Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Velikonoce jsou zase jednou z příležitostí pro docela velké mlsání. Dětem ho sotva můžeme odepřít, ale určitě nemusíme podléhat pouze nabídce cukrovinek ze supermarketů. Připravte dětem čokoládu, o které budete vědět, co obsahuje.
Silikonové formy jsou výbornými domácími pomocníky. V tuto chvíli poslouží pro vytvarování čokoládových bonbonů a roztomilých figurek. Ovšem během roku si v nich vytvoříte led do osvěžujících nápojů, zamrazíte malé porce nasekaných bylinek, a do větších tvarů dáte třeba vytvarovat zdravější jogurtové zmrzliny.
Je spousta důvodů, pro něž je vhodné si nějakou silikonovou formu pořídit. Máte-li malé děti, budete mít mnoho příležitostí k využití drobných tvarů, které mohou být v tuto chvíli zasvěcené jarním svátkům. Forma s kraslicemi a zajíčky poslouží třeba k dotvarování marcipánových figurek na narozeninový dort, a v tuto chvíli jsem v ní bleskurychle vytvořila ochucenou ledovou čokoládu, která se rozplyne na jazyku. Bonbony uložte do chladničky a za týden je nabídněte malým špuntům za koledu. Úspěch zaručen!
DOMÁCÍ LEDOVÁ ČOKOLÁDA
Příprava: 30 minut * Získáte: 16-17 bonbonů (záleží na silikonovém tvořítku)
Dopředu poukazuji na to, že charakteristická chuť ledové čokolády spočívá v příměsi kokosového oleje. Po vychlazení zažijete to, co od ledové čokolády očekáváte – lehounce kokosovou chuť a dotek chladu na jazyku, jak se čokoláda začne rozpouštět. Pokud kokosovému oleji neholdujete, použijte kvalitní máslo.
1. Čokoládu rozlámejte do nerezové misky do vodní lázně. Nechte ji pomaličku rozpouštět. Vodu nenechte vařit, čokoláda se musí jen rozplynout, aby přijala další ingredience.
2. Čokoládu odstavte, a do změklého základu vmíchejte rozpuštěný kokosový olej nebo máslo. Rychle vmíchejte, aby vznikla hedvábně hladká hmota. Během míchání přidejte lžičku voňavého koření.
Čokoládu okamžitě vlijte do silikonové formy, urovnejte stěrkou a na pevné podložce uložte do chladničky, nejlépe do druhého dne. Pozor, aby čokoláda nepřijala nějaké pachy – silikonu se to nepřihodí. Druhý den čokoládu jednoduše vymáčkněte z formy.
Silikonové formy jsou fakt vynález. Mám jich několik, pro různé příležitosti. Jsou lehounké a nezaberou moc místa. Na bonbony klasického tvaru používám při servírování malé papírové košíčky, které seženete v mnoha barvách. Větší a dětské tvary nabídněte na talíři nebo je dejte do plechové krabičky či do celofánového sáčku, ke kterému můžete přidat vystřiženého zajíčka. Teď koukám, že z fotky při aranžování vypadla sklenice s kokosem – používám kokosové oleje kupované ve zdravé výživě, ale seženete je běžně v drogeriích, kde nabízejí bio produkty.
Čokoládu naliji do formy, uhladím stěrkou a formu položím na nějaký pevný tácek, aby se mi při přenosu neprohnula. Ztuhlou čokoládu jen vytlačím prsty ven. Jde to opravdu dobře, povrch čokolády je nádherně lesklý a vyrýsuje i sebemenší detail. Ach, je to dobrota, vyzkoušejte…
Ještě pár dobrých tipů
…a něco o kokosovém oleji