Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Masové rolády patří k lákavým jídlům na neděli. Jsou barevné, efektní a vypadají slavnostně. Přitom není tak složité je připravit.
Připravujete-li často krůtí maso, vaříte zdravě. Maso patří k surovinám vhodným pro dietní stravování, malé děti i pro přípravu jídel při redukční dietě. Je chudé na tuk a obsahuje velké množství bílkovin, železa, vitaminu B12 a zinku. Jemné maso krůtích prsou se může někdy v troubě vysušit, takže vyzkoušejte některou z úprav krůtích rolád, díky nimž budou šťavnaté. Jsou špičkově dobré, maso přijme chuť, kterou mu přisoudíte prostřednictvím dalších ingrediencí, a vyrobit z něj velký plát je hračka.
Na jaře strkám do každého vaření i pečení velké množství bylinek a pozvolna navyšuji podíl čerstvých salátů, protože zelenina nabírá na síle i chuti. Do masa jsem připravila porci špenátu, protože se doplňuje s omeletou z vajec a sýra. Omeletu vkládám do masa nejen proto, že ve výsledku dobře vypadá, ale s roládou se dobře pracuje. To vše jsem završila krásným smaltovaným pekáčem s dekorem modrotisku, s nímž můžete jídlo servírovat na stůl.
Pokud se do modrotiskových smaltů zamilujete, další kousky naleznete v galerii pod článkem.
Příprava: 50 minut + pečení
Roláda
Omeleta
Špenát
1. Z vysokého masa dvojím naříznutím rozbalte velký plát. Velice lehce ho naklepejte, osolte a opepřete horní stranu a poklaďte ji slaninou. Tři plátky si ponechte na pečení.
2. Vejce vložte do hrnku, prošlehejte je a přidejte jemně strouhaný sýr. Na pánvi rozpalte olej, směs vlijte dovnitř a osmažte vysokou omeletu. Přidejte ji na plát masa.
3. Mezitím properte špenát, osušte ho a rozmělněte česnek. Na pánvi rozpusťte máslo a špenát po částech vložte dovnitř. Osolte a opepřete ho, přidejte česnek a promíchejte. Nechte krátce zavadnout a rozprostřete ho na vrstvy rolády. Roládu pevně zarolujte od kraje se špenátem, aby tvořil střed. Maso ovažte potravinářským motouzem.
4. Roládu opečte ze všech stran na trošce oleje a vložte do pekáče, přilijte zeleninový vývar. Povrch posypte solí, pepřem a hojně tymiánem a povrch zakryjte zbylými plátky slaniny. Pekáč pevně uzavřete alobalem a pečte 1 hodinu při teplotě 175 °C. Pak sundejte alobal, přidejte 50 g másla a dopečte dozlatova.
Krůtí roládu podávejte s opečenými bramborami s petrželkou.
Z 1 kg krůtích prsou vytvoříte snadno rozměrný plát masa. Tak velký, že se roláda do pekáče sotva vejde. Plnění vám půjde snáz, když z vajec a sýru Gran Moravia vytvoříte omeletu; jediné, co by se mohlo rozpadat, je pak už jen ochucený špenát, ale většinou se dá spořádaně zavinout dovnitř.
Roládu peču pod alobalem, a když ho odkryjete, vypadá takto. Trošku se vypeče, takže nyní se už s pekáčem porovnala. V modrotiskovém pekáči jsem pekla už podruhé - první akce se týkala buchty s velkou porcí červené řepy v čokoládovém těstě (recept naleznete ZDE), ale tam jsem se bála, že obarvím vnitřní bílý povrch. Naprosto nic se nestalo, a i tady zůstává smaltovaný pekáč téměř nezapečený. Mytí nádobí nebude problém.
Rozkrájené maso nechte chvilku odpočinout, a můžete ke stolu. Tahle roláda je výtečná, chutnat vám bude také jako studený nářez. Rozhodně se vám potom bude lépe krájet...
...k teplému obědu doporučuji opečené plátky brambor. V pekáči si je uděláte ještě mnohokrát, třeba jen tak k večeři se sýrovým dipem.
4 komentáře
Vynikající nápad připravit z vajíček do rolády omeletu. To rozhodně stojí za vyzkoušení.
Paní Marto,
zdravím, je to tak, s roládou se dobře pracuje. Napoprvé jsem se snažila uštvat vajíčka i špenát, ale skončily na stole…
Souhlasím s paní Martou, že udělat z vajíček omeletu je skvělý nápad. Já jsem ty smažená vejce vždy honila po půl kuchyni. Paní Jano jen tak dál s dobrými nápady.
Paní Dášo,
díky moc, to vznikne tak, když si chci práci zjednodušit; ale ne vždy se mi podaří, aby hlava zapnula dostatečně rychle :o)