Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Kysané zelí se řadí mezi tzv. superpotraviny, tedy mimořádně zdravé suroviny. A zelňačka, nebo taky couračka, patří ke klasickým pokrmům klasické české lidové kuchyně. „Červenou“ verzi s klobásou určitě dobře znáte, tahle smetanová z uzených žeber ale rozhodně taky není k zahození!
Popravdě, u nás doma se vždycky vařila zelňačka bílá: z vývaru z uzených žeber, s bramborami, někdy i sušenými houbami. Jako malá jsem milovala, jak v ní modrá česnek, a pokaždé jsem ty záhadně zbarvené kousky v polévce hledala. Tahle polévka mě držela naživu i velkou část vysoké, za pár korun jsem měla jídlo na tři dny. :-)
Příprava je jednoduchá, tak pojďme na to!
Příprava: 15 minut + 1 hodina vaření
Získáte: 4 porce
Proč preferovat uzená žebra před slaninou či uzeným? Protože z nich je polévka prostě chuťově silnější a lepší – u nás v řeznictví jsou k dostání jen jednou, občas dvakrát do týdne a na focení jsem je zrovna nesehnala, ale krátká vlákna mezižeberního masa jsou do polévek nebo třeba zapečených těstovin mimořádně chutná, maso se krásně rozpadá; kosti polévce dodají další kus chuti.
Navíc: vývar nemusíte spotřebovat celý a můžete z něj připravit i jinou polévku na další den, to samé platí i pro obrané maso. Dejte si jej klidně jen s chlebem a křenem k večeři, zužitkujte jej do té druhé polévky nebo do zmíněných zapečených těstovin. Nic nepřijde nazmar!
Brambory můžete do polévky samozřejmě dát i jen nakrájené na kostky. Vařte je tak jako tak ve zvláštním hrnci, pokud je dáte ke kyselému zelí, na povrchu zůstanou tvrdé, jako by nedovařené, zatímco uprostřed už budou rozvařené. Za mě mnohem chutnější varianta ale je, když se na dno talíře dají rozšťouchané a pak se teprve zalijí polévkou. Nasáknou tak do sebe její chuť, polévku mírně zahustí a v každém soustu můžete mít kousek brambory: s kostičkami to nikdy nevyjde.
Hledáte ideální hrnec na polévky a omáčky? Vřele doporučuji smaltované hrnce, třeba ty od renomované srbské značky Metalac. Kvalitní smaltovaná ocel a sendvičové dno dobře vedou teplo, tyto moderní hrnce jsou navíc vhodné i na indukční desku nebo do myčky nádobí. V případě potřeby je můžete dát klidně i do trouby.
Mohlo by se vám hodit
Další recepty, v nichž si pochutnáte na kysaném zelí