DOMÁCÍ CHLÉB, JEDNA Z NEJLEPŠÍCH PŘÍLOH

MÁME RÁDI POLŠTÁŘE
20.8.2018
DIGITÁLNÍ POTISKY ZACHYCUJÍ TO, CO MÁME RÁDI
22.8.2018

Máloco je lepší, než čerstvě upečený chléb. Některý je natolik výrazný, že u stolu hraje prim, jiný je zas výtečnou přílohou studených pokrmů, pomazánek nebo při grilování. 

Dnešní téma píši obzvlášť ráda. Chleby peču s velkou oblibou. Je jich velké množství a chuťově se natolik liší, že je to téměř nevyčerpatelná oblast. Počítám s tím, že mě v těch vedrech poženete, ale vybrala jsem jednodušší recepty, u jejichž přípravy nemusíte trávit v rozpálené kuchyni tolik času. Odměna je navíc velmi příjemná.

Už jsme si naštěstí zvykli, že i přes bohatou nabídku obchodů, se tahle domácká práce vyplatí. Napečete si bez příměsí konzervantů, dochucovadel a okamžitě pocítíte, jak se takové pečivo liší od produktů ze zmrazených polotovarů, které vydrží křupavé maximálně 1 den. Vzhledem k tomu, že každý z nás za rok zkonzumuje v průměru kolem 40 kg chleba, tahle láskyplná zábava s hodnotným výsledkem rozhodně stojí za to. Vše, co je k tomu zapotřebí, naleznete v kuchyňském oddělení našeho e-shopu.


BÍLÝ KMÍNOVÝ CHLÉB

1

Pokud s pečením chleba začínáte, kmínový chléb z bílé špaldové mouky si s velkým úspěchem připravíte hned napoprvé. Dobrým pomocníkem vám bude jakákoli silikonová forma. Je fakt, že nedocílíte tradičního, rozpraskaného vzhledu chlebové veky, ale na chuti jí určitě neuberete. Do tohoto chleba patří sušené droždí, s nímž rovněž neuděláte chybu; těsto vám spořádaně vykyne před očima. Před koncem pečení ho vyklopte z formy, potřete slanou vodou a dejte dopéct dokřupava. Že je chléb hotový, poznáte podle toho, že po poklepu pěkně zaduní.

KUKUŘIČNÝ CHLÉB S BYLINKAMI

2

K tomuto skvělému letnímu receptu na upečení kukuřičného chleba přidávám ještě odkaz na bylinkové máslo s česnekem (naleznete ho v článku). Tuhle ověřenou kombinaci chutí oceníte. K prázdninové snídani pak už nepotřebujete víc, než pocit volného dne. Do chleba dávám - kromě kukuřičné mouky, také nastrouhané jablíčko a fůru bylinek. Určitě si k jeho zabalení vyberte některou z našich pěkných utěrek.

DROŽĎOVÝ PODMÁSLOVÝ CHLÉB

3

Tento chléb peču z čerstvého droždí a zadělávám ho podmáslím. Aby byl hodně vláčný a vydržel (nevím proč, protože se sní hned na posezení), dávám do něj nastrouhané, předem uvařené brambory. Když mi nějaké zbudou od oběda, je to taková malá pobídka, že bych měla napéct. Tento chléb potřebuje trošku přípravy, protože podmáslí doma běžně nemívám. Kynout ho nechávám v chlebové ošatce, která například do kváskového chleba nádherně vyrýsuje tradiční vzorek. Tady se vám to až tak nepodaří, protože těsto s bramborami je dost vláčné a maličko řídne. Ale i tak využijete krásnou ratanovou ošatku k servírování a dalšímu pečení. Od syrového těsta ji po zaschnutí vyčistíte kartáčkem.

INDICKÝ CHLÉB NAAN

4

A na závěr ještě trochu exotiky. S plackovými druhy chleba se potkáte i u nás. Stačí zajít do dobré restaurace, kde vaří rodilí kuchaři. Inu, jiná země jiná zvyklost. Arabské, mexické nebo italské chleby a placky se složením ingrediencí hodně liší, navíc se zcela typicky dochucují masem, zeleninou a kořením. Je zajímavé porovnávat. Indové pečou jednoduchý chléb naan ve tvaru velké slzy. Těsto je kynuté a k jeho zvláčnění přispěje jogurt. Chutná mi s pořádnou dávkou oleje, česneku a posypaný naťovou cibulkou. Je to bezvadné prázdninové jídlo, které stojí za vyzkoušení.

Další recepty a rady na pečení chleba naleznete v článku: 5 TIPŮ NA SNADNÉ PEČENÍ CHLEBA

7 Comments

  1. Ing.Miroslav Frank CSc napsal:

    Zajímá mne pečení chleba. Bohužel se mně nepodařilo najít recepty na Vámi předkládané pečení . Prosím poradte, v čem dělám chybu. Děkuji .

  2. palamir napsal:

    Dobrý den, stačí kliknout v článku na název chleba a recept se ukáže

  3. Jana napsal:

    Dobrý den,
    a děkuji za zodpovězení dotazu. Je to tak, v každém komentáři je proklik na příslušný článek s receptem. Je označený vínovou barvou, ale možná v některých médiích působí příliš nenápadně. Na velké obrazovce je to ok. Prověříme to!

  4. Jaromír Kratochvíl napsal:

    Proč si děláte p— z lidí kteří se ptají na recept na chleba?
    Ptal jsem se už 5x a nedostal jsem žádnou odpověď

  5. Jana napsal:

    Pane Kratochvíle,
    jak vidíte sám, na této stránce v diskusi jste se objevil poprvé, a odpovídám vám okamžitě po svém návratu z dvoudenního fotografického výjezdu. Netuším, kde jsou vaše 4 předchozí dotazy, a netuším, na co konkrétně se ptáte?

  6. Jaromír Kratochvíl napsal:

    Nejsem sám kdo se ptal na recept
    Na Vašem blogu je uvedeno pokud si přejete recept–klikněte na chleba
    To jsem udělal a objevily se ošatky.

    T

    Na Vašem blogu máteuvedeno:Na daný druh chleba klikněte a objevi se recept. To jsem provedl již 5 x aobjevily se

    jen ošatkky aplastové misky.

    Napadlo mě jestli by nebylo chytřejší a užitečnější Vaše katalogy tisknout na toaletní papír

  7. Jana napsal:

    …v každém komentáři je proklik na příslušný článek s receptem; proklik vychází z textu článku a týká se chleba – např. u 1 = „kmínový chléb z bílé špaldové mouky“. Když si v další větě kliknete na slovo „silikonová forma“, pak jste samozřejmě v e-shopu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.