ČESKÉ KLASIKY: ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY S CIBULKOU

OSLAVTE MEZINÁRODNÍ DEN SENIORŮ
4.10.2024
DÁTE SI DNES DO POLÉVKY NUDLE, TAŠTIČKY NEBO KNEDLÍČKY?
9.10.2024

Nejrůznější knedlíky jsou dobrý způsob, jak zpracovat přebytečné pečivo, špekové knedlíky jsou navíc hotové za chviličku.

Češi jsou ostatně knedlíkový národ: kynuté houskové i bez housek, bramborové, karlovarské, houbové, bezpočet druhů ovocných knedlíků... A nesmím zapomenout ani na modernější knedlíky vařené v hrnečku, různé plněné knedlíky nebo – v duchu filmových Pelíšků – i nejrůznější noky.

Já  jsem si tentokrát vzala na paškál knedlíky špekové, které mám moc ráda, jsou totiž skvělé i jako samostatný hlavní chod, nejen jako příloha.

Příprava: 35 minut * Získáte: 4 porce

  • 220 g špeku
  • 4 kusy staršího pečiva
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g dětské krupičky
  • 150 ml vlažné vody
  • hladkolistá petržel
  • sůl
  • 1–2 cibule

Podle chuti si ke knedlíkům můžete dopřát i zadělávané nebo kysané zelí, stejně tak do těsta můžete přidat trochu předem namočených sušených hub.

  1. Špek nakrájejte na kostičky a dejte jej na nižší stupeň na plotnu vyškvařit. 
  2. Housky či rohlíky nakrájejte na kostičky, ideální je už starší pečivo, které je pevnější než to úplně čerstvé. Slijte hotové, ještě trochu „skelné“ škvarky a přidejte je k pečivovým kostkám. Zakápněte 2–3 lžícemi vyškvařeného tuku a promíchejte.
  3. Polohrubou mouku smíchejte s krupičkou, osolte, zalijte vlažnou vodou a vidličkou vymíchejte lepkavé těstíčko. Při solení zohledněte fakt, že i samotný špek už je poměrně slaný a pečivo rovněž, na celou dávku těsta si tedy vystačíte s asi 1 lžičkou soli.
  4. Hotové těstíčko pořádně promíchejte s pečivem se škvarky a nasekanou petrželí a vzniklé těsto nechte asi 20 minut odležet, aby se hezky propojilo.
  5. Cibuli nakrájejte podle chuti na čtvrtkolečka či půlkolečka a osmahněte ji ve vyškvařeném tuku dozlatova. Počítejte s tím, že v horkém tuku ještě dojde, tak pozor, ať ji nespálíte.
  6. Do velkého hrnce dejte vařit dostatek osolené vody, knedlíky v ní musí hezky plavat. Z těsta tvořte kulaté knedlíky o průměru asi 7 cm a vkládejte je do vroucí vody. Vařte asi 10 minut. Podávejte s křupavou cibulkou a lehce zakápnuté vyškvařeným tukem. 
ČESKÉ KLASIKY: ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY S CIBULKOU

DOBŘE VYUZENÝ ŠPEK JE ZÁKLAD A HLAVNÍ NOSITEL CHUTI

O tom, proč nůž s názvem „na rajčata“ používám i na pečivo, jsem se rozepsala už v článku Ostrý nůž – základ kuchyně. Jeho speciální ostří si poradí nejen s tuhou slupkou měkkých rajčat, úplně stejně skvěle projede křehkou nebo už gumovou kůrkou pečiva a pak bez deformace rozřízne i měkkou střídku. Krájení gumového pečiva na knedlíky s ním jde velmi snadno.

ČESKÉ KLASIKY: ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY S CIBULKOU

KRÁJENÍ PEČIVA JDE NEJLÉPE S VROUBKOVANÝM NOŽEM

Základem úspěchu je, aby pečivo ideálně bylo po nakrájené aspoň pár hodin proschlé, udrží si pak i v těstě lépe svůj tvar. Vejce do toho receptu netřeba, těsto drží dobře pohromadě i bez něj.

Po vložení do hrnce doporučuji nejdřív vyzkoušet, zda se knedlík při vaření nerozpadne. Pokud by tyto tendence měl, přidejte do těsta ještě trochu krupičky nebo mouky, aby lépe drželo pohromadě. Každá mouka (a i pečivo podle míry proschnutí) jinak absorbuje tekutinu z těstíčka, a pokud je těsto moc vlhké, držet nebude.

Cibulku opékejte ve vypečeném tuku ze špeku; pokud byste použili slaninu, na opečení cibulky nejspíš bude potřeba přidat 1 lžíci sádla. Jak špek, tak i cibulku v tuku zahřívejte maximálně při střední intenzitě plamene/varné desky. Jedině tak nedojde k přepálení tuku (tomu lze částečně zabránit tím, že do něj přidáte kousek syrové mrkve) a cibulka pomalým zahříváním krásně změkne a zkaramelizuje. Jen pozor, rozpálený tuk je horký ještě dlouho po stažení z plotny.

Rendlík proto buď stáhněte z plotny, dokud je cibule bledší, a nechte ji dojít, nebo dno rendlíku rychle ochlaďte, aby tuk co nejdříve zchladl.

NŮŽ NA RAJČATA VICTORINOX

Kvalitní švýcarský nůž by neměl chybět v žádné domácnosti. Je skvělý na krájení rajčat, ale i jakékoliv jiné zeleniny a ovoce nebo dokonce pečiva. Je lehký, ostrý, vlnové ostří mu zajišťuje dlouhodobou ostrost bez potřeby brousku. Rukojeť z kvalitního plastu skvěle padne do ruky. Koupit jej můžete samostatně nebo v sadě s dalšími dvěma malými noži vhodnými na krájení a čištění ovoce a zeleniny.

  • Materiál: kvalitní nerezová ocel, plast
  • Délka čepele: 11 cm

Co všechno se vám bude hodit?

A co ještě vyzkoušet?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *