
3. Pak nechte těsto povolit a vybalte ho na jemně pomoučený vál. Stlačte ho dlaní a od středu vyválejte. Kraje mohou být silnější. Pomocí válečku přesuňte placku do máslem vytřené formy a upravte ji. Kraje přitiskněte směrem vzhůru, přebytečné těsto odstraňte válečkem.
4. Troubu vyhřejte na 220 °C. Těsto je vhodné upéct tzv. naslepo, aby ho tekutá náplň nerozmáčela, ale pokud pospícháte, propíchejte ho vidličkou, dejte na 30 minut do chladu a pak dno vysypte strouhankou. Mezitím osmažte slaninu a nechte ji odsát na papírovém ubrousku. Nastrouhejte nahrubo sýr. Slaninu vyklopte na koláč, přidejte nastrouhaný sýr a to vše zalijte ochucenou rozšlehanou smetanou s vejci. Přidejte trochu naťové cibulky nakrájené najemno.
5. Koláč vložte do trouby na spodní příčku a pečte 20-25 minut. Jakmile náplň vystoupne nahoru a zpevní, můžete teplotu snížit na 200 °C. Upečený koláč nechte mírně zchladnout, rozkrájejte ho ve formě a podávejte.
POZN.: Pokud si přejete koláč dozdobit, ponechte si stranou malý kousek těsta na vytvoření proužků a vykrojení 4 kohoutků.
Skleněných koláčových forem není v kuchyni nikdy dost. Rozhodně se při jedné práci vyplatí upéct koláče dva, protože se jeden dá zamrazit na později - samozřejmě i sladký. Formu nejprve vymažte máslem, pak pomocí válečku přeneste plát těsta, okraje upravte do výšky formy a zbytek odkrojte stěrkou nebo pomocí válečku na těsto. Dno propíchejte vidličkou a těsto předpečte tzv. naslepo, nebo ho rovnou naplňte. Francouzské quiche mají vysoké okraje a průměr asi 20 cm, případně se pečou malé koláčky, které jsou vhodné jako předkrm. Vůbec nic se však nestane, když si osvojíte pečení v nízké skleněné formě, s níž koláč může putovat rovnou na stůl.
Správně by se těsto mělo upéct tzv. naslepo: troubu vyhřejte na 180 °C, pak na propíchané těsto položte kolo z pečicího papíru a zatižte ho suchými fazolemi, pečte asi 15 minut. Dosáhnete toho, že se těsto nezvedne. Pak zátěž odstraňte a pečte ještě 10-15 minut. Těsto bude stále polosyrové, ale nyní už můžete přidat náplň a vše dohromady dopéct. V druhém případě, kdy proces pečení vědomě ošidíte jako já, přidejte k syrovému těstu trochu strouhanky, která pochytá vlhkost náplně (podobně jako u štrúdlu), pak přidejte slaninu zbavenou přebytečné mastnoty, kupu nastrouhaného sýra a to vše zalijte ochucenou tučnou smetanou s vejci. Muškátovým oříškem samozřejmě nešetřete.
Pokud se rozhodnete pro velikonoční zdobení koláče, zvolte něco jednoduchého, protože tukové těsto v teple pěkně rychle taje a špatně se s ním pracuje. Abych pravdu řekla, čerstvě upečený koláč se na stole dlouho neohřeje, takže si se zdobením dejte práci budete-li ho servírovat studený. To si ho na stole všichni užijí.
V okamžiku, kdy vytáhnete koláč z trouby, náplň formu krásně vyplní až nahoru. Po delší době však trochu klesne. To je naprosto v pořádku, a stane se to pokaždé; pokud budete koláč znovu ohřívat, náplň už se podruhé nenafoukne. Koláč je výtečný i studený. Možná tak ještě více vychutnáte jeho máslovou chuť.
2 komentáře
Dobrý večer, prosím kolik vajíček přijde do smetany na polití koláče?
Dobrý den, paní Marto,
velká omluva vám i ostatním! Do náplně patří 4 vejce. Děkuji za upozornění a přeji krásný den.