JAK SALÁT UDĚLAT POKAŽDÉ JINAK?

VYTVOŘTE SI NÁRAMEK NA LÉTO
17.6.2024
APFELKUCHEN JE ŠŤAVNATÝ KOLÁČ S BLESKOVÝM RECEPTEM
20.6.2024

healthy eating, vegetarian food, dieting and people concept - close up of young woman dressing vegetable salad with olive oil at home

Letní vedra už začínají naše nervy pořádně proklepávat a v teplech je nejen nezdravé jíst těžká, hutná jídla, protože se pak špatně tráví, ale člověk na ně vlastně ani nemá chuť. Často se pak sahá právě po salátech, ale dělat jej pokaždé stejně nikoho nebaví. S těmito triky se to ale bude opravdu hračka!

Já osobně nejrůznější saláty miluju, ale když jsem po páté v týdnu krájela rajčata a okurku a zalévala je olivovým olejem, tak už jsem na to snad ani neměla chuť. Z tehdejšího zamyšlení mi tehdy vyšel takový krátký seznam, jak si salát udělat pokaždé jinak, aniž by to po mně vyžadovalo větší invenci, protože tu hladová uprostřed parného léta opravdu nemám, další podmínkou bylo, že dotčené věci musím mít prostě pokaždé doma. Nesmí to tedy být recepty, ale pouze návody. A tady ode mě těch pár triků máte.

icons_dD-06

Jak dělat salát pokaždé jinak?

Otevřete špajz nebo se podívejte do spíže, rozhlédněte se a určitě najdete spoustu věcí, které můžete použít ještě dnes.

Pražená semínka

Chcete dodat salátu na křupavosti? Přidejte semínka! Obyčejná slunečnicová stojí pár korun, a když je nasucho opražíte na pánvi, dostanete z nich maximum chuti. Použijte také sezam, loupaná dýňová, chia, ale i oříšky, třeba nahrubo nasekané mandle i vlašské či lískové oříšky jsou famózní.

Olejová královna

Nejjednodušší způsob, jak udělat salát trochu jiný, je použít jiný olej. Místo klasického olivového použijte panenský slunečnicový, který je překvapivě skvělý, výraznější chuť má i ten olivový, pokud jej použijete v jeho nefiltrované verzi. Nevyhýbejte se ani olejům ochuceným bylinkami nebo třeba sezamovému (z praženého sezamu je ještě výraznější!), ořechovým olejům atd.
dresinky-nahled (1)

Je libo dresink?

Pokud máte trochu času navíc, místo oleje si připravte dresink, s mixérem na něj to zvládnete levou zadní. Základem úspěchu je totiž dobře promíchaný olej s tekutinou (např. citronovou šťávou), aby vznikla hladká, nadýchaná emulze, která bude na zelenině perfektně držet. Tady rovnou máte i 3 recepty!

Přidejte bílkoviny

Základem plnohodnotného jídla jsou bílkoviny. Do salátu je dostanete velmi snadno: přidejte vařené či ztracené vejce, nějaký sýr: čerstvý kozí, salátový, slaný v nálevu, vynikající je blaťácké zlato, mozzarella či sýry s modrou plísní. Nebo třeba nějaký grilovaný, skvělý je pološtiepok, halloumi či kozí „hermelín“. Od věci není ani kousek grilovaného nebo pečeného masa.

Zasyťte se

Ačkoliv jsou to sacharidy, které zasytí, jde to i bez přikusování pečiva. Přidejte do salátu krutony ze starého chleba, použijte hrst uvařených těstovin, kuskus či rýžové nudle (ty jsou fantastické!), na sytosti přidají i luštěniny, které zároveň doplní i zmiňované bílkoviny. Čím dál oblíbenější je i bulgur.

Brambory se neztratí

Letní mladé brambory jsou z výživového (i chuťového) hlediska doslova poklad. Neobsahují ještě tolik sacharidů jako pozdnější sklizně, a navíc jsou tak dobré, že doplní běžnou zeleninu o úplně nový rozměr. Vařené ve slupce, pečené nasucho... Můj oblíbený trik je brambory uvařené vcelku ve slupce jen trochu pěstí rozplácnout, aby praskly, a ponořit je na 10 minut do teplého olivového oleje se solí a bylinkami. Pak je stačí vyndat a nechat trochu okapat.
20417_2_eshop_z1

Univerzální pomocník

Budu se trochu opakovat, ale mlékovar je opravdu univerzální pomocník, v němž nespálíte nejen mléko, ale ani olej, přepustíte v něm máslo, nám, co nemáme mikrovlnku, se v něm dobře ohřívají i omáčky či rozpouští čokoláda atd.

S čím salát ještě udělat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *