VIETNAMSKÉ VEPŘOVÉ NA GRIL I DO TROUBY

VINOBRANÍ (NEJEN) NA TALÍŘI
18.9.2024

Vietnamská kuchyně u nás za poslední dekádu dosáhla výborné pověsti a nějaké to vietnamské bistro dnes najdete i v menších městech. Vedle silného hovězího vývaru phó bó se těší oblibě také bún chả, grilované vepřové kousky s křehkým salátem a rýžovými nudlemi. A přesně na ty pro vás mám recept.

Bún chả, čteno bún čá, se u nás doma stalo velmi rychle stálicí letních grilovaček i zimních setkání s přáteli. Dělám ho už dlouho, recept mám vypilovaný k dokonalosti a oblíbili si ho i ti, kdo se jindy vepřovému masu spíš vyhýbají. I můj v jídle velmi konzervativní tchán chtěl nejdřív jen maličkou porci na ochutnání a pak si 2krát přidával. :-) Na rozdíl od vepřového s knedlíkem, jak jej zná česká kuchyně, tohle jídlo totiž sice perfektně zasytí, ale není po něm těžko.

Tak jen prosím, nelekněte se množství ingrediencí (opakují se pořád dokola) a už vůbec ne jejich potenciální exotičnosti. V podstatě všechny totiž koupíte běžně v obchodech – a pokud zrovna náhodou ne, tak ve vietnamských večerkách určitě. Do své oblíbené na našem maloměstě chodím pro špičkovou rybí omáčku a rýžové nudle, které tam stojí polovinu toho, co v supermarketu, a přitom jsou chuťově mnohem lepší.

Tenhle víkend má konečně být zase hezky, tak si užijte babí léto při grilovačce!

Příprava: 40 minut + marinování * Získáte: 4 porce

Vepřové špízy

  • 750 g libového bůčku
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce limetkové šťávy                                        
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • ½ nahrubo nakrájené cibule
  • 2 utřené stroužky česneku

Omáčka

  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce rýžového (nebo vinného) octa
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 4 lžíce horké vody
  • kousek červené chilli papričky

Salát

  • 1–2 mrkve
  • ½ kedlubny
  • ½ ledového salátu

K podávání

  • 400 g vlasových rýžových nudlí – bún
  • sezamové semínko
  • čerstvý koriandr
  1. Bůček (a vždy sahejte spíš po libovém!) očistěte a nakrájejte na kostky. Pokud budete špízy dělat na grilu, nechte klidně i kůži, vypeče se do křupava. Do trouby je lepší ji odstranit. Všechny suroviny na marinádu dejte do zavařovací sklenice, zavřete a třepejte, dokud se cukr nerozpustí. Maso promíchejte a uložte na chladnější místo marinovat – minimálně na 2 hodiny, já vše chystám den předem a je to v chuti hodně znát!
  2. Všechny suroviny na omáčku dejte do větší zavařovací sklenice a opět třepejte, dokud se cukr nerozpustí. Pokud nemáte čerstvé chilli, můžete sáhnout po sušených chilli vločkách.
  3. Suroviny na salát nakrájejte na tenké nudličky. Pro mě je v tomto případě nenahraditelný pomocník struhadlo Livington Turbo Cut, díky kterému je salát hotový opravdu v mžiku. Na konci článku najdete i odkaz test tohoto struhadla, já jsem s ním už rok velmi spokojená.
  4. Maso napíchejte na špízové jehly a ze všech stran jej pomalu grilujte dozlatova. Nejlepší je z dřevěného uhlí, ale skvělé je i z klasického plynového grilu nebo dokonce jen pozvolna pečené v troubě.
  5. Když je maso téměř hotové, připravte nudle podle návodu na obalu, obvykle se vaří 5 minut ve vroucí vodě a pak se proplachují studenou vodou, hodně tenké nudle ale někdy stačí vroucí vodou jen zalít.
  6. Kousky grilovaného masa podávejte s nudlemi a salátem, zalité trochou omáčky a ideálně i posypané čerstvým koriandrem a sezamovým semínkem.

Jak jsem psala už v úvodu, navzdory množství ingrediencí se jedná o jídlo s velmi jednoduchou přípravou: vše se vždy prostě jen smíchá dohromady, nejvíc času zabere napichování masa na špízové jehly a zbytek se zvládne, zatímco se maso griluje. Loni na Silvestra mě kamarádi přesvědčili, že do léta a grilování je daleko a že to určitě zvládneme i v troubě. Jak si přáli, tak se taky stalo, z masa jsem slila marinádu, zbytek jsem rozprostřela na hluboký plech a dala asi na 45 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. A výsledek byl opravdu skvělý! Třtinový cukr v marinádě má totiž ten báječný efekt, že při tepelné úpravě zkaramelizuje, ocet zase naruší strukturu vláken a hotové maso je opravdu jemné a křupavé.

Salát můžete připravit několika způsoby. Mrkev a kedlubnu je třeba nakrájet na tenké nudličky, což můžete dělat nožem (ale trvá to opravdu dlouho), nebo je můžete nastrouhat nahrubo (pak jsou ale příliš malé ), nebo můžete použít škrabku na zeleninu julienne. Ta je moc fajn pomocník, ale také to trvá dlouho a já se několikrát i pořezala. A budu se opět opakovat, ale s krouhačem Livington Turbo Cut je i pořádná hromada hotová během pár minut, bez pořezání a každý kousek zeleniny je velký tak akorát. Na mrkev a kedlubnu používám oba dva posuvníky a tloušťku 2–3, na salát posuvníky vypnu a používám tloušťku 4–5.

MULTINFUNKČNÍ KROUHAČ LIVINGTON TURBO CUT 

Struhadlo Livington Turbo Cut je opravdu skvělým pomocníkem do každé domácnosti. S jeho pomocí nakrouháte zeleninu na plátky, hranolky či nudličky bez elektřiny, snadno a rychle.

Je opatřen ochranou prstů, součástí je nádoba na vkládání potravin a sběrná zásuvka na nakrájené potraviny. Kromě toho má na spodní části přísavky pro lepší stabilitu a přitom jej snadno složíte a uložíte do zásuvky. Krouhač uvedete do pohybu opakovaným stlačením horního pístu.

Disponuje 3 režimy krájení, 8 různými nastaveními síly, 24 kombinacemi řezání, voličem požadované tloušťky od 0,5–8 mm, zeleným posuvníkem pro jemné krájení a červeným posuvníkem pro hrubé krájení.

Co všechno se vám při přípravě bude hodit?

A co ještě vyzkoušet?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *