CO S ÚRODOU OKUREK? 5 TIPŮ, JAK JE NALOŽIT

ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den třetí
30.7.2024
ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den čtvrtý
31.7.2024

Léto je prostě okurková sezona. Čas se líně vleče, teplo nahřívá kořeny rostlin a okurky rostou a rostou a rostou. Jenže pak přichází ona slavná otázka: kam s ní? Máme pro vás pár nápadů na zužitkování nakládaček, polňaček i hadovek. Žádná z nich totiž není méněcenná.

Úroda okurek v našem skleníku a na záhonech je stěžejním tématem každých prázdnin, děti se mohou utlouct po okurkách všeho druhu a jejich spotřeba předčí všechny moje představy. Aby mi něco zbylo, mám letos také prvně nakládačky. Jenže! Děti teď na dva týdny vyrazily k babičce a na tábor a já tu hledím na obří úrodu okurek, kterou ještě dalších X dní nebude mít kdo spořádat a okurky se hromadí, což mě přivedlo na myšlenku probrat útroby našeho blogu a najít tipy na jejich nakládání, protože klasické kyselé okurky mají v obchodě a já doma prostě radši dělávám to, co si běžně nemám možnost koupit.

A protože jsem toho našla celkem dost, tady ode mně máte nálož receptů na okurky jen tak, v čalamádách a dalších směsích do sklenice. Věřím, že si všichni něco vybereme.

Pokud by vám cokoliv chybělo, všelijaké potřeby pro zavařování včetně sklenic, víček nebo kleští najdete na našem e-shopu.

Odjeli jste na víkend, po návratu na vás čekala nečekaná úroda a teď se ptáte, jak zpracovat přerostlé okurky? Hlavně je nevyhazujte! Semena stačí vykrájet a zbytek sladké pevné dužiny naložit do láku jako naháče – v zimě jako když je najdete. A pokud se jedná o nehybridní odrůdu, můžete semínka nasušit a zkusit z nich příští rok vypěstovat novou úrodu.

Další způsob, jak zpracovat přerostlé okurky (tentokrát nakládačky), je naložit je jako řezy. A není třeba ani zavařovat! Poradíme, jak okurky uchovat na celou sezonu, aniž byste složitě vyvařovali sklenice naložené v hrncích. Trik je to velmi jednoduchý a já sama jej používám při „zavařování“ jablečného moštu, tak se pojďte podívat, v čem spočívá!

Nejen okurky nakládačky jde uschovat ve sklenici, na spoustu věcí se hodí i hadovka nebo polňačka. A protože Češi milují čalamády na milion způsobů, tady máte způsob miliontý první: s trochou kari koření a chilli papričkami. Ke grilovanému či pečenému masu bude naprosto parádní!

Až budete zavařovat, nezapomeňte, že kalendářní rok už je v druhé polovině a to znamená, že se nemilosrdně blíží Vánoce. A aby vás nepřekvapily, můžete se už teď jen tak mimochodem pustit do výroby jedlých dárků třeba tím, že k okurkám přidáte mrkvové kytičky. Další tipy, jak mít nejkrásněji zavařenou zeleninu, hledejte v tomto článku!

Skvělý způsob, jak zpracovat prakticky jakoukoliv zeleninu – a okurky samozřejmě nevyjímaje – je naložit ji se solí a nechat zkvasit, tedy zfermentovat. V českých podmínkách se takhle nejčastěji vyrábí kyselé zelí, byla by ale věčná škoda nepřidat i něco navíc: třeba právě kousky okurky, ředkvičky, cibuli, papriky, mrkev... Tohle bude doslova vitaminová bomba na zimu!

Co by se vám ještě mohlo hodit?

Další nepečené dezerty, které si zamilujete

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *