KLASICKÉ SÁDLOVÉ BOCHÁNKY S MARMELÁDOU

CO PŘINESE MIKULÁŠ? KALENDÁŘ, MANDARINKY I NĚCO NA ZUB
29.11.2024

Někdo peče každý rok několik stejných druhů cukroví, někdo každý rok část s oblibou proměňuje. Jestli se na něco nového chystáte, rozhodně zvažte i klasické sádlovky. Oceníte je nejen s ohledem na letošní ceny másla.

V první řadě varuji, že kdo nemá rád opravdu sladké kousky, tomu sádlové bochánky nejspíš nezachutnají. Naše rodina se kvůli tomu při jejich ochutnávání rozštěpila na dva nesmiřitelné tábory: část neví, kdy přestat, druhá část je odmítá, že prý je to sladké až moc. Intenzitu sladkosti můžete samozřejmě trochu regulovat použitím kyselejší marmelády, čistě sladkou bez kyselých tónů tentokrát raději vynechte. :-)

Příprava: 20 minut + 12 minut pečení + 2 hodiny odležení
Získáte: zhruba 60 kousků

  • 135 g sádla
  • 170 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • marmeláda na naplnění
  1. Recept je tentokrát extrémně jednoduchý. Měkké sádlo nakrájejte na kostky, přidejte mouku a oba druhy cukru a vypracujte hladké jednolité těsto, v robotu je hotovo asi za 3 minuty.
  2. Těsto uložte do sáčku či folie nebo v míse přiklopte poklicí, aby neosychalo, a nechte asi 2 hodiny odležet v chladu.
  3. Troubu rozehřejte na 170 °C. Z těsta uždibujte kousky, z nichž v dlaních uválejte kuličky o průměru asi 1,5–2 cm. Ty klaďte s dostatečnými rozestupy vedle sebe na plech. Nakonec do jejich středu udělejte opačným koncem tlusté vařečky hluboký důlek. Pečte asi 12–15 minut dorůžova.
  4. Bochánky nechte zchladnout na plechu a rovnou plňte marmeládou: nejlépe to jde cukrářským sáčkem.
KLASICKÉ SÁDLOVÉ BOCHÁNKY S MARMELÁDOU

Nejzábavnější fází přípravy je vytlačování důlku do kuliček. Ten je potřeba udělat opravdu až skoro skrz – během pečení těsto dost nabude a kdyby důlek nebyl hluboký, úplně by zmizel. A kdyby nebyl důlek, nebylo by kam dát marmeládu a je to právě ta marmeláda, která je dělá tak krásnými! Aby se vařečka na těsto nelepila, můžete ji tu a tam nejdřív omočit v troše cukru nebo mouky.

KLASICKÉ SÁDLOVÉ BOCHÁNKY S MARMELÁDOU

PLNĚNÍ JDE NEJRYCHLEJI CUKRÁŘSKÝM SÁČKEM

Celou střední školu jsem neděle trávila na odpolední směně v pekárně s ruční výrobou – a každoročně před Vánoci mi tam rukama prošly desítky a možná i stovky kil cukroví (opravdu nepřeháním :-)) a napletla jsem desítky vánoček. A právě tam jsem se naučila prakticky všechno plnit cukrářským sáčkem: je to rychlé, pohodlné, nikde není nepořádek a výsledek je krásně úhledný. Plnili jsme takhle buchty, koláče i cukroví. Srovnání textilních, jednorázových a silikonových sáčků jsem vám sepisovala už v receptu na pracnové košíčky s oříškovým krémem.

Jediná obtíž při použití sáčku je jeho plnění, tekutější náplně – jako třeba marmeláda – totiž rády protékají. Sáčku s ustřiženou špičkou spodní část uzavřete kolíčkem nebo svorkou na sáčky, horní, širokou část narolujte na vysokou sklenici, třeba půllitr. Nyní sáček pohodlně naplňte a až těsně před plněním odsvorkujte.

Po naplnění bochánky můžete buď rovnou sníst, nebo je nechte tak hodinku dvě odležet, aby se do nich marmeláda hezky vsákla, než je budete skládat do krabice a ukládat do chladu, než přijde jejich čas. Pokud byste je skládali ihned, marmeláda se rozmaže. A k té okamžité konzumaci, která je minimálně na ochutnání, jak se vám to povedlo, nutná, vřele doporučuju šálek silné, neslazené kávy připravené třeba z moka konvičky nebo cafetiéry, k tomuhle sladkému kousku se perfektně hodí.

Na čem letos cukroví servírovat?

Další triky na pečení cukroví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *