CITRONOVÉ KOULE S MÁTOVÝM KRÉMEM

MOHLO BY SE VÁM HODIT
1.4.2020
VELIKONOČKA S JABLKY A OŘECHY
6.4.2020

Silikon je poddajná hmota, která v moderní kuchyni nahrazuje spoustu materiálů. Pracovat s ním je jedna radost.

Vždy, když mám před sebou novou silikonovou formu,  snažím se do ní připravit recept, který bude jednoduchý. Vždyť forma mi urychlí a zpříjemní práci, tak si ji přece nezkomplikuji složitým pečením. Zvolila jsem toto pěnové těsto, které vydrží v pořádku odložené v míse a jednotlivé dávky trpělivě počkají, až na ně přijde řada. Silikonová forma šla totiž do trouby přesně třikrát a každou jsem zaplnila beze zbytku.

Bábovky z lehounkého citronového těsta potřebovaly stejně tak nadýchaný krém. Chuťově celý záměr dotáhla na výbornou máta. Už jsme všichni natěšení na vůni bylinek, a tuhle máte určitě stejně tak rádi jako já. Ještě chvíli po práci vám budou vonět ruce.

K příjemnému jarnímu pečení si vyberte z naší nabídky silikonových forem na beránky, cukroví, muffiny, čokoládu, marcipán i pro pečení chleba. Více na na našem e-shopu.

Příprava: 60 minut s pečením + plnění * Získáte: 72 ks bábovek = 36 koulí

Bábovky

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce, M
  • 80 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • šťáva a strouhaná kůra z 1 citronu, BIO
  • 170 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva, 12 g
  • špetka soli

Mátový krém - ke spojení bábovek stačí ½

  • 2 hrsti čerstvých mátových listů
  • 1 lžička limetové šťávy
  • 80 g moučkového cukru, prosátého
  • 200 g mascarpone
  • 250 ml smetany, 33%

1. Cukr prosejte do mísy, přidejte vanilkový cukr, celá vejce a šlehačem vše zpracujte do pěny. Troubu vyhřejte na 180 °C.

2. K základu dejte máslo, smetanu, šťávu a nastrouhanou kůru, a nakonec mouku smíchanou s práškem a solí. Vše krátce zpracujte do hladkého pěnového těsta.

3. Formu jemně vytřete máslem (nemusí být), podložte ji plechem a lžící naplňte všechny bábovky. Plechem zatřeste, aby se z těsta uvolnily vzduchové bubliny. Pečte 15 minut na středním roštu. Upečené bábovky ihned vyjměte a stejně upečte další dvě várky.

4. Krém - Mátové lístky vložte do hmoždíře, přidejte lžičku limetkové šťávy a trochu cukru. Utřete hladkou pastu. Do větší misky dejte mascarpone, přidejte mátovou pastu a krátce prošlehejte. V menší misce ušlehejte smetanu do tuha, v závěru do ní zašlehejte zbytek cukru. Smetanu přesuňte k mátovému základu a ručně stěrkou vše spojte do hladkého krému.

5. Krém vložte do cukrářského sáčku s řezanou trubicí a bohatě ho nastříkejte na rozložené bábovky převrácené bříšky dolů. Každou přiklopte druhou bábovkou. Koule nechte krátce vychladit a podávejte.

Pěnové těsto v troubě vyskočí, takže mističky ve formě neplňte až nahoru. Silikon nemusíte vymazávat tukem, ale já přece jen používám máslo, dodá těstu barvu i chuť. Před pečením nezapomeňte formou zatřást, aby těsto opustily bublinky vzduchu. Odložené těsto s práškem do pečiva stále pracuje.

Mátový krém je svěží a zajímavý. Připravuji ho do dortu z bílkového těsta, takže recept předávám tak, jak ho používám. Ke spojení bábovkových koulí však budete potřebovat jen jeho polovinu, i když je naplníte poctivě. Vytvořte si ho tedy méně.

První skleníkové bylinky ještě nemají takovou sílu, jako ty, které si vypěstujete na zahrádce. Až si krém našleháte v létě, bude mnohem víc aromatický, ale i v tuto chvíli vás jeho chuť potěší...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *