BROKOLICE POD PEŘINOU

PODZIMNÍ KATALOG PRO VÁŠ ÚTULNÝ DOMOV
25.8.2021
JAK UPLATNIT KÁVOVÝ LÓGR V DOMÁCNOSTI
30.8.2021

Brokolice je v našich kuchyních často opomíjenou zeleninou. Přitom je plná látek prospívajících zdraví, a navíc dokáže výborně zachutnat.

Její název má kořeny pravděpodobně v italském slově broccoli a u nás se konzumuje zelená brokolice chřestová. Je to v podstatě taková příbuzná květáku převlečená nazeleno. Odborníci tvrdí, že je to křižovatka brukví, a je fakt, že když chroupete košťál, chutě jsou podobné. Každopádně v naší domácnosti je brokolice vítaná a je považovaná za chutnou zeleninu, z níž se v kuchyni vyloupne ledacos dobrého. Musím říct, že následujícím receptem jsem přesvědčila ke konzumaci i brokolicové nejedlíky.

K pečení brokolicového koláče pod peřinou z odpalovaného těsta jsem si přizvala formu s vyndavacím dnem, která je na koláče perfektní. Už jsem ji využila i nasladko při přípravě pudinkového koláče. Díky plastickému povrchu, který ze dna odvádí nahromaděný vzduch, se těsto pravidelněji propéká.  

abeceda_zdravi_03

B - JAKO BROKOLICE

patřící v současné době k tzv. super potravinám

Ještě v 80. letech patřila tato zelenina k téměř neznámým potravinám. V současnosti je stále více zkoumaná pro velký obsah fytochemických látek, které dokážou náš organizmus vyburcovat k větší obranyschopnosti.

Pokud se budete o brokolici zajímat, zjistíte, že její látky významně chrání naše zdraví, a měli bychom ji zařadit na jídelníček častěji. Abychom dokázali využít veškeré živiny, je vhodné brokolici vařit v páře nebo v mikrovlnce, případně ji konzumovat orestovanou. Vařením ve vodě se účinnost těchto látek - zejména kyseliny listové nebo vitaminu C - výrazně sníží. K nejznámějším látkám patří tyto:

beta-karoten - silný antioxidant, který dokáže likvidovat volné radikály poškozující naše buňky

draslík - minerál napomáhající snižovat krevní tlak; pro dobré výsledky zařaďte misku brokolice alespoň 2x týdně 

vápník - potřebný po celý život pro výživu kostí (brokolice je v tomto ohledu srovnatelná s květákem)

kyselina listová - snižuje riziko vzniku nádorů; pozor však na její množství při antikoagulační dietě (šálek obsahuje asi 20 % denního příjmu)

lutein - chránící střeva před rakovinným bujením a prospěšný pro dobrý zrak

Aby vám brokolice přišla na talíři sympatičtější, můžete ji konzumovat s chuťové výraznými potravinami. Výtečná je například s omáčkou z kysané smetany s natvrdo uvařenými vejci / zapečená v listovém těstě s bylinkami a šunkou ochucená sýrem a muškátovým oříškem / nebo ji jen ochuťte bílým pepřem a solí a přidejte k cibulce osmažené na slanině. Posypete-li směs nakrájenými mandlemi, určitě si pochutnáte.

Příprava: 30 minut * Získáte: koláč do středně velké formy, 36 × 24 cm

Na odpalované těsto

  • 125 ml vody
  • 40 g másla
  • špetka soli
  • 80 g hladké mouky 
  • 4 vrchovaté lžíce zakysané smetany, 15-18%
  • 3 vejce
  • 70 g ementálu, nahrubo nastrouhaného

Základ

  • 650-700 g brokolice, uvařené v páře
  • plát listového těsta
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek

1. Nejprve vypracujte odpalované těsto - vodu svařte s máslem a solí, jakmile začne vařit, naráz přidejte mouku a vymíchejte ji dohladka. V okamžiku, kdy je vláčné těsto kompaktní a nelepí na stěny kastrůlku, přesuňte ho do šlehače a nechte zchladnout.

2. Očistěte brokolici a teprve nyní ji zvažte. Uvařte ji v páře tak, aby změkla, ale stále byla křupavá. Také ji nechte zchladnout.

3. Do máslem vymazané formy vložte plát listového těsta - do této formy vyjde přesně akorát. Dno propíchejte vidličkou. Mírně zchladlou brokolici rozeberte na růžičky, rozložte ji do roviny, posolte, dost opepřete a nastrouhejte čerstvý muškátový oříšek. Směs ochutnejte; už teď by vám měla chutnat. 

4. Do zchladlého těsta přidejte smetanu a krátce promixujte, pak jedno po druhém přidejte vejce a každé důkladně zašlehejte. Nakonec ručně vmíchejte nastrouhaný ementál. Troubu zapněte na 200 °C.

5. Těsto rovnoměrně nakapejte na brokolici a rozetřete do roviny. Pečte 40-45 minut dozlatova a dokřupava.

Hotové listové těsto vám usnadní mnoho práce a takováto nenáročná příprava předurčuje toto jídlo k víceméně bezpracným. Do formy s vyndavacím dnem se plát vyváleného těsta vejde naprosto dokonale. Brokolici připravte tak, aby před pečením zůstala pěkně křupavá. Nezapomeňte, že očištěné košťály jsou neméně dobré, možná ještě lepší, než rozebrané růžičky brokolice. Také doporučuji nenahrazovat ementál. Je tučný a výrazný, a celkově do sebe všechny chutě dobře zapadnou.

Odpalované těsto je krásně hladké, s příměsí vajec a zakysané smetany se naředí a našlehá, ale nakonec zhrubne díky nastrouhanému ementálu. Ničemu to nevadí, v troubě se vše zapeče dohromady. Těsto nakapejte na urovnané růžičky brokolice, kterou byste měli nejprve ochutnat. Měla by být dobře okořeněná, rozhodně přitom nešetřete voňavým muškátovým oříškem. Těsto urovnejte do roviny (nemusíte ho mít v řádcích, zkrátka jen odhadněte jeho rozdělení) a formu vložte do vyhřáté trouby. 

Těsto nechte dobře upéct, nevadí, když na povrchu vznikne pevnější krusta - naopak. Jak se syrové těsto dostane dovnitř mezi brokolici, je třeba, aby se celá vysoká vrstva propekla. Forma z vyndavacím dnem je pro vytvoření koláče perfektní. Jen se s ní naučte manipulovat. Dáváte-li koláč do trouby, držte ji jen za boky, abyste si nenadlehčili dno. Teď už jen zbývá přidat nasekanou petrželku a popřát dobrou chuť!

TIP: Nemáte-li rádi ementál, přidejte goudu. Dáte-li přednost masovým chutím, posypejte brokolici 200 g nasekané šunky od kosti a pak vše schovejte pod peřinu z odpalovaného těsta.

         

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.