Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Koňaková špička je klasikou českých retro cukráren. Lahodný čokoládový krém naplněný vaječným likérem, navrch trocha křupavé čokoládové polevy a vespod nadýchaný piškot, to je splněný sen mnoha milovníků sladkého.
Koňakovou špičku jsem jako dítě milovala a dávala jsem si ji při každé příležitosti. V posledních dvaceti letech jsem ji ale měla jednou, možná dvakrát – a pokaždé jsem se spálila, protože prostě nebyly dobré. Až do osudného předvánočního výletu do Českého Krumlova, kde jsem v jedné kavárně narazila na mini verzi špičky. Ta chutnala úplně stejně jako v mém dětství!
A protože zákusky jako z retro cukrárny mají na našem blogu vždy velký úspěch, rozhodla jsem se najít nějaký nepříliš složitý recept, jak si ji dopřát kdykoliv doma a skvělou. Receptů jsem prošla spoustu, zejména vaječňákové náplni jsem věnovala několik pokusů, abych vyzkoušela, co bude nejlepší, až jsem na to konečně přišla. Jednoduchý recept naložený do skleniček máte níže!
Příprava: 15 minut
Množství: 2 porce
Čokoládový základ
Likérová náplň
Na dokončení
1. Čokoládový krém je v podstatě našlehaná pařížská šlehačka. Nemáte-li času nazbyt, kupte ji už připravenou vychlazenou. V případě, že chcete vyrábět domácí, je třeba ji předpřipravit den předem, aby pořádně zchladla. Smetanu přiveďte téměř k varu, odstavte z plotny a vložte nalámanou čokoládu. Nechte asi 10 minut odstát, než se čokoláda zcela rozpustí, a vymíchejte hladkou tmavou smetanu. Tu nechte přes noc vychladit v lednici – jinak než pořádně vychlazená vyšlehat nejde.
2. Likérový krém je rovněž velmi jednoduchý: Do rendlíku nalijte vaječný koňak. V mističce rozmíchejte škrob v troše vody nebo mléka, směs vlijte do vroucího koňaku a za stálého míchání uvařte jakýsi vaječňákový pudink. Pokud na vás zní příliš ostře, vyměňte část vaječného likéru za mléko či smetanu.
3. Dobře vychlazenou čokoládovou šlehačku vyšlehejte dotuha, perfektně to jde i v ručním rychlošlehači, který já osobně nedám z ruky. Miluju svůj kuchyňský robot, který umí úplně všechno, na trochu šlehačky nebo jeden dva bílky je ale mnohem jednodušší, pohodlnější a úspornější sáhnout po starém dobrém mechanickém šlehači s pístem. Na šlehačku, světlou i čokoládovou, miluju i šlehačkovou láhev, jen je třeba počítat s tím, že plynem hnaná šlehačka nevydrží tak dlouho pevná a je určena spíš k rychlé spotřebě.
4. Cukrářské piškoty nalámejte na kousky a část dejte na dno skleniček. Pak už jen vrstvěte dle libosti čokoládovou šlehačku, koňakový krém a tu a tam kousek piškotu. Nejlépe to jde pomocí cukrářského sáčku, oproti klasické lžíci si totiž nechtěně nic nezamažete a krémy můžete směřovat přesně tam, kam chcete.
5. Na závěr posypte trochou čokoládových šupinek či poprašte kakaem, dozdobte špičkou piškotu a můžete ihned podávat. Lepší jsou pochopitelně až druhý den, když se vše vychladí a pořádně proleží, ale kdo by odolal!
MECHANICKÝ ŠLEHAČ S PÍSTEM
Příprava šlehačky, bílkového sněhu, majonézy či stloukání másla nemůže být jednodušší než s mechanickým šlehačem, který se přízni těší už víc než padesát let. Šlehač jde snadno rozebrat a umýt v ruce či v myčce nádobí. Objem šlehače je 600 ml a je tak akorát pro 3 bílky či kelímek smetany.
Při přípravě by se mohlo ještě hodit
Dobroty z retro cukrárny