BRAMBOROVÝ GULÁŠ ANEB BUŘTGULÁŠ

5 TIPŮ PRO ŠVADLENKY NA ORGANIZACI ŠICÍCH POTŘEB
5 TIPŮ PRO ŠVADLENKY NA ORGANIZACI ŠICÍCH POTŘEB
28.4.2025
RECEPTY Z ČERNÉHO BEZU
29.4.2025

Zbyly vám špekáčky, které jste nestihli opéct na ohýnku? V tradičním buřtguláši nadělají velkou parádu. Obzvlášť, když je pěkně opečete – do jídla pustí více chuti a získají i lepší texturu.

Tradiční český pokrm buřtguláš zvládnete připravit za poměrně krátkou dobu a umažete minimum nádobí. Je proto ideálním pokrmem na chalupu, kde rádi trávíme čas zahradničením či jinými aktivitami. Uzavřený v termomíse počká v nejlepší kondici a teplotě i pro ty, co se nemohou odlepit od práce a k obědu na terasu dorazí o něco později.

Podle tohoto receptu připravíte celé jídlo v jednom hrnci. K zahuštění nepotřebujete připravovat jíšku ani záklechtku z vody a mouky bokem. Ani jedna z variant by jídlu navíc neprospěla. Do již poměrně hutného pokrmu by jíška dodala ještě více tuku a záklechtka zase ubírá na barvě – je potom mdlá a konzistence omáčky bývá mazlavá. Ideálním řešením je proto příprava cibulové jíšky již na samém začátku. V závěru můžete do buřtguláše mezi prsty rozetřít trochu majoránky, nebo pokrm na talíři sypejte petrželkou. Obě varianty chutnají dobře.

BRAMBOROVÝ GULÁŠ ANEB BUŘTGULÁŠ

Bramborový guláš

Ingredience na bramborový guláš:

4 porce 

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut

3 špekáčky

2 lžíce sádla

1 větší cibule

2 stroužky česneku

2 plné lžíce hladké mouky

1 lžíce mleté papriky

2 lžičky rajského protlaku

½ lžičky mletého kmínu

¼ lžičky mletého chilli

900 – 1000 ml zeleninového vývaru nebo vody

Sůl

400 g oloupaných brambor

Petrželka na posypání

VÝBĚR UZENIN

Jaký je rozdíl mezi buřtem, párkem a špekáčkem? 

  • Párek je jemně mleté maso, často uzené, vhodné k vaření.
  • První špekáček byl představen v roce 1891 na Jubilejní zemské výstavě. Tehdy se mu ještě říkalo uzenka. V současné době evropská legislativa přísně stanovuje, co musí obsahovat výrobek s názvem špekáček. Kromě kvalitního vepřového a hovězího masa (minimálně 40 % masa) nesmí chybět právě špek (maximálně 45 % tuku). Kvalitní špekáček poznáte podle toho, že je naražen v přírodním střívku a vázán ručně, nechybí tedy provázek.
  • Buřt naopak není právně přesně definován, takže jeho složení může být různorodé a často méně kvalitní než u špekáčku.
BRAMBOROVÝ GULÁŠ ANEB BUŘTGULÁŠ

Kvalita špekáčků rozhoduje o výsledné chuti

Příprava bramborového guláše

Špekáčky oloupejte a nakrájejte na půlkolečka.

V hrnci rozehřejte sádlo a špekáčky opékejte, dokud nezískají tmavě růžový nádech. Pomocí děrované naběračky nebo obracečky vyndejte na talíř. Je třeba, aby tuk zůstal v hrnci.

Cibuli nakrájejte nadrobno a v sádle opékejte dozlatova. Přidejte najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek a na mírnějším stupni opékejte několik málo sekund, aby se česnek nespálil.

Sporák držte na mírnějším stupni. Cibuli poprašte moukou a míchejte minutu až dvě.

Do hrnce přidejte mletou papriku, protlak, kmín a chilli. Míchejte asi půl minuty. Poté zalijte horkým vývarem nebo vodou. Osolte a pod poklicí vařte 5 minut.

BRAMBOROVÝ GULÁŠ ANEB BUŘTGULÁŠ

Brambory nakrájejte, ale nenechte je dlouho čekat

Mezitím oloupané brambory nakrájejte na kostičky. Nekrájejte je příliš dlouho dopředu, ať vám nezhnědnou. Přidejte je do guláše a dál vařte doměkka. Díky přípravě cibulové jíšky teď není potřeba guláš zahustit. Skvěle chutná ohřátý i druhý den. Jen dejte pozor, ať se vám nepřipálí a občas ho promíchejte. 

Buřtguláš servírujte s chlebem. Na talíři posypejte nasekanou petrželkou.

Termomísy, které udrží jídlo teplé

Další gulášky pro mlsné jazýčky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *