DOMÁCÍ LEDOVÁ ČOKOLÁDA

BLESKOVÝ ZAJÍČEK NA KOLEDU + ŠABLONA
7.4.2017
JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT VEJCE
11.4.2017

stuha_ruzova

Velikonoce jsou zase jednou z příležitostí pro docela velké mlsání. Dětem ho sotva můžeme odepřít, ale určitě nemusíme podléhat pouze nabídce cukrovinek ze supermarketů. Připravte dětem čokoládu, o které budete vědět, co obsahuje.

Silikonové formy jsou výbornými domácími pomocníky. V tuto chvíli poslouží pro vytvarování čokoládových bonbonů a roztomilých figurek. Ovšem během roku si v nich vytvoříte led do osvěžujících nápojů, zamrazíte malé porce nasekaných bylinek, a do větších tvarů dáte třeba vytvarovat zdravější jogurtové zmrzliny.

Je spousta důvodů, pro něž je vhodné si nějakou silikonovou formu pořídit. Máte-li malé děti, budete mít mnoho příležitostí k využití drobných tvarů, které mohou být v tuto chvíli zasvěcené jarním svátkům. Forma s kraslicemi a zajíčky poslouží třeba k dotvarování marcipánových figurek na narozeninový dort, a v tuto chvíli jsem v ní bleskurychle vytvořila ochucenou ledovou čokoládu, která se rozplyne na jazyku. Bonbony uložte do chladničky a za týden je nabídněte malým špuntům za koledu. Úspěch zaručen!

stuha_ruzova

DOMÁCÍ LEDOVÁ ČOKOLÁDA

Příprava: 30 minut * Získáte: 16-17 bonbonů (záleží na silikonovém tvořítku)

  • 200 g čokolády, hořké (60-75 % kakaa) nebo mléčné (35-50 % kakaa)
  • 60-70 g nesoleného másla nebo 75 g bio kokosového oleje
  • 1 plná lžička Voňavého pečení s vanilkou = Koření od Antonína, obsahující Bourbonskou vanilku, pomerančovou a citronovou kůru, kardamom, skořici, cukr (nemusí být)

Dopředu poukazuji na to, že charakteristická chuť ledové čokolády spočívá v příměsi kokosového oleje. Po vychlazení zažijete to, co od ledové čokolády očekáváte – lehounce kokosovou chuť a dotek chladu na jazyku, jak se čokoláda začne rozpouštět. Pokud kokosovému oleji neholdujete, použijte kvalitní máslo.

1. Čokoládu rozlámejte do nerezové misky do vodní lázně. Nechte ji pomaličku rozpouštět. Vodu nenechte vařit, čokoláda se musí jen rozplynout, aby přijala další ingredience.

2. Čokoládu odstavte, a do změklého základu vmíchejte rozpuštěný kokosový olej nebo máslo. Rychle vmíchejte, aby vznikla hedvábně hladká hmota. Během míchání přidejte lžičku voňavého koření.

Čokoládu okamžitě vlijte do silikonové formy, urovnejte stěrkou a na pevné podložce uložte do chladničky, nejlépe do druhého dne. Pozor, aby čokoláda nepřijala nějaké pachy – silikonu se to nepřihodí. Druhý den čokoládu jednoduše vymáčkněte z formy.

pralinky1

Silikonové formy jsou fakt vynález. Mám jich několik, pro různé příležitosti. Jsou lehounké a nezaberou moc místa. Na bonbony klasického tvaru používám při servírování malé papírové košíčky, které seženete v mnoha barvách. Větší a dětské tvary nabídněte na talíři nebo je dejte do plechové krabičky či do celofánového sáčku, ke kterému můžete přidat vystřiženého zajíčka. Teď koukám, že z fotky při aranžování vypadla sklenice s kokosem – používám kokosové oleje kupované ve zdravé výživě, ale seženete je běžně v drogeriích, kde nabízejí bio produkty.

pralinky2

Čokoládu naliji do formy, uhladím stěrkou a formu položím na nějaký pevný tácek, aby se mi při přenosu neprohnula. Ztuhlou čokoládu jen vytlačím prsty ven. Jde to opravdu dobře, povrch čokolády je nádherně lesklý a vyrýsuje i sebemenší detail. Ach, je to dobrota, vyzkoušejte…

Ještě pár dobrých tipů

  • Čokoládové zajíčky a vajíčka můžete napíchnout na špejle a nabídnout ve formě lízátek.
  • Do větších kousků čokolády lze vmíchat mleté oříšky, nasekané rozinky apod., do kulatých nebo srdíčkových pralinek zase utopte pro dospěláky višně naložené v třešňovici.
  • Říká se, že ledová čokoláda je nejlepší, když trošku povolí při pokojové teplotě.

…a něco o kokosovém oleji

  • Kokosový olej kupujte za studena lisovaný (virgin – panenský), který si uchovává vitaminy A, C a E. Dietologové jej nezavrhují, protože se na rozdíl od jiných tuků v těle neusazuje. Sice ho déle trávíme, ale tím dostáváme energii postupně.
  • Kokosový olej neobsahuje cholesterol a můžete jím nahradit mléčný tuk, pokud ho někdo nesnáší.
  • Rozpouští se již při teplotě 25 °C.
  • Používá se nejen v kuchyni, ale také v kosmetice a lékařství. Působí jako přírodní antibiotikum, napomáhá při likvidaci některých bakterií a kvasinek.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.