Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Zázvor patří k surovinám, které ochotně přispívají k tomu, abychom přežili zimu bez chřipek, případně k tomu, aby jejich důsledky alespoň zmírnily.
V české kuchyni se zázvor v posledních letech docela dobře zabydlel. Patří do celé řady sladkých i slaných jídel a dodává jim nezaměnitelnou štiplavou chuť. Jeho dávkování je pro náš organizmus sice omezené, ale když si připravíte zdraví prospěšný sirup, můžete ho konzumovat v takové koncentraci, která je vám příjemná.
Podpůrné látky je třeba přijímat i po malých dávkách. Uvařte si například skvělý protizánětlivý čaj, jehož základem bude právě zlatavý zázvorový sirup. Jeho vzhled ovlivní zvolený cukr. Sirup jsem uvařila pro srovnání s bílým cukrem – to je ten krásně zlatý v dávkovací konvičce – a s třtinovým cukrem, kterému dávám přednost. Sirup dostane karamelovou barvu a kromě čajů je skvělý při pečení perníčků a zázvorových sušenek, do granoly apod. Informace o zázvoru naleznete na konci článku.
ZÁZVOROVÝ SIRUP
Příprava: práci si rozložte do 2 dnů * Získáte: asi 1 1/4 l (jen odhaduji, mám ho ve 4 různých lahvičkách)
1. den
Zázvor dobře omyjte a nakrájejte i se slupkou na tenoučké plátky. Odvažte je a vložte do hrnce. Přilijte vodu, 4 citrony nakrájené na plátky a veškeré koření. Směs uveďte do varu a vařte 15 minut. Hrnec odstavte a nechte do druhého dne v klidu (nedávejte do chladničky).
2. den
Směs zceďte přes cedník a získanou tekutinu znovu přelijte přes pláténko do čistého hrnce. Přimíchejte zvolený cukr a po jeho rozpuštění směs vařte za občasného míchání po dobu 10 minut. Hrnec odstavte a nechte trochu zchladnout. Přidejte čerstvou šťávu z pátého citronu, med a dobře rozmíchejte. Vlažný sirup přelijte do čistých a suchých lahví nebo do zavařovací sklenice. Po vychladnutí je uložte do chladničky.
Zázvorový čaj ze sirupu
Do hrníčku dejte 3 polévkové lžíce zázvorového sirupu a zalijte 2 až 2,5 dl vody svařené na 70 °C. Můžete přidat plátek citronu a podávejte. Čaj je sladký a výborný.
Zde jsou základní suroviny pro tmavý zázvorový sirup, který vidíte vlevo. Barvu mu dodal třtinový cukr a mletá skořice. Chcete-li med světlounký, pak přidejte bílý cukr, a alespoň 3 svitky celé skořice.
Takto vypadá hrnec s naloženým základem na sirup. Tence nakrájený zázvor a oloupané citrony ponechte s vodou a kořením do druhého dne. Citrony zázvor úplně spolyká, téměř je ani nenajdete. Pro světlou variantu sirupu (v konvičce se zeleným víčkem) už pak přidáte po scezení pouze bílý cukr a med. Samozřejmě i jeho barva ovlivní odstín sirupu, ale určitě zůstane krásně zlatý a čaj bude světlounký, jako na finální fotce.
Možná vás bude zajímat:
Vyzkoušejte tedy sladký sirup, možná si ho oblíbíte. Pomůže utlumit ataky chřipky, která se na nás momentálně vrhá ze všech stran. Sklenice, do kterých můžete nalít nejen tento sirup, pro vás máme v nabídce na našem e-shopu.
4 komentáře
Skvělý sirup! Dneska jsem ho dělala. Jen místo citronu jsem dala pomeranč a prostě nemá chybu 🙂 Na chladné zimní večery naprosto ideální 🙂 🙂 Je fajn, že si ho můžeme dělat celoročně, kdykoli je potřeba… Přeji krásné babí léto 🙂
Naty, děkuji, a také vás zdravím! Sirup s pomerančem mě láká, vyzkouším podle vás :o) Mějte se hezky.
Včera jsme dostali lahvinku sirupu od sousedky a je to tedy elixír a velká dobrota. Byl jsem nasměrován sem, co nevidět zkusíme vlastní 🙂
Zdravím, Františku,
je to tak, kdo některý z receptů vyzkouší, zůstane mu věrný. Zázvor je všelék, i když se s ním musí opatrně. Přeji vám zdravou zimu bez chřipek!!