JEDNORÁZOVÝ PIKNIKOVÝ GRIL

OVOCNÉ KNEDLÍČKY BEZ PLNĚNÍ A LETNÍ SERVIS
27.6.2019
PLNĚNÉ PAPRIKY S OMÁČKOU DO TROUBY
8.7.2019

Grilování patří k letním radostem, při nichž jsme obvykle obklopeni přáteli a dobrou náladou. Nenechte si tyto chvíle ujít ani na cestách napříč naší zemí.

Maličký gril si totiž můžete rozbalit i před kempinkovou chatkou, u vody nebo kdekoli na dovolené, třeba v privátní zahradě penzionu, jak bylo mě a mému muži nedávno nabídnuto při návštěvě východních Čech. Tady jsme se příležitosti nechytili, protože nám chybělo příslušné vybavení, ale v okamžiku, kdy se mi dostal do rukou tento jednorázový gril, vyzkoušeli jsme, co se s ním dá podnikat.

Pokud nejste zamilovaní do grilování, pak máte prima možnost vyzkoušet si něco nového, třeba předtím, než se rozhodnete pro klasickou grilovací zahradní výbavu. Nenechte se odradit prvními nezdary, kdy se něco připeče a něco nepropeče; přípravu jídla na grilu brzy docela dobře zvládnete. Jakmile vás tato činnost (včetně konzumace) nadchne, začnete ochutnávat - maso i zelenina z grilu má totiž jinou chuť, a to je na grilování nejlepší.

Pro malý jednorázový gril doporučuji napoprvé připravit opravdu jídlo do terénu, nejlépe špízy nebo grilovací klobásky. Sama nejsem žádný grilovací expert, takže volba padla na plněné papriky, křehké a poddajné. Dopadlo to ke spokojenosti přítomných, takže vám mohu popsat své zkušenosti. Jednorázový gril tvoří hluboká miska z hliníkové fólie naplněná dřevěným uhlím napuštěným parafínem. Pod grilovací mřížkou je uložen podpalovač, který uhlí v mžiku zapálí. Gril je třeba uložit na drátěné nožky a umístit na rovné bezpečné místo. Po chvíli můžete přistoupit k přípravě pokrmů. Gril má být aktivní asi 2 hodiny, ale papriky zvládl za poloviční čas. Zatím si je můžete natrénovat i v troubě.

Další typy grilů a veškeré vybavení, které k nim budete potřebovat, naleznete na našem e-shopu.

004vyrez

PEČENÉ PLNĚNÉ PAPRIKY

Příprava: 35 minut * Získáte: 3-4 porce

   * 3 sladké červené papriky
   * 1 lžíce olivového oleje
   * 500 g mletého vepřového masa
   * sůl, čerstvě mletý pepř
   * 2 stroužky česneku, rozmělněné
   * 2 lžičky worcestrové omáčky
   * hrst čerstvě nasekaného libečku
   * 1 balení mozzarelly
   * grilovací tácek z hliníkové fólie
 
1. Omyté a osušené papriky rozpulte, zbavte jádřinců a vnitřek vymažte trochou oleje.
 
2. Maso dejte do misky, přidejte sůl, dost pepře, česnek, worcestr a hrst nasekaného libečku. Rukou rychle propracujte a papriky naplňte.
 
3. Papriky vložte do tácku náplní dolů a vše dejte na gril. Propečené papriky obraťte a před dokončením dejte na každou 2 plátky mozzarelly a trošku libečku. 

 

Masovou náplň můžete jakkoli obměnit - například využijte kuskus, jiné druhy sýrů, směs bylinek nebo k masu zvolte výrazný tymián. Při grilování se vyplatí nechat surovinám jejich přirozenou chuť, kterou podpoří přítomnost ohně. Jednu věc jsem ale neodhadla - naplněné papriky byly těžké a tak se mřížka grilu pronášela. Musela jsem je dělat postupně. Také hojné odkapávaní šťávy a tuku do uhlíků nedělalo dobrotu. Situaci lze vylepšit grilovacím táckem z hliníku. Prodávají se běžně v papírnictvích a 2 ks stojí kolem 20 Kč. Grilovací tácek je vysoký asi 2 cm, má drážky zachycující šťávu, a umožní pokrm rovnoměrně propéct. Zároveň ho chrání od nečistot a zabraňuje odpařování škodlivých látek vznikajících při spalování tuků.

Na gril se ideálně hodí subtilnější klobásky s hovězím a věpřovým masem, z nichž můžete vyrobit špízy všemožných chutí a vůní. Skvělé jsou třeba s kostkami manga, kousky červené papriky a cibule, jiné zase s plátky brambor a červené cibule, to vše vždy za přítomnosti olivového oleje. A další a další dobroty... Až bude napečeno, opatrně své griloviště zlikvidujte zalitím vodou. No, a pokud jste v civilizaci, nezapomeňte si mezitím připravit saláty, dipy a osvěžující bylinkové limonády - ale o těch zase příště!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.