6 TIPŮ NA ZPRACOVÁNÍ PŘEBYTKŮ ZE ZAHRÁDEK

RYBÍZOVÉ ŽELÉ DO LINECKÉHO CUKROVÍ
5.8.2019
ZAHRADA PRAKTICKÁ I PRO ZÁBAVU
7.8.2019

Vlastnoručně zpracované potraviny nám dávají nejenom užitek. Výroba džemů, nakládané zeleniny i upravování ovoce nás především baví... 

Zavařování je smysluplná činnost, která nám přináší potěšení. Je to tak, jinak bychom se pravděpodobně touto prací nezabývali, a dobrovolně si nezapatlali v kuchyni kdeco. Já se navíc s každou zavařenou sklenicí smiřuji s tím, že teplé léto jednou skončí, a zase přijde zima. Špajz zaplněný až pod strop mi dává pocit, že to snad přežijeme :o)

Jsme zemí zapálených zahrádkářů, a pokud vy sami nic nepěstujete, určitě tak činili vaši rodiče. Vzpomínka na hromady okurek na kuchyňském stole, pracné krouhání zelí a vykrajování jablek se v nějaké míře dotkla každého z nás, a tak s oblibou okukujeme trhy na náměstíčkách a každou chvíli přinášíme tašku zásob domů. Možná se s vámi rádi rozdělí i hodní sousedé, kterým se právě něčeho urodilo víc, než čekali. Zkrátka je tu čas, kdy dokupujeme zavařovací sklenice všech tvarů a velikostí a děláme si pořadník těchto voňavých činností. Bylinky, vůně octa a kopru, nebo sladký opar nad povidly, vás totiž přenese do vzpomínek, a stejně tak krásně je zakotvíte v další generaci.

K receptům se proklikněte jednotlivými obrázky.

ZELENÉ BYLINKY

1

Včera jsem zase sázela mátu - nechala jsem pár dní několik snítek ve vodě; krásně pustily kořínky (to určitě děláte také) a budu se těšit na další úrodu pro přípravu mátového sirupu. Horka trvají a tohle je podle mě jedna z nejoblíbenějších chutí letních limonád. Pokud si hotový sirup nalijete do tvořítek na led a zamrazíte, potom jen vhodíte kostku do sklenice a zalijete sodovkou. Další přísady jsou na vás.

PAPRIKOVÉ LUSKY

2

Je mnoho způsobů jak naložit zeleninu do kyselých, pikantních či sladkokyselých nálevů. Každý druh zeleniny potřebuje něco jiného. Pro paprikové lusky si lze vybrat například kombinaci okurek a rajčat v divokých čalamádách - ty mám opravdu ráda, ale také je s oblibou plním jemně nakrouhaným zelím ochuceným koprem. Je to zase trošku odlišná chuť. Jen si na ně pořiďte objemné sklenice s širokým hrdlem, abyste mohli papriky pohodlně vmáčknout dovnitř.

PRVNÍ JABLÍČKA

3

Jablečná povidla dělám obzvlášť ráda. Jednak nedají moc práce, a za druhé jsou strašně dobrá. Spotřebujete na ně i docela malá a nanicovatá jablíčka, i když samozřejmě čím je kvalitnější základ, tím lepší výsledek. Protože jablíčka můžete nechat se slupkou a s jadýrky, výroba jablečného pyré jde parádně rychle. Na povidla mám nejradši tyto nízké malé skleničky, které vypadají výborně u snídaně. Pod názvem Facet je naleznete na našem e-shopu za 17 Kč.

ČERVENÉ ZELÍ NA ZIMU

4

Přílohové zelí k pečeným masům si můžete připravit na podzim a zimu už teď. Toto je přímo můj oblíbený vánoční recept s vínem, jablky a brusinkami. Užívám si toho, že když je o svátcích nejvíc shonu nad plotnou, jen sáhnu pro láhev do spíže. Stojí to za to, protože příprava zelí je zdlouhavá a je třeba rozdělit ji do dvou dnů. Připravené sklenice zavíčkuji, vložím do pekáčku s horkou vodou a v troubě vyhřáté na 90 °C je steriluji zhruba 20-25 minut. Používám téměř litrové sklenice s víčky (viz galerie pod článkem), které mi slouží už pár let.

LIBEČEK DO POLÉVEK

5

Libeček je označován jako české maggi, protože jeho vůně připomíná oblíbené polévkové dochucovadlo. Zakonzervováním této bylinky si však s jistotou vyrobíte produkt, který neobsahuje nic z toho, co byste nechtěli jíst. Jednoduše libeček rozmixujte s čistou mořskou solí a vzniklou pastu natlačte do sklenic. Ponechte ji v chladu a temnu, a pak podle potřeby odebírejte. Okořeníte s ní polévky, brambory i masové šťávy.

RAJČATA A CUKETY

6

Na obrázku jsou různé produkty jejichž základem jsou rajská jablíčka. Fotili jsme je jako tip na dárkovou ambaláž. Jistě také rádi sáhnete po svých zásobách, když můžete někomu udělat gurmánskou radost. V článku k tomu naleznete recept na dobré čatní z cuket a rajčat dochucené mátou, zázvorem, chilli a skořicí. Záleží na vás, kterou ingredienci necháte převládat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.