Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Bábovky se pečou v celé střední Evropě. U nás je milujeme, a víme, že čím zajímavější formu použijeme, tím větší poklonu sklidíme.
Říká se, že na bábovku se srdce směje, ale poctivě řečeno - více se těší žaludek. Toto sladké pečivo z třeného nebo kynutého těsta bývá přijato s velkým potěšením, protože kromě sta chutí, které se v bábovce mohou skrývat, je tento domácí výtvor lákavý díky nejrůznějším podobám, o něž se postarají zajímavé formy. Dnes si můžete vybrat nejen z tradičních tvarů s pravidelnými žlábky určujícími jednotlivé porce. Díky skvělým odlitkům z hliníku, silikonu, nerezu, ale i ze skla, vzniknou i všelijak rozvířené tvary, vytvářející z vašeho pečení malé skvosty.
Máte-li to štěstí, že uchováváte některou ze starých forem, pak víte, jak úžasně se peče v keramických bábovkách našich prababiček nebo v těžké litině s oprýskaným lakem na povrchu. Stále se z nich dokáže vyloupnout bábovka jako malovaná. Bábovkový trénink jsme si užili už jako malí na pískovištích, a tak s přehledem zvládneme napéct i dnes bábovky pro děti a vykouzlit skvělé pohoštění.
Těsto z kakaových pudinkových prášků je sušší, ale má dobrou chuť díky příměsi lískových oříšků. Není příliš sladké, takže bábovku můžete ve finále dokončit meruňkovou zavařeninou s rumem a hlavně ji vyšperkujte vrstvou čokolády. Těsto krásně nakypříte pomocí pevně našlehaného sněhu.
Bábovky z tvarohového těsta jsou hodně oblíbené. Tuto jsem vylepšila jemnými barvami, aby sousedství čerstvého ovoce náležitě vyniklo. I sebesladší ovoce se vedle těsta zdá nakyslé, proto jsou kuličky vína obalené v cukrové krustě. A aby té romantiky bylo víc, stejným způsobem upravte i drobné květy růží. Jsou totiž jedlé.
Když spojíte krémem malé upečené bábovičky, stanou se z nich koule. Silikonová forma vám tuhle kratochvíli dopřeje pěkně rychle, z jedné vyloupnete hned 24 kousků. V těstě je hodně citronu a svěží chuť podpoří i lehounký krém. Dělám ho z čerstvých mátových lístků, smetany a mascarpone. Čím více máty přidáte, tím bude krém výraznější a zelenější.
Je jasné, že kde jsou jablka, nebude daleko skořice, rum a ořechy. Také rum se postará o nakypření těsta, jak si razí cestu ven. Jablečnému těstu navíc pěkně sekunduje kurkuma mající na svědomí výraznou barvu těsta. Pokud to s ní přeženete, dopřejete si sice více zdraví prospěšných látek, ale těsto se trochu zabarví do žlutozelena.
Tohle těsto je zase jiné - dělám ho pouze z bílků. Zbydou-li vám po jiném vaření, neváhejte a vyzkoušejte ho. Těsto je světlé, ale nejedná se o bezé; upečete ho normálním způsobem. Vznikne porézní těsto, které nejvíce chutná se sezonním ovocem. Bábovku jsem upekla ve tvaru věnce s pěkným reliéfem. Forma kreslí moc dobře (viz titulní foto), a pečivo se z ní perfektně vyklopí, protože je rozevíratelná. Dodáváme k ní ještě rovné dno, takže napečete také spoustu klasických dortů.
Formy na malé bábovky udělají mnoho radosti dětem. Zvláště takovéto - medvědí. Děti znají podobné pečivo z obchodů, takže je náležitě překvapíte, když jim medvídky naservírujete doma. Do bříška jsem jim strčila dílek čokolády, aby i zde nechyběla sladká náplň. Funguje to znamenitě.
Protože se nezadržitelně chýlí konec prázdnin, určitě by to chtělo malou oslavu!