Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Svůdné ovoce, které si po zavaření vychutnáte leště lépe, než když je čerstvé, to jsou hrušky. Pevné plody jsou vhodné k zavařování, přičemž práce s nimi je minimální.
S některými druhy hrušek je při sklizni potíž. Nejprve jsou pevné a najednou během několika dnů změknou. Máte-li jejich nadúrodu, nezbývá, než je ve správnou chvíli zavařit. Chuť hrušek vynikne sama o sobě, potřebuje jen podpořit aromatickým kořením, jako je hřebíček a skořice. Jsou tu však ještě další možnosti. Pár sklenic vždy zavařím společně s medem, bílým vínem a kandovanou pomerančovou kůrou. Vychlazený kompot patří v zimě k lahůdkám. Podávám ho o Vánocích ke studeným nářezům z krůtího a ostatního drůbežího masa.
Příprava: 45 minut + zavaření * Získáte: 3 velké sklenice / 4 - 5 malých
1. Omyté hrušky oloupejte, rozkrájejte a vykrojte jádřinec. Buď vytvořte štíhlé osminky nebo kolečka s vypíchnutým středem. Vkládejte je do misky s chladnou vodou a trochou octa. Ocet zabrání většímu zežloutnutí dužniny.
2. Do hrnce nalijte víno, přidejte med a rozmíchejte ho. Pak nálev začněte zahřívat a přidejte ostatní ingredience vyjma destilátu. Přiveďte ho k varu, nechte 5 minut povařit a odstavte. Přilejte destilát a promíchejte.
3. Ovoce rozdělte do vypařených sterilizovaných sklenic a zalijte ho teplým nálevem asi 2 cm pod okraj. Hrušky při zavařování pustí vlastní šťávu. Z nálevu odstraňte skořicí, ale hřebíčky a pomerančovou kůru rozdělte do sklenic. POZN.: Pokud se vám trocha nálevu nedostává, přidejte maličko vroucí vody. Otřete hrdla sklenic a zavíčkujte je.
4. Zavařování v troubě - Troubu vyhřejte na 180 °C. Sklenice postavte do pekáčku vyloženého utěrkou. Nalijte do něj vodu do výšky 2 cm a snažte se, aby se sklenice nikde nedotýkaly. Zavařujte 30 minut, pak troubu vypněte, na prst otevřete, a hrušky nechte ještě dalších 30 minut uvnitř.
Máte-li hrušek hodně, je třeba rozkrájené dílky uložit do vody s trochou octa. Dužnina zežloutne jen maličko a kompot bude mít ve finále pěknou barvu. Kandovanou pomerančovou kůru si můžete vyrobit doma, ale většinou se k tomu dostanete až v klidu zimních měsíců. Hotovou kůru v BIO kvalitě lze zakoupit v potřebách pro cukráře, v obchodech se zdravou výživou a dokonce i ve vybraných lékárnách.
KUCHYŇSKÁ VÁHA RETRO DĚLÁ ČEST SVÉ ZNAČCE
Mechanická kuchyňská váha s nerezovou miskou bude slušet každé kuchyni laděné do venkovského stylu. Mám podobnou už celá léta (znáte ji z mých receptů) a předpokládám, že ji po mě ještě někdo zdědí :o) Tyto mechanické váhy fungují znamenitě, jen občas se dožadují úpravy přesnosti měření pootočením plastového kolečka k tomu určenému. Naleznete ji na našem e-shopu.
Nemáte-li speciální zavařovací hrnec, váš elán to nijak neubrzdí. Vyzkoušejte zavařování v troubě. Je naprosto jednoduché (viz recept), ale doporučuji každoročně zapisovat své zkušenosti do receptového sešitu. Přesně tak časem vychytáte křupavost okurek nebo kompotů jak to máte rádi.
KOLEKCE KERAMICKÉHO NÁDOBÍ MEADOW
Tyhle krásné kusové keramické výrobky mi v poslední době učarovaly. Jemný dekor lučního kvítí potěší každou romantickou duši. Perfektní doplněk vašeho každodenního i svátečního stolování.
K dostání dezertní talíře, misky a hrnky ZDE.
2 komentáře
mám dotaz : vy tam máte křišťálovou kouli? dnes jsem koupila hrušky, tak kompot bude s tím vínem. děkuji
Sašo,
potěšení je na mé straně, recepty připravuji pro vás, když se trefím, je to bezva! :o)