LINECKÝ KOLÁČ S PAŘÍŽSKÝMI JABLKY

OCHUCENÉ LEDOVÉ ČAJE II
1.8.2016
6 ZÁPLAT NA DLOUHOU CHVÍLI
3.8.2016

stuha_ruzova

Těsto na linecký koláč máte dozajista ve svém repertoáru. Je to jeden ze skvělých způsobů pro přípravu ovocných koláčů.

Tradiční linecký koláč se peče s marmeládovou náplní a jeho svrchní část tvoří mřížka z těsta. (K tomu můžete použít speciální mřížkovací váleček, návod naleznete zde.) Na tuto úpravu je ještě dost času, vzhledem k tomu, že ještě nemám marmelády pod střechou. Jejich čas sice právě nastává, ale také přišla ke slovu první jablka. Připravím z nich lahodný koláč, který zvláční díky zkaramelizovaným jablíčkům. Jinak je třeba linecký moučník nechat rozležet. Tato náplň patří k pařížským jablkovým koláčům a k mému těstu se chuťově hodí. Také využiji toho, že při úpravě se jablka zbaví přebytečné šťávy. Koláč bude šťavnatý tak akorát a neuplave.

Na pečení si připravte kulatou formu a místo mřížky si vykrájejte pár srdíčkových tvarů pomocí sady tvořítek. Připadá mi to mnohem rychlejší.

stuha_ruzova

LINECKÝ KOLÁČ S PAŘÍŽSKÝMI JABLKY

Příprava: 60 minut + chlazení těsta * Pečení: 25 minut

těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • ½ balíčku kypřicího prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 žloutky
  • 250 g změklého másla
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 1 polévková lžíce rumu
  • citronová kůra

náplň

  • 5 velkých jablek, čistá váha 800 g
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • hrstka červeného rybízu

1. Sypké suroviny dobře promíchejte a dejte na vál nebo do robotu. Přidejte žloutky, máslo, mléko, rum a citronovou kůru, vše rychle spojte a vypracujte těsto. Pokud si vytvoříte základ v robotu, pak těsto vyndejte v okamžiku, kdy se zpracuje do takové hrubé drobenky, ale už se krásně pojí. Rychle ho prohněťte na vále, zabalte do fólie a nechte alespoň 1 hodinu rozležet v chladničce.

2. Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na hrubší plátky. Na velké pánvi rozehřejte máslo, přisypte cukr a na středně velkém plameni zahřívejte. Cukr nemusí být zcela rozpuštěný. Jablka přesuňte na cukrový základ a vařte aniž byste jablky míchali asi 15-20 minut, podle toho jak jsou jablíčka šťavnatá. Když dostane cukrová směs barvu karamelu, jablka promíchejte. Plátky jablek by měly být stále křupavé a nerozpadat se. Pánev odstavte.

3. Větší polovinu těsta rozválejte na plát vysoký asi 5 mm a pomocí válečku ho přeneste do máslem vymazané formy. Okraje zarovnejte zhruba centimetr pod okrajem formy, budou mít asi 4 cm. Dno na několika místech propíchejte vidličkou.

4. Lehce zchladlá jablíčka navršte na těsto a vytvořte z nich pevný kopeček. Zdvižený okraj těsta přehrňte přes jablka směrem ke středu formy.

5. Ze zbytku těsta vyválejte 3 mm vysoký plát a pomocí vykrajovátek vytvořte srdíčka. Použijte všech 5 velikostí a od každé vykrájejte 8 ks. Největší srdíčka rozložte po obvodu formy špičkou směrem ke středu koláče a začněte tvořit 8 paprsků.

POZN.: Pokud si opatříte tuto formu s keramickým povrchem, povede vás její tvar. Paprsky vycházejí přesně ob jedno obloučkové pole. 

6. Srdíčka položte přes sebe, až se uprostřed koláče sejdou ta nejmenší. Na vykukující jablka rozhoďte pár kuliček rybízu a koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 25 minut. Po 15 minutách dejte přes koláč pečicí papír, aby srdíčka příliš nezhnědla. Po dalších 10 minutách koláč zkontrolujte a případně nechte ještě minutku dojít.

Hotový koláč lehce pocukrujte, nechte vychladnout a podávejte čerstvý a křupavý nebo ho dejte na pár hodin do chladničky, aby jablíčka těsto provlhčila.

001

Jablky skutečně nemíchejte, když nezesílíte plamen, připraví se bez připálení. Rybíz přidávám jen kvůli barvě až do hotových jablíček, když jdou na koláč.

002

Zkaramelizovaná jablíčka se zbaví přebytečné šťávy (tu nechte na pánvi), ale cukr je pěkně obalí. Je to moc dobré. Pokud nevíte, kolik těsta potřebujete na vykrajování, začněte obráceně. Nejdříve vykrájejte srdíčka, odložte je do chladu a všechen zbytek těsta spotřebujte na základ koláče. Když vám však trocha těsta zbude, nevadí, udělejte ještě malé tartaletky.

003

Šikovná forma mi ušetřila spoustu přemýšlení, jak udělat koláč hezký. Má 16 ozdobných žlábků, takže jsem srdíčka skládala ob jedno žebro. Jinak to zvládnete odhadem. Tady není moc vidět, že koláč je navršený do kopce, ale je to tam. Zakulacení lze i mírně přehnat, protože jablíčka se trochu spečou.

formy_mix

To je vše, co budete potřebovat. Forma má keramický povrch a peklo se mi krásně. Zůstala suchá a téměř čistá, jak je vidět na fotce. Má průměr 28,5 cm a vysoký okraj pro pečení třených těst. Pokud chcete, aby se tento koláč z tak hluboké formy dobře vyndal, podložte spodní vrstvu těsta širokými pruhy pečicího papíru položenými do kříže. Pak si zavolejte pomocníka a za přečnívající konce papíru koláč čtyřručně vyzdvihněte.

Sadu srdíček tvoří tvary od 2 do 5,5 cm. Používám je velmi často a vlastně po celý rok.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.