Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Letošní léto je proměnlivé a docela fajn. Nepochybuji však o tom, že přijdou vedra a teploměr nám předvede pár závratných čísel. Vítané osvěžení přinese vše, co je chlazené a mražené. Zvláště nám, co milujeme zmrzlinu.
Mražený dezert nemusí být nutně příliš kalorický. Záleží na tom, jak se vypořádáte s potřebou sladit, a zda dáte přednost ovocným dřením, jogurtu, nebo tučnějšímu smetanovému základu. Největší radost uděláte samozřejmě dětem – nejlépe barevnými nanuky. Jsou k tomu třeba plnicí formičky, které mají specifický tvar a držátko místo dřívka. Nanuky pak můžete vyrábět pořád dokola a pokaždé z jiných surovin.
Zmrzlinu vyrábím nejenom z čerstvého ovoce, ale i z mraženého. Na ovocné dřeně je ideální zralé a sladké čerstvé ovoce, k našlehání smetanového základu jsou zase lepší menší kousky mraženého ovoce. Je příjemné, že jdou namíchat přesně takové chutě, které máte rádi. A především – víte, co jíte. To mi připadá hodně důležité. S mraženými nanuky jdou ještě dělat divy. Lze je máčet v tmavé nebo bílé čokoládě, polévat karamelem, rozšlehanými malinami, sypat kokosem nebo oříšky. Ach, to je dobrot na světě!
BROSKVOVÁ ZMRZLINA S OSTRUŽINAMI
Příprava: 30 minut + 6 hodin mrazení
Broskve oloupejte a nakrájejte na kousky. Rozmixujte je v mixéru s oběma cukry a pomalu přilijte broskvový džus. Výsledná hmota by měla být hladká. Formičky naplňte po lžičkách ovocnou dření a proložte ji ostružinami. Nanuky zavíčkujte a dejte mrazit.
Vylepšení: Dobře zmrazené nanuky vyklepněte, rychle polijte pramínkem rozpuštěné čokolády a opět dejte na chvilku do mrazáku.
OSTRUŽINOVÁ ZMRZLINA
Příprava: 20 minut + 6 hodin mrazení
Do mixéru vložte mrazené ovoce (případně i s kompotovaným) a rozmixujte je. Ovoce přeceďte přes jemné sítko, vložte zpět do mixéru, přidejte šťávu z poloviny limetky, smetanu a cukr a zhruba 4 minuty mixujte, až vznikne hladká a nadýchaná hmota.
Vylepšení: Zmrzlina bude ještě lahodnější, pokud k ostružinám přimícháte proslazenou zavařenou aronii (temnoplodec, lidově černý jeřáb).
JOGURTOVÁ ZMRZLINA S CUKROVÝM MELOUNEM
Příprava: 20 minut + 6 hodin mrazení
Kousky melounu, nastrouhanou kůru a med rozmixujte. Potom vmíchejte ručně (pouze metličkou) jogurt. Naplňte formičky a dejte mrazit.
Vylepšení: Formičky naplňte jen do poloviny a zbytek doplňte rozmixovaným kiwi. Jogurt lze nahradit tvarohem nebo zakysanou smetanou.
POZN. K RECEPTŮM:
Hrnek = 250 ml
Kůra z limetky pouze z chemicky neošetřeného plodu.
Připravila jsem tři druhy zmrzlin. Receptury jsou jednoduché a můžete si je upravit po svém. Na kombinaci ovoce, smetany a ovocných šťáv nemůžete nic pokazit. Do našlehaných zmrzlin lze přimíchat kousky ovoce, čokoládové vločky, kokos, prostě to, co se k sobě hodí a co rádi jíte. V misce vlevo je broskvová dřeň s čistě ovocnou chutí, nahoře smetanový ostružinový krém a vpravo fresh jogurtová zmrzlina s melounem.
K namíchání nejrůznějších příchutí pomohou formičky. Při jejich plnění si můžete skvěle vymýšlet. Jednotlivé zmrzliny kombinujte třeba půl napůl, takže si do jednoho nanuku namícháte dvě chutě najednou. Protože jsme fotili ve velkém horku, formičky jsem napřed vychladila v mrazáku. Zmrzlině to udělá dobře, zvláště, chcete-li se pustit do barevných kombinací. Formičky naplňte asi půl cm pod okraj (zmrzlina mrazením nabude), zavíčkujte a dejte mrazit.
Zmrzlinu nechte mrazit asi 5-6 hodin, nejlépe do druhého dne. Před servírováním obraťte formičky špičkami vzhůru a počkejte, až obsah trošku povolí. Můžete je také opláchnout teplou vodou nebo každý nanuk ohřát rukou. Pak jdou z formy lépe vyklepnout. Kromě zmrzliny lze mrazit i samotné ovocné šťávy. Formičky většinou dobře těsní, takže se s nimi dobře manipuluje. Zamrazte je ovšem držátkem vzhůru.