Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Grilovat se dá snad úplně všecko. Kdo této přípravě jídel propadne, postupně vyzkouší ledaco - od masa a sýrů, až po melouny.
Úprava jídla je povětšinou rychlá, ale grilování je takový svátek. Sejde se kolem rodina nebo parta, a vaří se zvolna mezi povídáním a ostatní zábavou. Postupné ujídání a vyrábění dalších misek a talířků s oblohami, saláty včetně míchání nápojů, je zábavné a příjemné. Každý něčím přispěje a dohromady vznikne hostina jako hrom. Patří k létu a prázdninám.
Vedle šťavnatých steaků, kořeněných burgerů, klobásek a ryb, si stejně užijí i vyznavači veggie party se spoustou zeleniny a ovoce. Grilovat se dá od jara až do zimy. S jednorázovým grilem můžete vyrazit i k vodě nebo pod stan, prostřít se dá klidně i v trávě. A ještě jednu výhodu připomínám - venkovní kuchyně není náročná na úklid...
Žampiony plněné slaninou, sýrem a bylinkami uspokojí i zapřisáhlé masožrouty. Dolaďte je česnekovým máslem, a přidejte čerstvě opečené bulky. Žampiony i s náplní si připravte na domácí půdě a venku je už jen zapečte. Ideálně poslouží grilovací tácky z alobalu, které zachytí šťávu. Prodávají se s otvory pro grilování masa, i bez. V každém případě se zbavíte čistění roštu. K receptu (platí i pro následující) se proklikněte obrázkem.
Masové kuličky patří k oblíbeným dobrotám. Mleté maso jde ochutit na tisíc způsobů. Můžete přidat exotiku indického koření nebo tradiční grilovací směs. Také mozzarellu lze v souladu s kořením nahradit grilovacím hermelínem, a připravte si zaručeně domácí majonézu. Domácí variantu receptu grilováním značně vylepšíte. Připravené špízy vložte do grilovacích misek a opečte vše naráz.
Formu na plněné hamburgery máme beznadějně vyprodanou. Nicméně pro letní grilování předkládám alespoň recept, který využijete na pochoutku ze všech nejtradičnější. Maso vytvarujte do vyšších placiček a nechte je asi 20 minut vychladit. Pak je vložte na rozpálený rošt a pečte z každé strany asi 7 minut (podle výšky). Také tady se vyplatí vysoký burger nepropéct skrz naskrz, ale nechat ho uvnitř lehce růžový. Pokud jste nesehnali bulky se semínky, potřete je olejem, posypejte praženým světlým sezamem a dejte zapéct. Grilujte je asi minutu a pak si do nich naložte vše, co máte rádi.
Pečené papriky na grilu určitě vyzkoušejte. Dokonce jsem je zvládla i na jednorázovém grilu, s nímž mi chyběly zkušenosti. S kapající šťávou opět pomohly tácky z alobalu, které se postarají i o to, aby vaše jídlo bylo zdravější. Na klasickém grilu můžete využít grilovací desku Grande, kterou naleznete v galerii pod článkem.
Základem tohoto temperamentního nápoje pocházejícího ze Španělska, je červené nebo bílé víno říznuté brandy či whisky, a sezonní ovoce plné cukru a šťávy. Sangrii si můžete připravit také zcela bezalkoholově a užívat si léta s čistou hlavou. V horkem dýchajícím podvečeru si těžko přát něco lepšího.
Do tmy zářící osvětlení v zahradě či na balkoně patří k příjemným estetickým zážitkům. K letní party se hodí louče a lampiony, k sezonnímu osvětlení nejlépe využijete solární lampy, které se řídí svým vlastním systémem - přes den naakumulují sluneční energii, a večer se k vaší spokojenosti rozzáří. Tyto lampy lze zavěsit i postavit na stůl, ale na e-shopu objevíte řadu dalších dekorací.