CUKROVÍ JAKO DÁREK

MAGIE LODIČEK Z OŘÍŠKŮ
8.12.2016
VÁNOČNÍ CAMEMBERT
12.12.2016

ornament_01

Jedlé dárky patří k velmi oblíbeným. Dáváme si je navzájem s těmi, které máme rádi.

Je to hezká zvyklost. Darovat můžete ledacos ze své spíže, ale tentokrát mám na mysli pečení cukroví. Je toho tolik, co můžete vyrobit! Jen je třeba vědět, co má obdarovaný nejradši. Zda lanýžové kuličky, plněné ořechy, nebo maličké nadýchané pusinky. S tím už si jistě poradíte.

Svou nadílku však budete potřebovat nějak pěkně zabalit. Cukroví se nebalí právě jednoduše, většinou je k tomu zapotřebí pevná krabička. Jenomže potřebujete-li víc jak jednu, jejich výroba je docela pracná. Snažila jsem se vymyslet krabičku, která bude hotová v okamžiku. Po třech prototypech jsem šablonu narýsovala tak, že každou další krabičku už jsem stříhala skoro poslepu. Krabička je pevná, přestože ji pohromadě drží jen čtyři lepené spoje. Výsledek dopadl velmi uspokojivě, takže vám nabízím absolutně jednoduchý návod.

ornament_02

krabicka1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Nejlépe vypadá krabička z oboustranně potištěného kartonu, ale pracovat můžete samozřejmě s jednostranným. Uvnitř zůstane čistá plocha a to je také fajn. Připravte si:

  • silnější oboustranně potištěný karton velikosti A4
  • tužku, nůžky
  • lepidlo Tenyl
  • kancelářskou děrovačku
  • kovové pravítko nebo cukrářskou stěrku
  • úzké stužky
  • papírovou šablonu

Do krabičky z kartonu velkého A4 (je velká 10 × 12 × 5 cm) se vejde akorát tak správná porce cukroví na ochutnání. Dno tvoří základna velká 10 × 5 cm, takže pokud byste potřebovali krabičku hlubší, přidejte. Užší dílky kříže tvoří boky, delší dílky tvoří přední a zadní stranu. Můžete ji nechat obdélníkovou, ale mě se líbilo vrchní část zmenšit na každé straně o 1 cm, takže se krabičku trochu zužuje. Dalo jí to pěkný tvar. Šablonu na krabičku najdete na konci článku. Položte ji na karton a vystřihněte. Pak si tužkou narýsujte dno a na obou bocích klopy pro slepení. Podle čar budete krabičku ohýbat.

krabicka2

VYTVOŘTE OSTRÉ HRANY

Nyní je třeba šablonu naohýbat podle čar vyznačených tužkou. Dělám to tak, že hranu přehnu přes kovové pravítko, pak ji ohnu a pomocí pravítka nebo cukrářské stěrky ji z lícové strany přejedu, aby byla ostře zlomená. Krabička pak drží, jak potřebuji. Vlevo už vidíte vznikající tvar krabičky.

krabicka3

STAČÍ TROCHA LEPIDLA

Pomocí děrovačky vytvořte otvory na obou horních stranách krabičky. Potom natřete lepidlem klopy určené pro slepení bočních částí, nechte ho pár vteřin zavadnout a plochy pevně spojte. Tenyl drží perfektně, krabička je v okamžiku hotová. Druhý den ji naplňte cukrovím, vyseknutými otvory provlékněte stuhu a krabičku uzavřete na mašličku.

krabicka4

VYTVOŘENÍ ŠABLONY

  • Postačí, když si ji vystřihnete z kancelářského papíru A4. Na střed narýsujte dno velké 5 × 10 cm společně s boky krabičky velkými 5 × 5,5 cm (směřují nahoru a dolů).
  • Do kříže si narýsujte dvě čáry, které vymezují výšku krabičky 12 cm. Horní hrany (nyní vlevo a vpravo) zmenšete z 10 na 8 cm tím, že z každé strany uberete 1 cm. Tím vznikne kónický tvar krabičky.
  • Zbývá vytvořit 4 klopy pro slepení krabičky. Ty už jsem stříhala od oka podél boků. Jsou široké něco přes 1 cm. Čím je uděláte širší, tím krabičku víc zpevníte, takže můžete něco přidat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.