CHLEBOVÁ PLACKA S KVÁSKEM V PRÁŠKU

DOMÁCÍ TVAROHOVÉ DEZERTY JSOU NEJ
28.5.2024
JAHODOVÉ RECEPTY, KTERÉ SI ZAMILUJETE
31.5.2024

Vypěstovat žitný kvásek je stále pro někoho oříšek. Dnes se s tím nemusíte trápit. Na trhu se objevil kvásek v bio kvalitě v prášku. Poradíte si s ním hravě.

Než se pustíte do pečení nadýchaného bochníku chleba, vyzkoušejte napoprvé chlebovou placku. Nejenže se vám stoprocentně povede, ale pekařský úspěch vás posune k dalším metám. 

Žitný kvásek si pokaždé vypěstuji, ale protentokrát mě zlákala možnost celý proces příprav urychlit. Pokud totiž kvásek nezaložíte plánovaně (trvá to až 5 dní), v okamžiku kdy si přejete upéct cokoli kváskového, nemáte cennou surovinu po ruce. A vida, tady je možnost zaběhnout do obchodu a ještě týž den péct. Obsah 30 g kvásku vystačí na 500 g mouky. Placky jsem tedy upekla dvě a vše fungovalo správně. Nezbyl ani drobeček.

Příprava: 40 minut + kynutí a pečení * Získáte: 1 placku

  • 15 g žitného kvásku, bio
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 150 ml vlažné vody
  • 1 lžíce žitné mouky
  • 200 g špaldové mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Na dochucení

  • lístky čerstvého tymiánu / nasekaný rozmarýn apod.
  • hrubozrnná sůl
  • špaldové vločky
  • sezamové semínko bílé a černé

1. Smíchejte práškový kvásek a sušené droždí a zalijte ho vlažnou vodou. Přidejte lžíci žitné mouky, vše dokonale prošlehejte a na teplém místě nechte vzejít. Trvá to asi 30 minut.

2. Do mísy robotu prosejte špaldovou mouku, přidejte sůl a směs promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek (poznáte to tak, že je napěněný a zvětší svůj objem) a ještě 2 lžíce olivového oleje. Pomalu nechte zpracovat těsto.

3. Když je těsto kompaktní a vytvoří hladkou nelepivou kouli, která se nabalí na hnětací hák, přesuňte ho do mísy a nechte kynout na místě bez průvanu 1,5 hodiny.

4. Těsto, které ztrojnásobí svůj objem, vyklopte na pomoučený vál a rozválejte na placku asi 0,7 cm vysokou. Také ho můžete dát přímo na plech opatřený pečicím papírem a vytvarovat ho malým válečkem a prsty. Do povrchu těsta vytvořte ostrým nožem několik zářezů, potřete ho slanou vodou a posypejte libovolnými semínky. Placku přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočinout.

5. Mezitím troubu rozpalte na 200 °C (horkovzduch 180 °C) a placku pečte 20 - 25 minut, až vznikne křupavý povrch. Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce, aby se nezapařil.

Ze zadělaného těsta velkého jako pěst záhy vyroste několikanásobný objem. K tomu, aby se žitný kvásek okamžitě nastartoval, je třeba přidat sušené droždí. Smíchala jsem ho s kváskem v prášku a s přídavkem vlažné vody a lžící žitné mouky už začíná v hrnku aktivně bublat. Po půlhodině začne růst a to bude správný čas pro zadělání druhé placky. Do těsta patří libovolné bylinky, nejčastěji to bývá rozmarýn; já jsem dala přednost drobným lístkům tymiánu.

TIP: Máte však i druhou možnost. Pokud nepospícháte, použijte práškový kvásek se startovací kulturou a oživte ho. Do větší sklenice dejte kvásek, asi na 2 prsty vody a nechte 30 minut stát. Pak přidejte 2 lžíce hladké žitné mouky a stejné množství vody. Vše promíchejte, přiklopte víčkem a nechte v klidu při pokojové teplotě 24 hodin. Pak kvásek přikrmte opět 2 lžícemi mouky a stejným množstvím vody. Následující den kvásek nakrmte 2×. Po 4 - 5 dnech je kvásek hotový.

Placku vyválím na výšku 7 mm, ale můžete ji vytvarovat pouze prsty. Rustikálnější vzhled jí sluší víc. Aby se po upečení lépe trhala na jednotlivé porce, vytvořím do kváskové placky zářezy, podél nichž se lépe dělí. Teď už si jen zvolte libovolné dochucení, které máte rádi. Může to být:

  • sůl a kmín
  • mák a sezamová semínka
  • vrstva špaldových vloček s hrubou solí
  • slunečnicová semínka
  • rozmarýn
  • olivy, sušená rajčata apod.

Nadýchaná střídka je tmavá díky žitnému kvásku, placku samotnou však peču ze špaldové mouky. Pokaždé může být jiná. Nejlepší je ještě teplá, kdy ji zkonzumujete uprostřed té nebeské vůně kolem. Chutná nám k ní máslová pomazánka se zeleným pestem, stejně tak i trhané maso nebo domácí paštiky. Recepty samozřejmě přidávám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *