Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Pořízení nové kuchyňské výbavy následuje i její údržba. Ať se jedná o elektrické spotřebiče nebo nádobí, o všechno je třeba se starat, aby nám věci dlouho vydržely v chodu a v pěkném stavu.
Pokud jste si zakoupili měděné nádobí, víte, že povrch hrnců a kastrolů záhy oxiduje a vytváří patinu. Není to vůbec na závadu, upozorňuje na to i výrobce. Vaření se zachováním nutričních hodnot potravin tím není nijak narušeno. Ovšem u tak pěkného nádobí si obvykle přejeme, aby se hrnce zaskvěly v celé nádheře; a tak je můžete čas od času podrobit důkladnějšímu čištění.
Je to podobné, jako s nerezovým nádobím. Jeho povrch také časem zmatní a uvnitř hrnců se mohou vytvořit duhové nebo bílé skvrny. I tady je třeba nastoupit s čisticí kůrou, i když docela jinou. Z mědi můžete mít doma celou řadu výrobků a její čištění je trochu speciální. Na tento specifický materiál totiž nemůžete použít cokoli vás napadne. Měděný hrnec značky Morreti jsem podrobila zkoušce, kterou si rozhodně nezasloužil. Po vaření špenátových knedlíčků jsem ho umyla a pak místy lehce přejela mastným ubrouskem. Nechala jsem pracovat patinu celých 14 dní, abych měla co čistit. Nový výrobek totiž po našem vařícím testu vypadal stále spořádaně. Jediné co jsem ušpinila, bylo dno, protože vařím na plynu a tam se vytvořily charakteristické skvrny.
Měděné nádobí nesmíte dát do myčky, protože by vám nejspíše zezelenalo. Myjte ho ručně jen několika kapkami saponátu a po každém umytí ho dobře vyleštěte. Když necháte některá místa polosuchá a nevyleštěná, na povrchu nádobí zůstanou stopy, které časem ztmavnou; i když si myslím, že základní patinu dostane nádobí tak, jako tak. Pokud se však rozhodnete občas ho pořádně nablýskat, vyzkoušela jsem, jak na to…
CITRON + SŮL
Citron je takový všelék na celou řadu kuchyňských neduhů. Vyčistíte s ním například i usazeniny od vody na granitovém dřezu. Ve spojení s obyčejnou kuchyňskou solí dobře odstraní i tmavé fleky na měděném nádobí. Citron rozpulte, ponořte ho do soli, až nabere co unese, a pak s ním vyčistěte povrch hrnce. Na fotce vidíte, jak pod stopami soli vykukuje čistá plocha. Citron opakovaně namáčejte, ale nepoužívejte hrubozrnnou sůl, abyste povrch hrnce nepoškrábali. Nakonec hrnec opláchněte čistou vodou a pořádně vyleštěte. Nevyhazujte ani vymačkané půlky citronů. Obraťte je naruby a použijte jako houbičku. Dobře se drží a vyčistíte s nimi třeba příbory. Také to občas potřebují.
POZN.: Tato rada, i následující, se týká měděných předmětů obecně. Náš testovaný hrnec jednorázové čištění zvládl, ale dbejte rad výrobce, který uvádí pouze použití citronu, případně doporučuje speciální přípravek na čištění mědi. Vypátrala jsem, že se nazývá Helper a stojí 89 Kč.
KEČUP A WORCESTER
Můžete hádat, kde se tato rada vzala… Našla jsem ji na nějakém americkém webu. Sama jsem byla zvědavá, jestli to funguje. Řekla bych, že kečup byl o chlup lepší – vidíte to čisté rozhraní mezi rezavou skvrnou a pravou stranou hrnce. K čištění použijte suchou jemnou stranu kuchyňské houbičky, a nakonec hrnec opět pořádně opláchněte pod teplou tekoucí vodou a vyleštěte. Ještě jeden chytrý nástroj jsem použila – obyčejný zubní kartáček. Kartáček vám pomůže, protože se dostanete např. mezi ucho a profilovaný okraj hrnce.
PRÁŠEK DO PEČIVA + CITRON
Dno hrnce trpí při vaření pochopitelně mnohem víc, než plášť. Zvláště plyn dokáže i po krátkém vaření zanechat na mědi černé skvrny. Vyčistila jsem je pomocí kašičky z kypřicího prášku (sody) a trochy citronové šťávy. Do keramické mističky dejte lžičku prášku, přidejte pár kapek citronu a rychle míchejte, aby se prášek dobře rozpustil. Směs začne dost pěnit, pak se ustálí a asi po 5 minutách vznikne kašička. Naneste ji měkkým hadříkem (použila jsem tamponky na oči) na skvrny a nechte chvíli působit. Pak krouživými pohyby skvrny vyčistěte. Povrch dokonale opláchněte teplou vodou a opět dobře vyleštěte dosucha.