LEDOVÝ KRABIČKOVÝ DEZERT

10 VĚCÍ KTERÉ MUSÍTE MÍT U VODY
9.8.2017
CHLEBÍČKY S DŽEMEM PIŇA COLADA
14.8.2017

stuha_ruzova

Udeřila pořádná horka, a chutě na něco dobrého se ubírají jedním směrem – hlavně, aby to bylo dostatečně vychlazené…

Zmrzliny, sorbety a vychlazené nápoje jsou v tuto dobu neobyčejnými lákadly. K správným letním dezertům ke kávě patří celá řada nepečených laskomin, které jsou naštěstí hotové jedna, dvě. Je dobré mít takové recepty v rukávu, protože většina z nás se horké kuchyni vyhýbá obloukem.

Nabízím vám mrazený dezert, jehož příprava vám nezabere víc než půl hodinky. Naučila jsem se ho podle Anji Donnermeyerové, která ho připravuje ze sněhových pusinek. V následující úpravě s nasekaným žloutkovým těstem (rakvičkovým), si bleskově pomůžete nákupem v cukrárně. Celkem budete potřebovat jen nepříliš obvyklou kombinaci tří surovin a smaltované misky s víčky, v nichž dezert vytvarujete v mrazicím boxu. Po vyklopení dortíku s kousky čokolády v našlehané smetaně, se ocitnete v sedmém nebi.

Předností dezertu je to, že ho zmrazený lehce převezete i mimo domov. Uložte ho do chladicí tašky, a je to. Praktické misky ze smaltované oceli a plastu využijete na cestách tisícerým způsobem. V domácnosti jsou vhodné k uchování potravin i k servírování salátů, pomazánek apod. Právě díky víčkům jsou misky ideální k přenášení pokrmů. Lze je dávat do myčky nádobí, avšak nejsou vhodné do mikrovlnné trouby. Vybrat si můžete hned z několika variant; mrkněte do galerie pod článkem.

stuha_ruzova

LEDOVÝ KRABIČKOVÝ DEZERT

Příprava: 30 minut * Získáte: 2 misky o objemu 0,2 a 0,6 l, tedy asi 3/4 l

  • 100 g rakviček nebo pusinek
  • 80 g hořké čokolády
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 1 1/2 sáčku ztužovače šlehačky
  • čokoláda a ovoce na dozdobení

1. Dvě nejmenší nebo jednu misku o objemu 0,9 l vyložte potravinářskou fólií. Zvolte si tvar podle toho, jak velký dezert si přejete.

2. Rakvičky nakrájejte na hrubší kousky, čokoládu na drobnější. Chcete-li, můžete ji rozsekat v chopperu nahrubo. Směs v misce promíchejte.

3. Smetanu promíchejte se ztužovačem a ušlehejte tak, aby byla pevná. Přidejte ji do suché směsi a stěrkou rychle spojte. Hmotu přesuňte do krabičky vyložené fólií, povrch uhlaďte a dejte mrazit do druhého dne.

Dezert vyndáte z krabičky velice snadno. Na dvě vteřinky ponořte spodní část krabičky do horké vody a pomocí přesahující fólie ho vytáhněte. Přiklopte ho talířem, převraťte a fólii sloupněte. Dezert zůstane dokonale zmrazený. Ještě ho dozdobte rozpuštěnou čokoládou, ovocným topingem apod., a přidejte k němu plátky broskví, jahod, ananasu, podle toho, na co máte chuť.

dezert1

Základní surovinou dezertu jsou cukrářské rakvičky. Máte-li dobrý zdroj, kupte si hotové, je jich třeba jen pár. Budete překvapeni, že v dezertu zůstanou křupavé a smetana je nerozmočí. Čokoládu zvolte hořkou, aby vyvážila sladkost žloutkového těsta. Doporučuji rozsekat ji na malé kousky, protože čokoláda se dokonale zmrazí a zůstane tvrdá. V podstatě byste si ji nevychutnali. Pokud chcete vyzkoušet pusinkový dezert, tedy z bílkového těsta, pak recept na pusinky naleznete zde.

dezert2

Horká čokoláda na zmrazeném dezertu okamžitě ztuhne. Ledový dezert je díky žloutkovému těstu opravdu dezertem, nečekejte tedy konzistenci zmrzliny. Vytvoříte-li si větší dortík, studený jde krásně nakrájet na klínky. Máte-li v oblibě rakvičky, pak je vám jasné, jaký bude výsledek – ledová rakvička s čokoládou.

Dobrou chuť na víkend!


stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.