DOMÁCÍ BAGETY A TALÍŘE S LEVANDULÍ

KRŮTÍ ROLÁDA SE ŠPENÁTEM A PEČENÝMI BRAMBŮRKY
13.5.2021
5 JARNÍCH JAHODOVÝCH RADOSTÍ
19.5.2021

Upéct si doma voňavý chleba patří k malým svátkům. Nemáte-li domácí pekárnu na chléb, alespoň občas se pusťte do díla obyčejnými prostředky.

Chléb všech tvarů a chutí peču nesmírně ráda, občas živím kvásek, s oblibou peču housky před snídaní. Domácnost se vždy naplní neobyčejnou vůní, ale především, když mám ruce v těstě, rozprostře se ve mě klid a hlava běží na volnoběh, což je blahodárné. Z chlebových těst jsem vyzkoušela kdeco, ale dlouho jsem odolávala pečení francouzského chlebového těsta (pain français). To proto, že jsem se seznámila s technologií jeho přípravy, a nějak se mi stále nevejde do života. I zde vám nabízím zjednodušenou verzi, která za originálem pořádně pokulhává, ale u nás zdomácněla.

Julia Child, která připravila víc jak dokonalý popis pečení chleba ve svých kuchařských knihách, k pečení říká: „Počítejte minimálně s 6½ až 7 hodinami času na výrobu těsta, od začátku až po chvíli, kdy je připraveno k vložení do trouby, plus ½ hodiny na pečení”. Do mnohastránkového popisu zahrnula i vliv počasí, výrobu simulované pekařské pece a zdůraznila potřebu sebekritiky s radami, jak výsledný produkt propříště vylepšit. Uznejte, že upéct cokoli, co spatří veřejnost, je poté dost těžké. Ale i když se mnozí nestaneme mistry, pochutnat si můžeme. A to třeba hned zítra!

K pohodové večeři si k tomu prostřete na zbrusu novém nádobí s motivy levandule, která vám bude slunnou Francii připomínat každý den.

Příprava: v předvečer kvásek + 1,5 hodiny + pečení * Získáte: 2 bagety

  • 500 g hladké mouky, 00
  • 350 ml pramenité vody teplé 32 °C
  • ½ lžičky instantního droždí
  • 1 ¾ lžičky soli
  • 1 lžíce oleje

1. Kvásek - z mouky, vody a droždí si připravte kvásek. Z mouky odeberte ¾ šálku a dejte do misky, přidejte 6 lžic vody 32 °C teplé (přibližně 100 ml), a ¼ lžičky instantního droždí. Smíchejte, misku přetáhněte fólií a ponechte v pokojové teplotě ideálně 8-10 hodin, tedy do druhého dne.

2. Těsto - Ručně nebo v robotu pomocí hnětacích háků vypracujte těsto. Ke kvásku přidejte zbytek mouky a vody (zbytek vody = přibližně 250 ml, opět ji zahřejte), ¼ lžičky droždí a ostatní ingredience. Těsto je řidší než klasické chlebové a zprvu se špatně pojí, ale nakonec bude vláčné a lepkavé. Dokončete ho ručně, aby mělo hladkou konzistenci. Pak ho dejte do misky, přikryjte fólií a nechte 30 minut v klidu.

3. Tvarování - Bochánek dejte na pomoučněnou plochu a rozdělte na poloviny. Z každé vytvarujte úzký obdélník, kratší strany přehněte dovnitř, a delší strany přehněte přes sebe, jako když děláte závin. Spoje stlačte a nechte 10 minut odpočinout. Váleček přesuňte na plech opatřený pečicím papírem, ale spojem dolů. Stejně vypracujte druhou veku - bagetku. Přikryjte utěrkou a nechte ¾ hodiny kynout v teplé místnosti.

4. Pečení - Troubu vyhřejte na 250 °C, na volný rošt pod plech dejte pánev s vodou. Proveďte nehluboké zářezy a bagety vložte do trouby. Pečte dozlatova a dokřupava, asi 30 minut (podle objemu).

Těsto je lehké, měkké a lepkavé. Můžete ho vytvarovat rukama, bez válečku. Trošku více si ho podsypte a jak vám čas dovolí, stále ho nechte kynout v pokojové teplotě, stačí kolem 22 stupňů. Při vysokých teplotách by došlo k fermentaci a mělo by nakyslou chuť.  Francouzský chléb obsahuje pouze mouku, vodu, sůl a droždí. Těsto by mělo být po upečení nadýchané se strukturou plnou otvorů a díky vysokým teplotám při pečení krásně křupavé. Dáte-li si do těsta olej nebo třeba provensálské koření, vaše bagetky budou zase docela jiné. 

Tady je vidět, jak těsto neustále pomaličku kyne. Než jsem přenesla druhou bagetu, původní už zase o kousek vyrostla. K naříznutí povrchu těsta by mělo dojít těsně před vložením plechu do trouby. Použijte k tomu nejlépe ostrou žiletku a řezy proveďte mělké, jen po povrchu. Bagety jsem při focení nařízla trochu moc a nevhodným nožem, takže zářezy budou hluboké. 

Je napečeno, bagety jsou křupavé a budou dokonale drobit, jak už je to ve Francii na stolech obvyklé. Dlouhé a úzké bagetky se u stolu ulamují rukama také proto, aby nebylo nutné otvírat doširoka pusu. To u nás s vajíčkovými chlebíčky je tomu jinak :o)

Jídelní souprava LEVANDULE z bílého porcelánu obsahuje 18 dílů - tradičně dezertní, hluboké a mělké talíře pro 6 osob. Souprava je vhodná do myčky nádobí i do mikrovlnné trouby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.