Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Zbyly vám špekáčky, které jste nestihli opéct na ohýnku? V tradičním buřtguláši nadělají velkou parádu. Obzvlášť, když je pěkně opečete – do jídla pustí více chuti a získají i lepší texturu.
Tradiční český pokrm buřtguláš zvládnete připravit za poměrně krátkou dobu a umažete minimum nádobí. Je proto ideálním pokrmem na chalupu, kde rádi trávíme čas zahradničením či jinými aktivitami. Uzavřený v termomíse počká v nejlepší kondici a teplotě i pro ty, co se nemohou odlepit od práce a k obědu na terasu dorazí o něco později.
Podle tohoto receptu připravíte celé jídlo v jednom hrnci. K zahuštění nepotřebujete připravovat jíšku ani záklechtku z vody a mouky bokem. Ani jedna z variant by jídlu navíc neprospěla. Do již poměrně hutného pokrmu by jíška dodala ještě více tuku a záklechtka zase ubírá na barvě – je potom mdlá a konzistence omáčky bývá mazlavá. Ideálním řešením je proto příprava cibulové jíšky již na samém začátku. V závěru můžete do buřtguláše mezi prsty rozetřít trochu majoránky, nebo pokrm na talíři sypejte petrželkou. Obě varianty chutnají dobře.
4 porce
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut
3 špekáčky
2 lžíce sádla
1 větší cibule
2 stroužky česneku
2 plné lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté papriky
2 lžičky rajského protlaku
½ lžičky mletého kmínu
¼ lžičky mletého chilli
900 – 1000 ml zeleninového vývaru nebo vody
Sůl
400 g oloupaných brambor
Petrželka na posypání
Jaký je rozdíl mezi buřtem, párkem a špekáčkem?
Špekáčky oloupejte a nakrájejte na půlkolečka.
V hrnci rozehřejte sádlo a špekáčky opékejte, dokud nezískají tmavě růžový nádech. Pomocí děrované naběračky nebo obracečky vyndejte na talíř. Je třeba, aby tuk zůstal v hrnci.
Cibuli nakrájejte nadrobno a v sádle opékejte dozlatova. Přidejte najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek a na mírnějším stupni opékejte několik málo sekund, aby se česnek nespálil.
Sporák držte na mírnějším stupni. Cibuli poprašte moukou a míchejte minutu až dvě.
Do hrnce přidejte mletou papriku, protlak, kmín a chilli. Míchejte asi půl minuty. Poté zalijte horkým vývarem nebo vodou. Osolte a pod poklicí vařte 5 minut.
Mezitím oloupané brambory nakrájejte na kostičky. Nekrájejte je příliš dlouho dopředu, ať vám nezhnědnou. Přidejte je do guláše a dál vařte doměkka. Díky přípravě cibulové jíšky teď není potřeba guláš zahustit. Skvěle chutná ohřátý i druhý den. Jen dejte pozor, ať se vám nepřipálí a občas ho promíchejte.
Buřtguláš servírujte s chlebem. Na talíři posypejte nasekanou petrželkou.