TŘI ZMRZLINY PRO DOMÁCÍ NANUKY

CIABATTA S PŘÍCHUTĚMI
11.7.2016
OŘECHOVÁ GRANOLA S OVOCEM
18.7.2016

stuha_ruzova

Letošní léto je proměnlivé a docela fajn. Nepochybuji však o tom, že přijdou vedra a teploměr nám předvede pár závratných čísel. Vítané osvěžení přinese vše, co je chlazené a mražené. Zvláště nám, co milujeme zmrzlinu.

Mražený dezert nemusí být nutně příliš kalorický. Záleží na tom, jak se vypořádáte s potřebou sladit, a zda dáte přednost ovocným dřením, jogurtu, nebo tučnějšímu smetanovému základu. Největší radost uděláte samozřejmě dětem – nejlépe barevnými nanuky. Jsou k tomu třeba plnicí formičky, které mají specifický tvar a držátko místo dřívka. Nanuky pak můžete vyrábět pořád dokola a pokaždé z jiných surovin.

Zmrzlinu vyrábím nejenom z čerstvého ovoce, ale i z mraženého. Na ovocné dřeně je ideální zralé a sladké čerstvé ovoce, k našlehání smetanového základu jsou zase lepší menší kousky mraženého ovoce. Je příjemné, že jdou namíchat přesně takové chutě, které máte rádi. A především – víte, co jíte. To mi připadá hodně důležité. S mraženými nanuky jdou ještě dělat divy. Lze je máčet v tmavé nebo bílé čokoládě, polévat karamelem, rozšlehanými malinami, sypat kokosem nebo oříšky. Ach, to je dobrot na světě!

stuha_ruzova

BROSKVOVÁ ZMRZLINA S OSTRUŽINAMI

Příprava: 30 minut + 6 hodin mrazení

  • 350 g zralých broskví nebo nektarinek (5 ks)
  • vanilkový cukr + 1 lžíce třtinového cukru (záleží na vaší chuti a na sladkosti ovoce)
  • 1 hrnek broskvového džusu
  • hrst čerstvých nebo mražených ostružin

Broskve oloupejte a nakrájejte na kousky. Rozmixujte je v mixéru s oběma cukry a pomalu přilijte broskvový džus. Výsledná hmota by měla být hladká. Formičky naplňte po lžičkách ovocnou dření a proložte ji ostružinami. Nanuky zavíčkujte a dejte mrazit.

Vylepšení: Dobře zmrazené nanuky vyklepněte, rychle polijte pramínkem rozpuštěné čokolády a opět dejte na chvilku do mrazáku.


OSTRUŽINOVÁ ZMRZLINA

Příprava: 20 minut + 6 hodin mrazení

  • 250 g mrazených ostružin (lze namíchat s kompotovanou aronií)
  • šťáva z ½ limetky
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 80 g moučkového cukru

Do mixéru vložte mrazené ovoce (případně i s kompotovaným) a rozmixujte je. Ovoce přeceďte přes jemné sítko, vložte zpět do mixéru, přidejte šťávu z poloviny limetky, smetanu a cukr a zhruba 4 minuty mixujte, až vznikne hladká a nadýchaná hmota.

Vylepšení: Zmrzlina bude ještě lahodnější, pokud k ostružinám přimícháte proslazenou zavařenou aronii (temnoplodec, lidově černý jeřáb).


JOGURTOVÁ ZMRZLINA S CUKROVÝM MELOUNEM

Příprava: 20 minut + 6 hodin mrazení

  • 200 g dužniny žlutého cukrového melounu
  • nastrouhaná kůra z 1 limetky
  • 3 lžíce medu (nebo 1 vanilkový cukr + lžíce třtinového cukru)
  • 200 g smetanového řeckého jogurtu

Kousky melounu, nastrouhanou kůru a med rozmixujte. Potom vmíchejte ručně (pouze metličkou) jogurt. Naplňte formičky a dejte mrazit.

Vylepšení: Formičky naplňte jen do poloviny a zbytek doplňte rozmixovaným kiwi. Jogurt lze nahradit tvarohem nebo zakysanou smetanou.

POZN. K RECEPTŮM:
Hrnek = 250 ml
Kůra z limetky pouze z chemicky neošetřeného plodu.


 

nanuky1

Připravila jsem tři druhy zmrzlin. Receptury jsou jednoduché a můžete si je upravit po svém. Na kombinaci ovoce, smetany a ovocných šťáv nemůžete nic pokazit. Do našlehaných zmrzlin lze přimíchat kousky ovoce, čokoládové vločky, kokos, prostě to, co se k sobě hodí a co rádi jíte. V misce vlevo je broskvová dřeň s čistě ovocnou chutí, nahoře smetanový ostružinový krém a vpravo fresh jogurtová zmrzlina s melounem.

nanuky2

K namíchání nejrůznějších příchutí pomohou formičky. Při jejich plnění si můžete skvěle vymýšlet. Jednotlivé zmrzliny kombinujte třeba půl napůl, takže si do jednoho nanuku namícháte dvě chutě najednou. Protože jsme fotili ve velkém horku, formičky jsem napřed vychladila v mrazáku. Zmrzlině to udělá dobře, zvláště, chcete-li se pustit do barevných kombinací. Formičky naplňte asi půl cm pod okraj (zmrzlina mrazením nabude), zavíčkujte a dejte mrazit.

nanuky3

Zmrzlinu nechte mrazit asi 5-6 hodin, nejlépe do druhého dne. Před servírováním obraťte formičky špičkami vzhůru a počkejte, až obsah trošku povolí. Můžete je také opláchnout teplou vodou nebo každý nanuk ohřát rukou. Pak jdou z formy lépe vyklepnout. Kromě zmrzliny lze mrazit i samotné ovocné šťávy. Formičky většinou dobře těsní, takže se s nimi dobře manipuluje. Zamrazte je ovšem držátkem vzhůru.

stuha_ruzova

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.