Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Upečte si chléb z celozrnné špaldové mouky vonící po kmínu a uzeném mase. Je to ten nejlepší start do podzimních chutí.
Chléb peču ze světlé špaldové mouky, aby v něm pěkně vynikly růžové kousky uzeného kuřete, a ještě na jednu vychytávku musím hned v začátku upozornit. Těsto z části zadělávám zelnou šťávou z kysaného zelí. V zelí probíhají podobné procesy jako v chlebovém kvásku, takže těstu prospěje podobným způsobem. Chléb s vypečenou kůrkou vypadá tradičně, ale když zakrojíte, nemusíte už nic dalšího chystat na stůl.
Bochník vytvarujte podle svých představ, ale těsto se špaldou je měkčí a vláčnější, než jak jste zvyklí od jiných kynutých těst, takže jej můžete vytvarovat nějakou formou. Pekla jsem v podélné rozevírací formě na sladké i slané pečivo, která se mi tak dobře osvědčila při přípravě dýňového chlebíčku. Vřele ji doporučuji, zvlášť proto, že je na pečení chleba dostatečně velká.
Příprava: 30 minut + kynutí a pečení * Získáte: veku dlouhou 35 cm
Z trochu neobvyklých přísad vznikne malá, mírně lepivá koule těsta, kterou můžete vypracovat za pomocí svalů tradičně - vařečkou, ale také ji směle svěřte výkonnému robotu. Hladké těsto bude kynout prozatím bez příměsi masa. Nesmírně zdravou kvašenou zelnou šťávu získáte z kvalitního, nejlépe domácího zelí. Právě teď je čas jeho nakládání, takže si možná budete muset chvíli počkat.
Velká zadělávací mísa je plná těsta. Nejdřív se krčilo u dna, ale po vykynutí a přídavku slušné hromádky masa se už teď lze těšit na výsledek. Ještě poznamenám, že v receptu je málo soli. Upravte si toto množství podle toho, jak slané máte maso. Nechávám vždy jen 1 lžičku, dosolit upečený chléb jde vždycky. Teď nechám chléb v připravené formě ještě dokynout, zatímco se mezitím ohřeje trouba...
...no, a je hotovo. Kuchyň voní, a až forma trochu vychladne, může chleba ven. Tento chléb je kupodivu lepší vychladlý. Masová chuť se ve střídce lépe rozvine. Nezbývá, než trénovat trpělivost. Nechte si chutnat!
Na závěr dobrá rada - při pečení dejte do trouby malý kastrůlek s vlažnou vodou. Pára pomůže k nadlehčení těsta.