LIKÉROVÁ ŠPIČKA DO SKLA (HOTOVÁ ZA 15 MINUT)

JAK NEUKLOUZNOUT NA SNĚHU ČI LEDU?
7.2.2025
VALENTÝSKÁ VEČEŘE? TIPY NA MENU I STOLOVÁNÍ
12.2.2025

Koňaková špička je klasikou českých retro cukráren. Lahodný čokoládový krém naplněný vaječným likérem, navrch trocha křupavé čokoládové polevy a vespod nadýchaný piškot, to je splněný sen mnoha milovníků sladkého.

Koňakovou špičku jsem jako dítě milovala a dávala jsem si ji při každé příležitosti. V posledních dvaceti letech jsem ji ale měla jednou, možná dvakrát – a pokaždé jsem se spálila, protože prostě nebyly dobré. Až do osudného předvánočního výletu do Českého Krumlova, kde jsem v jedné kavárně narazila na mini verzi špičky. Ta chutnala úplně stejně jako v mém dětství!

A protože zákusky jako z retro cukrárny mají na našem blogu vždy velký úspěch, rozhodla jsem se najít nějaký nepříliš složitý recept, jak si ji dopřát kdykoliv doma a skvělou. Receptů jsem prošla spoustu, zejména vaječňákové náplni jsem věnovala několik pokusů, abych vyzkoušela, co bude nejlepší, až jsem na to konečně přišla. Jednoduchý recept naložený do skleniček máte níže!

LIKÉROVÁ ŠPIČKA DO SKLA (HOTOVÁ ZA 15 MINUT)

KOŇAKOVÁ ŠPIČKA DO SKLA

Příprava: 15 minut
Množství: 2 porce

Čokoládový základ

  • 200 ml smetany ke šlehání, min. 33%
  • 100 g čokolády na vaření (skvělé jsou i ledové kaštany)

Likérová náplň

  • 100 ml vaječného koňaku
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody nebo mléka

Na dokončení

  • 4–6 cukrářských piškotů
  • čokoládové kousky na ozdobu, případně trocha kakaa

1. Čokoládový krém je v podstatě našlehaná pařížská šlehačka. Nemáte-li času nazbyt, kupte ji už připravenou vychlazenou. V případě, že chcete vyrábět domácí, je třeba ji předpřipravit den předem, aby pořádně zchladla. Smetanu přiveďte téměř k varu, odstavte z plotny a vložte nalámanou čokoládu. Nechte asi 10 minut odstát, než se čokoláda zcela rozpustí, a vymíchejte hladkou tmavou smetanu. Tu nechte přes noc vychladit v lednici – jinak než pořádně vychlazená vyšlehat nejde.

2. Likérový krém je rovněž velmi jednoduchý: Do rendlíku nalijte vaječný koňak. V mističce rozmíchejte škrob v troše vody nebo mléka, směs vlijte do vroucího koňaku a za stálého míchání uvařte jakýsi vaječňákový pudink. Pokud na vás zní příliš ostře, vyměňte část vaječného likéru za mléko či smetanu.

LIKÉROVÁ ŠPIČKA DO SKLA (HOTOVÁ ZA 15 MINUT)

Vaječný likér je stěžejní surovina, vybírejte jej dobře!

3. Dobře vychlazenou čokoládovou šlehačku vyšlehejte dotuha, perfektně to jde i v ručním rychlošlehači, který já osobně nedám z ruky. Miluju svůj kuchyňský robot, který umí úplně všechno, na trochu šlehačky nebo jeden dva bílky je ale mnohem jednodušší, pohodlnější a úspornější sáhnout po starém dobrém mechanickém šlehači s pístem. Na šlehačku, světlou i čokoládovou, miluju i šlehačkovou láhev, jen je třeba počítat s tím, že plynem hnaná šlehačka nevydrží tak dlouho pevná a je určena spíš k rychlé spotřebě.

spicka-2

Krém z vaječného koňaku umí být pořádně ostrý

4. Cukrářské piškoty nalámejte na kousky a část dejte na dno skleniček. Pak už jen vrstvěte dle libosti čokoládovou šlehačku, koňakový krém a tu a tam kousek piškotu. Nejlépe to jde pomocí cukrářského sáčku, oproti klasické lžíci si totiž nechtěně nic nezamažete a krémy můžete směřovat přesně tam, kam chcete.

5. Na závěr posypte trochou čokoládových šupinek či poprašte kakaem, dozdobte špičkou piškotu a můžete ihned podávat. Lepší jsou pochopitelně až druhý den, když se vše vychladí a pořádně proleží, ale kdo by odolal!

LIKÉROVÁ ŠPIČKA DO SKLA (HOTOVÁ ZA 15 MINUT)

Voilá, čokoládová špička na lžičku je na světě

MECHANICKÝ ŠLEHAČ S PÍSTEM

Příprava šlehačky, bílkového sněhu, majonézy či stloukání másla nemůže být jednodušší než s mechanickým šlehačem, který se přízni těší už víc než padesát let. Šlehač jde snadno rozebrat a umýt v ruce či v myčce nádobí. Objem šlehače je 600 ml a je tak akorát pro 3 bílky či kelímek smetany.

  • objem: 600 ml
  • rozměry: průměr 7 cm, výška 22 cm
  • materiál: plast
  • vhodný pro teploty od -20 °C do +65 °C

Při přípravě by se mohlo ještě hodit

Dobroty z retro cukrárny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *