Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Hlídáte-li blížící se Den dětí, který slavíme 1. června, může se stát, že už dnes přemýšlíte o upečení dortu. Ale nejen tento svátek je podnětem pro nastartování trouby a všemožných pomůcek na pečení…
Vždy přemýšlím, v čem je kouzlo dortu na stole – spočívá v představě té hříšné porce sladkého? Nebo je to tím nádherně kulatým tvarem? Pravdou je, že dortu se nic nepodobá, a hned se na něj srdce směje; nicméně myslím, že je všechno jinak. To nejdůležitější přece je, že když je dort na stole, nechybí oslavenec! A když se něco slaví a někdo oslavuje, pak se také sejde parta nebo rodina a to je úplně ze všeho nejlepší.
Takže nevynechejte žádnou oslavu, plánujte co dobrého navaříte a upečete, a radujte se z každé příležitosti, která vám přivede hosty domů. Aby to bylo všechno jednodušší, nabízím pár rad a osvědčených domácích receptů, a hlavně – porozhlédněte se v našem e-shopu, kde i já testuji spoustu chytrých a užitečných věcí.
1 Rafinované zdobení – Spoustě žen nahání cukrářský sáček s trezírovacími špičkami hrůzu. Mě nevyjímaje. A tak své dorty zdobím všemožnými způsoby, kterými ty nádherné dortové ozdoby z krému obejdu. Má to jednu výhodu, s níž se zaručeně potkáte – vymyslíte tisíc originálních nápadů. Jako třeba motýlkový dekor, jímž jsem dozdobila dětský dort s kokosovou příchutí. Potřebujete jen trochu ovoce, které je v současné chvíli na trhu. Aby se vám zdobilo lépe, a dort vypadal dobře ze všech stran, používejte otočný dortový tác (momentálně ho máme vyprodaný).
2 Krájení křehkých vrstev Ne, nenabízím vám dortík z bílků, typu Pavlova. Tohle je jeho opak a vznikl při pečení rakviček, ke kterému jsou třeba žloutky. S těstem se tak výborně pracuje, že skončilo na placato. Pak už jen jednotlivá patra umístěte nad sebe a prošpikujte našlehanou smetanou. Je to efektní a snadné. Žloutkový dort nechte mírně provlhnout a hned pak ho rozkrájejte. Drobit se bude, ale při krájení na klínky postupujte takto: použijte ostrý nůž s úzkou čepelí, a po každém řezu ho otřete. Před krájením ponořte nůž do vařicí vody a rychle ho osušte. Horké ostří lépe prořízne více křehkých vrstev. Pracujte jako pilkou, abyste dort nerozbili.
3 Rozložte si práci do 2 dnů Když si jeden den upečete korpus, nejen, že to těstu prospěje a bude se vám i lépe krájet, ale hlavně nebudete mít pocit, že vám dort zabral moc času. Druhý den vyrobte krém a pomocí posuvné dortové formy dort dozdobte a nechte ztuhnout v chladničce. Dort s broskvovou chutí je vhodný pro větší společnost a budete ho dělat pravidelně; pokaždé sklidí pochvalu.
4 Pružný krém Jistě jste odhalili, že jsem k nazdobení dětského dortu využila bublinkovou fólii. Pro tento trik, jímž vznikne medová plástev, jsem vyrobila krém, který obsahuje želatinu, takže se k fólii nejen nepřilepil, ale také krásně vytvaroval povrch dortíku. Je jedno, jaký tvar si pro dort vyberete. Využila jsem klasický piškot upečený na plechu, rozřízla jsem ho a spojila krémem na sebe. Nemusíte k tomu mít ani klasickou dortovou formu.
5 Napečte si do krabičky Pečete-li rádi sušenky, pak vás nadchne ořechový sušenkový dort. Když ho necháte mírně provlhčit krémem, moc si pochutnáte. Tady odpadá rozkrajování korpusu i vymýšlení zdobení. Maxi sušenky si klidně napečte dopředu, uzavřete je do plechové krabice jako vánoční cukroví, a dort dokončete třeba na chalupě. Je to prostě takový cestovní dort, kterým všude ohromíte. Povrch těsta jsem dozdobila pomocí válečku na marcipánové těsto. Když už ho máte, využijte ho i jiným způsobem.
Pochutnejte si!