KÁVA, BOŽSKÝ NÁPOJ

PSÍ SUŠENKY PRO ROBINA
4.10.2021
ÚDRŽBA VLASOVÝCH MATERIÁLŮ
6.10.2021

Pozvání na šálek kávy patří k chvílím, které vám vylepší celý den. Říká se, že káva navrací chuť do života.

Dobrá káva vyžaduje perfektní způsob přípravy. Díky kvalitě zrn, místu původu, způsobu pražení a konečné úpravě, získá nápoj svou jedinečnost. Ač pijeme kávu mnohdy každý den, stojí zato najít si svůj rituál, byť rychlý a jednoduchý, kterým neuberete nic z její kvality. 

Kávu pijeme proto, že výtečně chutná, ale také v nápoji oceňujeme účinný stimulant - kofein, dávající nám energii při pocitech únavy. Kofein podporuje mozkovou činnost, zlepšuje soustředění i paměť, a krom toho má význačné antiseptické, antioxidační a analgetické účinky, pro něž je součástí mnoha léků. Historie pěstování kávy je předlouhá, datuje se už od 9. století, a během této doby kávová zrna dobyla celý svět. Do první kavárny usedli lidé v roce 1640 na náměstí sv. Marka v Benátkách a kvalitní přípravu i podání kávy považujeme za výjimečné i dnes.

základní rozdělení

ARABIKA kontra ROBUSTA

Z mnoha druhů kávy se až na výjimky používají dva druhy - Arabika a Robusta. Arabika dostala své jméno díky tomu, že ji Arabové v 15. století dovezli z východní Afriky do Arábie. Je jemnější a má mírně nakyslou chuť. Obsahuje pouze poloviční množství kofeinu než Robusta a poznáte ji podle omamné vůně. Až 60 % světové produkce kávy pochází právě z tohoto druhu. Oproti tomu Robusta je silnější a výraznější, a vyznačuje se nahořklou chutí. Vzhledem k vyššímu obsahu kofeinu má silnější povzbuzující účinky.

káva v těstě i v krému

1

Hned zkraje vám nabídnu krásný dřevěný kávomlýnek hodící se do rustikální kuchyně, který se zalíbí všem, kdo máte v oblibě nejen kafíčko, ale i trošku zašlé časy. A to proto, že čerstvě umletá kávová zrnka jsou zárukou přípravy té nejskvělejší kávy. Druhým důvodem je to, že k hořké kávě je příjemné nabídnout něco sladkého na vyvážení chutí a umletou kávu budete potřebovat i pro vytvoření dortu. Upečete ho na rovném plechu a pak ho vtipně poskládáte a nakrájíte do tvaru jednotlivých klínových porcí. Korpus dortu je nacucaný čerstvě uvařenou kávou, zatímco do krému je vhodnější zašlehat instantní prášek. Kávových odstínů se tu sejde opravdu dost.

káva bez spaření

2

Připravit kávu bez horké vody je zvláštní. Možná vám bude připadat, že káva nebude dobrá, ale není tomu tak. Ledové frappé vám zachutná i v zimním období, nacházíte-li se v teplém zázemí. Originální ledovou kávu jsme s velkou vděčností okoukali od Řeků. Jako většina geniálních receptur, také tato vznikla v 50. letech minulého století naprostou náhodou. A hned se do ní zamiloval celý svět. Jedná se o silnou oslazenou smetanovou kávu, a i když patříte k odpůrcům slazení, sem cukr prostě patří. Cukr je nositelem té báječné pěny, která se - když to přeženete se šleháním, dá i krájet. Pravé a správně připravené frappé má ale mít pěnu jemnou a tekutou, a podává se s cukrem, mlékem, lehce promíchané.

tři silné kávy s příchutí

3

Kávu lze ochutit mnohým způsobem. Pro někoho je silná hořká káva nejméně vyhledávanou chutí, takže v nápoji končí nejen cukr a mléko, ale i celá řada dalších ingrediencí. V každém případě však základ nápoje musí tvořit kvalitní káva, která má v nápoji navrch. Přidáte-li k vybraným potravinovým produktům cosi, co kávu jen připomíná, výsledek vás neoslní. Keramickou soupravu pro vaření kávy už vám nabídnout nemohu, ale v článku naleznete recept na POMERANČOVOU KÁVU S ČOKOLÁDOU / KÁVU SE SKOŘICÍ / MEDOVOU KÁVU. Vyzkoušejte pro změnu něco nového a na našem e-shopu zcela jistě objevíte pro svou domácnost celou řadu další kávové inspirace.

káva s alkoholem

4

Téhle kávě říkám andělská. Než do ní zaboříte nos, potěší vás i její načechraný vzhled. Připravíte si ji díky french pressu, speciální konvice pro vaření filtrované kávy, která v kvalitě nápoje směle konkuruje drahým kávovarům. Pokud ji ještě nemáte, určitě napravte tento nedostatek. Jak se konvice užívá zjistíte z informací v tomto článku. Hostům pak připravte kávu s pořádnou porcí vaječného koňaku, ale počítejte s tím, že se pak u vás budou zdržovat často a déle :o)

využití kávové sedliny

5

Na závěr ještě jedno důležité upozornění. Kávová sedlina - lógr určitě nepatří do odpadu. Jednak se vám usadí v potrubí, ale především se jedná o cennou surovinu, kterou v domácnosti mnohým způsobem využijete. Kofein, povzbuzující látka, kterou s oblibou přijímáme prostřednictvím nápoje, zůstává i v kávové sedlině a může prospívat například rostlinám. Nasušený lógr nasbírejte do papírové krabice a v případě potřeby ho namíchejte se zeminou, připravenou do květináčů. V sezoně směs využijte například pro podporu růstu rajčat, jahod, růží, azalek apod. Další šikovné rady naleznete v článku (proklik obrázkem nebo heslem).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.