Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Meruňky patří k oblíbeným druhům ovoce. Zralé a v kondici jsou jen krátkou chvíli v roce, a tak je konzumujte jak to jen jde. Nejlépe čerstvé, ovšem pár sklenic si schovejte i na zimu.
Právě jsem dopekla dva velké víkendové koláče s meruňkami a krvavými kapkami rybízu, s nizoučkým těstem a hromadou drobenky navrch. Voní celá kuchyně, a tak honem sedám k psaní, abych vám do nového týdne nabídla pár nafocených receptů s tímto báječným ovocem. I když si musíte meruňky koupit, a ne zrovna za laciný peníz, zavřete si na zimu trochu té vůně a lahody do sklenic s džemy, zakutálejte si se sladkými knedlíky a rozhodně si upečte nějaký rychlý koláč.
Čerstvé meruňky jsou chutné a sladké, zlepšují trávení, neboť obsahují spoustu vlákniny, a významně pomáhají v boji proti zhoubným onemocněním, a to díky antioxidantům chránícím buňky v těle před působením volných radikálů. Nejdůležitější je beta-karoten (v němž meruňky směle soupeří s mrkví) výrazně posilující náš imunitní systém.
Vedle čerstvého ovoce jsou dokonce hodnotnější sušené meruňky, neboť v nich jsou živiny více koncentrované. Ze sušených meruněk si můžete vyrobit skvělý džem i uprostřed zimního období. Nakrájené sušené ovoce přidávejte do těst místo rozinek nebo ke grilovanému masu, hodí se do ranního müsli a pod. K přímé konzumaci jsou vhodné meruňky bez příměsi oxidu siřičitého, jímž jsou sušené plody ošetřeny, aby nehnědly. Koupíte je v obchodě s bio potravinami, a tak si meruněk užijete po celý rok.
Pokud plánujete, že se do zdravého sušení meruněk pustíte sami, nabídku domácích sušiček na ovoce a zeleninu naleznete rovněž na našem e-shopu.
Meruňkové recepty nemohu uvést jinak, než sladkým převráceným koláčem, o jehož vzniku si můžete přečíst v půvabné historce v článku, do něhož se prokliknete obrázkem (platí i pro následující recepty). Máte-li meruněk opravdu dost, koláč si nezapomeňte v sezoně upéct. Patří k tomu nejlepšímu, co si z meruněk můžete dát. Těsto přijde na koláč až nakonec - jako poklička, a po obrácení ho karamelizovaná šťáva krásně provlhčí.
Na přípravu patrové marmelády jsou vhodné pevnější plody. Vedle jahod se k meruňkám skvěle hodí i borůvky. Aby se jednotlivé vrstvy do sebe nezakously, dávám na předěl opražené mandlové lupínky. Na tuhnoucím povrchu pomohou krásně udržet následující vrstvu. Snažím se také, abych ovoce nerozvařila a ve sklenicích zůstaly kousky ovoce. Mrkněte k nám na e-shop, zda by se vám nelíbily nějaké zajímavé sklenice s víčky nebo s barevnými dekory, protože tento efektní džem je určitě vhodným tipem pro dárky ze spíže.
Pokud tohle jídlo nepatří k vašim oblíbeným, dejte na mě, že jste rýžovník nejedli připravený správným způsobem. Předně - meruňkový nákyp musí být nadýchaný jako sen, nikoli tuhý, musí obsahovat hodně, opravdu hodně ovoce, abyste nekonzumovali jenom sladkou rýži, a měl by být schovaný pod čepici našlehaného sněhu. Zapečte ho v troubě ve vodní lázni (to jsem se naučila opět z francouzských receptur) a naservírujte do letního podvečera. Stojí za námahu.
Džem ze sušených meruněk jsem vařila někdy z kraje jara, ale vy si ho můžete připravit klidně třeba i o Vánocích. Hlavně si schovejte recept do zálohy, protože momentálně využijete čerstvé ovoce. Džem je krásně hustý a voňavý, ale nejvíc vás překvapí, jak se sušené meruňky nasáklé vodou zakulatí do původního tvaru. Abyste získali zhruba 1,5 kg džemu, bude vám stačit pouze čtvrt kilový pytlík meruněk.
Obilné kaše patří k oblíbeným a zdravým svačinám. Připravte si ji bez vaření do ledničky na ráno, a pak ji jen dokončete čerstvým ovocem, medem - jak vás napadne. Celozrnné obilné vločky zalijete mlékem, přidáte třeba chia semínka a nakrájené sušené ovoce, a kaši necháte nabobtnat. Nakonec ji smícháte s jogurtem, sladidlem a přiberete hrst čerstvého ovoce, oříšků a pod. Aby se vám všechno nepromíchalo naráz, využijte šikovný kelímek na cesty, který má oddělený prostor pro suché ingredience. Určitě nemusím připomínat, že v tuto dobu patří k nejlahodnějším kombinacím chutí právě meruňky, broskve a nektarinky.