Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Nejrůznější knedlíky jsou dobrý způsob, jak zpracovat přebytečné pečivo, špekové knedlíky jsou navíc hotové za chviličku.
Češi jsou ostatně knedlíkový národ: kynuté houskové i bez housek, bramborové, karlovarské, houbové, bezpočet druhů ovocných knedlíků... A nesmím zapomenout ani na modernější knedlíky vařené v hrnečku, různé plněné knedlíky nebo – v duchu filmových Pelíšků – i nejrůznější noky.
Já jsem si tentokrát vzala na paškál knedlíky špekové, které mám moc ráda, jsou totiž skvělé i jako samostatný hlavní chod, nejen jako příloha.
Příprava: 35 minut * Získáte: 4 porce
Podle chuti si ke knedlíkům můžete dopřát i zadělávané nebo kysané zelí, stejně tak do těsta můžete přidat trochu předem namočených sušených hub.
O tom, proč nůž s názvem „na rajčata“ používám i na pečivo, jsem se rozepsala už v článku Ostrý nůž – základ kuchyně. Jeho speciální ostří si poradí nejen s tuhou slupkou měkkých rajčat, úplně stejně skvěle projede křehkou nebo už gumovou kůrkou pečiva a pak bez deformace rozřízne i měkkou střídku. Krájení gumového pečiva na knedlíky s ním jde velmi snadno.
Základem úspěchu je, aby pečivo ideálně bylo po nakrájené aspoň pár hodin proschlé, udrží si pak i v těstě lépe svůj tvar. Vejce do toho receptu netřeba, těsto drží dobře pohromadě i bez něj.
Po vložení do hrnce doporučuji nejdřív vyzkoušet, zda se knedlík při vaření nerozpadne. Pokud by tyto tendence měl, přidejte do těsta ještě trochu krupičky nebo mouky, aby lépe drželo pohromadě. Každá mouka (a i pečivo podle míry proschnutí) jinak absorbuje tekutinu z těstíčka, a pokud je těsto moc vlhké, držet nebude.
Cibulku opékejte ve vypečeném tuku ze špeku; pokud byste použili slaninu, na opečení cibulky nejspíš bude potřeba přidat 1 lžíci sádla. Jak špek, tak i cibulku v tuku zahřívejte maximálně při střední intenzitě plamene/varné desky. Jedině tak nedojde k přepálení tuku (tomu lze částečně zabránit tím, že do něj přidáte kousek syrové mrkve) a cibulka pomalým zahříváním krásně změkne a zkaramelizuje. Jen pozor, rozpálený tuk je horký ještě dlouho po stažení z plotny.
Rendlík proto buď stáhněte z plotny, dokud je cibule bledší, a nechte ji dojít, nebo dno rendlíku rychle ochlaďte, aby tuk co nejdříve zchladl.
NŮŽ NA RAJČATA VICTORINOX
Kvalitní švýcarský nůž by neměl chybět v žádné domácnosti. Je skvělý na krájení rajčat, ale i jakékoliv jiné zeleniny a ovoce nebo dokonce pečiva. Je lehký, ostrý, vlnové ostří mu zajišťuje dlouhodobou ostrost bez potřeby brousku. Rukojeť z kvalitního plastu skvěle padne do ruky. Koupit jej můžete samostatně nebo v sadě s dalšími dvěma malými noži vhodnými na krájení a čištění ovoce a zeleniny.
Co všechno se vám bude hodit?
A co ještě vyzkoušet?