Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Lehce pikantní úprava vajec naložených s kořením a červenou řepou, je možná pro vás něco nového. Vejce jsou výborná a určitě vám zachutnají.
Pokud vaši koledníci vykoledovali celý košík malovaných vajíček, máte co dělat. Ujíst se to vážně nedá, i když jejich omezenou konzumaci lékaři dávno rehabilitovali. Předpokládám, že jste je hned uložili do lednice - a možná už máte dávno naloženo, znáte-li některou z obdob tohoto výtečného receptu.
Vařená vejce ponechaná v pokojové teplotě totiž nevydrží déle, než 2 - 3 hodiny (podle teploty prostředí), takže pozor na ně. Vejce uvařená natvrdo, ať vcelku či oloupaná, vám v lednici vydrží týden. Ale pokud je ihned naložíte, dobu spotřeby významně prodloužíte.
JAK VEJCE UKLÁDAT
Příprava: 30 minut * Získáte: 1 větší sklenici
Do sklenice
Kořeněný nálev
Na dozdobení
1. Vejce oloupejte, snažte se, aby zůstala hladká. Polovinu jich naskládejte do sklenice, mezery vyplňte plátky řepy, cibulí a rozkrájenými kousky feferonky a česneku.
2. Svařte nálev - Do kastrolku odměřte tekutiny, sůl, cukr a přidejte koření. Vše zahřejte a dobře rozmíchejte. Jakmile se nálev dostane krátce do varu, zmírněte ho a nechte 5 minut probublávat. Pak kastrol přikryjte a nálev nechte 15 minut odpočinout.
3. Část mírně zchladlého nálevu nalijte i s kořením na obsah sklenice a doplňte ji zbytkem vajec a zeleniny. Nálev dolijte tak, aby byl obsah ponořený. Pak sklenici pevně uzavřete a nechte 3 - 5 dní v lednici rozležet.
Po otevření nakládaná vejce i zeleninu zkonzumujte, nejlépe s bílým francouzským chlebem.
Pořídíte-li si úložný box na vejce, budete s ním spokojeni. Je úsporný na místo, a koupíte-li si dva, postavíte je na sebe. Pokud je vás doma víc a hodně vaříte nebo pečete, 30 ks vajec míváte doma běžně. Ale i když box není zcela zaplněný, oceňuji, že mám zkraje vejce z minulé várky a z druhé strany vejce čerstvá. To je věc, kterou kuchařka kontrolovat musí. Box je z boku opatřen větracími otvory a patří k němu víko, takže na něj lze i dočasně odložit třeba talíř s potravinami.
Nakládání vařených vajec je chvilková záležitost. Řepu si můžete koupit předvařenou, to je velká úspora času, a svařit lák je dílo okamžiku. Stačí 10 minut. Jediná záležitost, která vás zbrzdí, je loupání skořápek. To je vážně nepopulární činnost, protože je navíc třeba, aby vejce byla pěkná a hladká. S čerstvými vejci se to málokdy podaří.
TIP: Máte-li rádi nakládanou červenou řepu, využijte nálev jen pro ni, bez vajec. Nechte ji déle uležet, a snězte ji jako přílohu k masu. Výtečné jsou kombinace s čerstvě nastrouhaným křenem. Vaše porce zdraví bude zcela bez konzervantů.
Jak vidíte, po 3 dnech jsou bílá vejce tatam. Pozor na feferonku, ale pokud vám pikantnost nevadí, v nálevu je výborná. Při odstraňování semínek vždy používám slabou igelitovou rukavici. Napoprvé si ji přidejte do sklenice jen kousek, uvidíte. Dobře zavíčkovanou sklenici nechte odpočívat v chladu lednice. Je třeba, aby se nálev rozležel a dochutil málo výraznou řepu. Ta se vám odmění a předá svou nádhernou barvu vejcím....
... a obarví bílek hluboko dovnitř. Vejce jsou po rozkrojení zajímavá a vybízejí k ochutnání. Máte-li rádi svěží a zdravé saláty, přidejte trochu řeřichy a snězte tu porci zdraví bezezbytku.