5 TIPŮ PRO VYUŽITÍ ZDRAVÉ MRKVE V KUCHYNI

VOŇAVÝ ŠEŘÍKOVÝ SIRUP
25.5.2020
KOSMETICKÉ TIPY Z DARŮ PŘÍRODY
27.5.2020

Na pultech je křehká a šťavnatá jarní mrkev a tak si ji užijme v té nejlepší formě. Je to cenná surovina, kterou lze v kuchyni využít se vší parádou i nenápadně.

Kdesi jsem četla, že mrkev je zlatým dolem k získání zdravých látek pro naše tělo. K hlavním přínosům patří veliké množství beta-karotenu, který užívaný v přírodní formě a pravidelně, chrání náš organizmus před srdečními onemocněními, nemocemi kůže a očními chorobami. Abychom dokázali beta-karoten beze zbytku vstřebat, je zapotřebí spolu s mrkvičkou zkonzumovat trochu tuku, nejlépe olivového oleje (mononenasyceného tuku).

Nejúžasnější je mladá mrkev ze zahrádky. Bývá sladká a křehká, a nezřídka ji v tuto dobu nabízejí pěstitelé na farmářských trzích. Přijďte je podpořit a přineste si domů potravinu, která vám prokáže mnoho užitku. Kdyby vám snad mrkev nechutnala, je tu ještě mnoho možností, jak ji doslova „dostat do těla”. Vyzkoušejte třeba masové nebo květákové karbanátky, kde se mrkev úplně ztratí, nebo si dokonce upečte nedělní mrkvový koláč. Mrkev v něm zcela jistě ani neucítíte a ošálíte kdekoho :o)

zdraví z přírody

  • Kromě beta-karotenu obsahuje mrkev velké množství nerozpustné vlákniny, která prospívá našemu trávicímu traktu a přináší pocit nasycení, což oceníte při jarních redukčních dietách.
  • Beta-karoten funguje jako výkonný antioxidant zachycující škodlivé volné radikály poškozující naše buňky. Snižuje tak riziko některých druhů rakoviny.
  • Častou konzumací mrkve odstraníte problémy se zácpou a upravíte si vysokou hladinu cholesterolu.
  • Podstatnou část vitaminu A si naše tělo přemění právě z beta-karotenu. Potřebujeme ho pro udržování zdravého zraku, ale také pro dobrý stav pokožky a vlasů.
  • Beta-karoten vstřebáme nejlépe z vařené mrkve s příměsí tuku. Uvařenou mrkev lze přimíchat do celé řady pokrmů - například do bramborové kaše, rozmixováním při dochucení a zahuštění masových šťáv, při pečení chleba i dezertů, kdy část mouky nahradíte jemně strouhanou mrkví apod.
1

maso a zelenina v aspiku


V minulých dobách, kdy nebyly lednice, se aspiky a rosoly používaly k prodloužení životnosti potravin, protože částečně konzervují. Jejich příprava byla ovšem nesmírně zdlouhavá. Dnes máme po ruce šikovné pytlíčky s plátkovou či práškovou želatinou, které nám rychle dopomohou k efektnímu vaření. Díky rychle tuhnoucí želatině neuvadne zelenina, neoschne povrch vajec, a aspik ochrání i sladké krémy na ovocných dortech. K výrazným lahůdkám patří ryby a kořeněná masa, k nimž se hodí aspik s trochou kyselé chuti.

2

mrkvová medicína na kašel


Nechci právě připomínat období chřipek, ale jsou tu s námi, co se dá dělat. K léčení těch zcela obyčejných přidávám tradiční recept na mrkvová medicínu - podpůrný lék užívající se po dobu, kdy vás trápí mokrý kašel. Pokud z receptu vynecháte zázvor, můžete ho podávat i malým dětem. Medicína je oslazená medem a svou konzistencí připomíná dětskou přesnídávku, takže jim bude dokonce i chutnat.

3

mrkvový koláč


Mrkvový dort se spoustou smetanového krému patří ke světově uznávaným pochoutkám. Doma si můžete připravit také jeho zjednodušenou verzi - buď běžným způsobem jako všechna třená těsta, ale také pomocí šejkrování. Je to docela úsměvná metoda, kterou pro upečení mrkvového koláče využijete i tam, kde nemáte možnost využít mixér. Koláč je díky velké porci mrkve vláčný.

4

instantní polévka


Doma připravené bylinkové směsi si připravují i renomovaní kuchaři. Všichni stále bojujeme s nedostatkem času, takže vařit občas ze zjednodušených surovin, není žádná ostuda. Například chutný domácí zeleninový vývar si docela elegantně uvaříte i z vlastnoručně připravené práškové směsi. Zeleninu je třeba nejprve usušit a pak rozmixovat nebo rozemlít, podle toho jak jemnou si ji přejete. Smíchejte ji s kořením dle svých zvyklostí a uložte v chladu a suchu.

5

pomerančový džem


Pomerančové šťávy a džemy se velice často kombinují s mrkví. Neberu to jako náhražku, mrkev vnímám spíše jako zdravou složku celého pokrmu. V pomerančovém džemu mrkev nijak neucítíte, a uprostřed konzumace sladkostí pro sebe učiníte něco dobrého. Hotový džem lze také smíchat s medem a jemně nastrouhaným kouskem zázvoru. Když směs prošleháte metličkou a vzniklou marinádou potřete kuřecí maso, okusíte zase něco jiného.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.