Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Léto je prostě okurková sezona. Čas se líně vleče, teplo nahřívá kořeny rostlin a okurky rostou a rostou a rostou. Jenže pak přichází ona slavná otázka: kam s ní? Máme pro vás pár nápadů na zužitkování nakládaček, polňaček i hadovek. Žádná z nich totiž není méněcenná.
Úroda okurek v našem skleníku a na záhonech je stěžejním tématem každých prázdnin, děti se mohou utlouct po okurkách všeho druhu a jejich spotřeba předčí všechny moje představy. Aby mi něco zbylo, mám letos také prvně nakládačky. Jenže! Děti teď na dva týdny vyrazily k babičce a na tábor a já tu hledím na obří úrodu okurek, kterou ještě dalších X dní nebude mít kdo spořádat a okurky se hromadí, což mě přivedlo na myšlenku probrat útroby našeho blogu a najít tipy na jejich nakládání, protože klasické kyselé okurky mají v obchodě a já doma prostě radši dělávám to, co si běžně nemám možnost koupit.
A protože jsem toho našla celkem dost, tady ode mně máte nálož receptů na okurky jen tak, v čalamádách a dalších směsích do sklenice. Věřím, že si všichni něco vybereme.
Pokud by vám cokoliv chybělo, všelijaké potřeby pro zavařování včetně sklenic, víček nebo kleští najdete na našem e-shopu.
Odjeli jste na víkend, po návratu na vás čekala nečekaná úroda a teď se ptáte, jak zpracovat přerostlé okurky? Hlavně je nevyhazujte! Semena stačí vykrájet a zbytek sladké pevné dužiny naložit do láku jako naháče – v zimě jako když je najdete. A pokud se jedná o nehybridní odrůdu, můžete semínka nasušit a zkusit z nich příští rok vypěstovat novou úrodu.
Další způsob, jak zpracovat přerostlé okurky (tentokrát nakládačky), je naložit je jako řezy. A není třeba ani zavařovat! Poradíme, jak okurky uchovat na celou sezonu, aniž byste složitě vyvařovali sklenice naložené v hrncích. Trik je to velmi jednoduchý a já sama jej používám při „zavařování“ jablečného moštu, tak se pojďte podívat, v čem spočívá!
Nejen okurky nakládačky jde uschovat ve sklenici, na spoustu věcí se hodí i hadovka nebo polňačka. A protože Češi milují čalamády na milion způsobů, tady máte způsob miliontý první: s trochou kari koření a chilli papričkami. Ke grilovanému či pečenému masu bude naprosto parádní!
Až budete zavařovat, nezapomeňte, že kalendářní rok už je v druhé polovině a to znamená, že se nemilosrdně blíží Vánoce. A aby vás nepřekvapily, můžete se už teď jen tak mimochodem pustit do výroby jedlých dárků třeba tím, že k okurkám přidáte mrkvové kytičky. Další tipy, jak mít nejkrásněji zavařenou zeleninu, hledejte v tomto článku!
Skvělý způsob, jak zpracovat prakticky jakoukoliv zeleninu – a okurky samozřejmě nevyjímaje – je naložit ji se solí a nechat zkvasit, tedy zfermentovat. V českých podmínkách se takhle nejčastěji vyrábí kyselé zelí, byla by ale věčná škoda nepřidat i něco navíc: třeba právě kousky okurky, ředkvičky, cibuli, papriky, mrkev... Tohle bude doslova vitaminová bomba na zimu!
Co by se vám ještě mohlo hodit?
Další nepečené dezerty, které si zamilujete